Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäntän kuvataideviikoilla esittäytyy tänä vuonna joukko muualta tulleita taiteilijoita

Kutsun on saanut peräti 43 kansainvälistä taiteilijaa ja taiteilijaryhmää

Kulttuuri
 

Mäntän kuvataideviikot esittelevät tänä vuonna erityisesti ulkomaalaistaustaisia, Suomessa toimivia taiteilijoita.

Tulevan kesän Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorit, taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, ovat kutsuneet näyttelyyn 43 kansainvälistä, Suomessa toimivaa nykytaiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Maantieteellisesti taiteilijat ovat kotoisin muun muassa Pakistanista, Meksikosta, Virosta, Yhdysvalloista, Japanista ja Iranista. Suurin osa heistä asuu Suomessa tai työskentelee Suomessa osan vuotta. Monet heistä eivät ole aiemmin osallistuneet näyttelyihin Suomessa.

Hamm ja Kamanger haluavat suomalaisen taideyleisön avaavan silmänsä keskuudessamme olevalle monimuotoisuudelle ja moniäänisyydelle.

"Suomen taidekenttä on kansainvälistynyt merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana", kuraattorit sanovat.

"Kansalliset rajat tuntuvat nykyään keinotekoisilta. Taiteessa kulttuurinen liikkuvuus on jo pitkään ollut arkipäivää."

Näyttelyn nimi on Uusi nykyisyys / new present. Kuraattorien mukaan näyttelyn teokset käsittelevät muun muassa identiteettiä, historiaa ja nykyisyyttä, todellisuutta ja aisteja, luontoa ja ajallisuutta.

Perinteisten tekniikoiden sijaan näyttely nostaa esiin tilateoksia, ääni- ja videoinstallaatioita sekä yhteisöllisiä projekteja.

Esimerkkeinä Suomessa vähälle huomiolle jääneistä mutta kansainvälistä uraa tekevistä taiteilijoista Kalle Hamm mainitsee Diego Brunon ja Bita Razavin.

Argentiinalaissyntyinen, Helsingissä asuva Bruno käyttää työvälineinään muun muassa valokuvaa ja tekstiä. Razavi on puolestaan Teheranissa syntynyt video- ja valokuvataiteilija, joka tekee yhteistyötä muun muassa Checkpoint Helsinki -taideorganisaation kanssa.

Mäntän näyttelyssä ovat myös muun muassa saamelainen taideryhmä Suohpanterror, unkarilais-suomalainen kuvataiteilija Sándor Vály, taiteilijapari Sasha Huber ja Petri Saarikko sekä Taidehallin viimeisimmässä Taiteilijat-näyttelyssä nähty performanssiduo Harrie Liveart.

Yhteisötaidetta edustavat muun muassa Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, joiden projektissa haastatellaan Suomessa asuvien kansallisuuksien "tyypillisiä" edustajia.

Mäntän kuvataideviikkojen pääpaikka on Mäntän kuvataiteen ystävät ry:n omistama vanha teollisuusrakennus Pekilo. Tapahtuma näkyy kuitenkin myös muualla Mäntässä. Muun muassa Martta Tuomaalan videoteos nähdään Mäntän kaupungintalolla.

Teoksia nähdään myös Serlachius-museon luona sijaitsevassa Taavetinsaaressa.

Mäntän Musiikkijuhlien aikaan elokuussa pitävät konserttinsa äänitaiteilija Shinji Kanki sekä Taideyliopistossa esitystaiteen ja -teorian professorina toimiva taiteilija Ray Langenbach.

Näyttelyn oheisohjelmassa on kuraattorikierroksia, taiteilijatapaamisia ja näyttelyn teemaan liittyviä luentoja. Taiteilijakollektiivi Third Space järjestää kierroksia ja tekee moniäänisen äänioppaan. Tarkempi ohjelma julkaistaan keväällä.

 

Mäntän kuvataideviikot järjestetään 14. 6.–31. 8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat