Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä on ammattiteatteritoiminta?

Kulttuuri
 
Maria Säkö

Viime tiistaina tuntui siltä kuin pääni olisi kasvanut omituisen isoksi.

Kuljin Helsingin yliopiston opiskelijakirjastossa ja tarkkailin ihmisiä, joiden puuhat vaikuttivat kovin hankalilta ja epäkäytännöllisiltä. Olin muuttunut hetkellisesti humanoidiksi Toisissa tiloissa -ryhmän Humanoidihypoteesi-esityksen ajaksi. Tavoitteena oli miettiä, millainen olisi ihmisen kehittyneempi muoto.

Kymmenen vuotta toimineen Toisissa tiloissa -ryhmän toiminnassa esityksen muodostavat harjoitteet, joiden avulla yritetään vierailla ihmiselle vieraissa olotiloissa. Tämä esitys avasi näkymiä taiteen tulevaisuuteen.

Esa Kirkkopellon koollekutsuman ryhmän toiminta on viime vuosina merkittävästi kasvanut ja kansainvälistynyt, ja monet ryhmässä aiemmin toimineet ovat nyt näkyviä teatterintekijöitä. Ryhmä on saanut useita palkintoja.

Tammikuun loppupuolella he saivat kuitenkin postia Taiteen edistämiskeskukselta. Vuodesta 2012 asti saatu toiminta-avustus päätettiin lakkauttaa. Taiteen edistämiskeskuksen perustelun mukaan "yhdistys tekee taiteellista tutkimusta ja järjestää erilaisia tapahtumia. Sen toiminta ei ole ammattiteatteritoimintaa".

Päätös vaikuttaa siltä, ettei siinä tunnusteta tällä hetkellä vallitsevia esitystaiteen toimintamuotoja, eikä oteta huomioon Toisissa tiloissa -ryhmän tosiasiallista toimintaa. Päätös saattaa ryhmän toiminnan vaakalaudalle.

Teatterit saavat toimintaansa valtionosuuksia 53,8 miljoonaa euroa eli saman verran kuin viime vuonna. Toiminta-avustusten määräraha vapaan kentän toimijoille on sekin sama kuin viime vuonna eli noin 2,9 miljoonaa.

Olisi tärkeää käydä yleisempää ja avoimempaa keskustelua esittävien taiteiden rahoituksen kriteereistä sekä esitystaiteen asemasta esittävien taiteiden kentällä. Yleisöjä on monenlaisia. Samaa monimuotoisuutta tarvitaan esittävien taiteiden kentällä.

Vapaalla kentällä tuotetaan koko ajan uusia ideoita ja tehdään laboratoriomaista työskentelyä. Ne pitävät koko kenttää liikkeessä ja elossa ja tuovat ideoita vakiintuneille instituutioille.

Tätä merkittävyyttä ei välttämättä voi mitata yleisömäärällä. Tunnustetaanko se todella silloin, kun rahaa jaetaan? Tuetaanko heikkoja signaaleja?

 

Toisissa tiloissa -ryhmän Humanoidihypoteesi 27. 2.4. 3. ja 5. 3.2015 klo 17–20 Keskustakampus, Porthania, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Maria Säkö hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja kriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat