Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian suosituimman musiikkiohjelman tekijä uskoo epäkaupallisuuteen

Helsingissä lauantaina esiintyvä Jools Holland on esitellyt tähtiä BBC:llä yli kaksikymmentä vuotta. Ne, jotka eivät hänen ohjelmaansa ole päässeet, keksivät mitä uskomattomimpia tekosyitä.

Kulttuuri
 
Tapio Vanhatalo
Oman musiikkiohjelman vetäjä, pianisti Jools Holland esiintyi Pori Jazz -festivaalilla vuonna 2012.
Oman musiikkiohjelman vetäjä, pianisti Jools Holland esiintyi Pori Jazz -festivaalilla vuonna 2012. Kuva: Tapio Vanhatalo

Sellaista kansainvälisen uran tehnyttä popartistia ei taida löytyä, joka ei olisi joskus käynyt esiintymässä BBC2:n Later. . . with Jools Holland -musiikkiohjelmassa. Silti Hollandin ohjelma on kaikkea muuta kuin tyypillinen hittishow.

BBC:n television kakkoskanava kutsuu pianisti Jools Hollandin vetämää tunnin mittaista livemusiikkiohjelmaa lippulaivakseen, ja toisin kuin Suomessa, Britanniassa juuri yleisradioyhtiön kakkoskanava on se, joka panostaa laatuun ja sivistykseen.

Kuka?

Jools Holland

  Julian "Jools" Holland on lontoolainen pianisti, laulaja, bändinjohtaja ja televisiojuontaja, joka aloitti uransa perustamansa Squeeze-yhtyeen kosketinsoittajana (1974–1981 ja 1985–1990). Hän ei pidä realistisena, että ottaisi osaa Squeezen mahdollisiin paluukiertueisiin.

 Aloitti tv-uransa juontamalla The Tube -musiikkiohjelmaa Paula Yatesin kanssa. Hänet tunnetaan kuitenkin parhaiten 1992 aloittaneesta BBC2:n Later. . . with Jools Holland -ohjelmasta. Lisäksi hän tekee BBC:lle radio-ohjelmaa.

 Holland on julkaissut yli 30 levyä eri kokoonpanojen ja vieraiden kanssa. Hänen musiikkinsa keskittyy jazziin, boogie woogieen, rhythm & bluesiin ja rock 'n' rolliin.

Vuonna 1992 aloittanut Later. . .with Jools Holland on ylpeä laajuudesta, jolla se esittelee musiikkia, niin aivan uusimpia nimiä kuin historiallisimpia elossa olevia artisteja. 295 lähetettyyn jaksoon mahtuu lähes kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä: vanhaa bluesia, jazzia, rhythm & bluesia, soulia, maailmanmusiikkia, klassista rockia, lauluntekijöitä, metallia, indiepoppia ja Hollandin omaa lempimusiikkia boogie-woogieta.

Ehkä Holland on oman ohjelmansa avulla onnistunut avaamaan musiikinkuluttajien makua ja tottumuksia. On vaikea kuvitella nykyään törmäävänsä musiikkifaneihin, jotka olisivat yhtä yksiruokaisia kuin 30 vuotta sitten.

"Olen tietysti onnellinen, jos olen onnistunut näyttämään ihmisille, kuinka paljon erilaista musiikkia maailmassa on, tuomalla ohjelmaan vaikkapa jazzartisteja", hän sanoo sellaisella vaatimattomuudella, joka on varattu vain omat saavutuksensa hyvin ymmärtäville ihmisille.

Sitten hän listaa esimerkkejä omista suosikeistaan. Hän mainitsee Fats Dominon ja muistelee lämmöllä Amy Winehousea. Edellisestä uudenvuoden ohjelmastaan hän ottaa esimerkiksi Ed Sheeranin.

"Eri sukupolvien sekoittaminen on hienoa, mutta loppujen lopuksi sillä ei ole väliä onko musiikki uutta vai vanhaa, vaan se millä tavalla se herää eloon livenä."

Kysyn Hollandilta, onko hän tuottajineen portinvartija, henkilö, jonka maku määrittää, kuka saa näkyvyyttä ja kuka ei.

Monet niistä artisteista, jotka eivät ole koskaan päässeet Lateriin, ovat keksineet mitä erilaisimpia syitä poisjäännilleen.

Lauluntekijä Ed Harcourt muisteli tyhjentäneensä Hollandin tuottajan drinkkilasin kokkareilla 15 vuotta sitten ja olleensa siitä saakka pannassa ohjelmasta. Def Leppardin laulaja Joe Elliott puolestaan uskoo, ettei hänen yhtyeensä ole tarpeeksi "cool" päästäkseen Hollandin ohjelmaan.

"Ajattelen, että olemme koti tietynlaiselle musiikille. Otetaan esimerkiksi viime vuonna kuollut jazzlaulaja Jimmy Scott, joka esiintyi ohjelmassa 2013. Olemme ainoa ohjelma, johon hän istuu luontevasti. Sen sijaan, että ajattelisin meidät portinvartijana, ajattelen, että tarjoamme kodin sellaiselle musiikille, joka ei pääsisi esille muualla."

"Teemme vuodessa 18–20 lähetystä, mutta voisimme tehdä yhden vaikka joka viikko."

Hollandin visio puhuu puolestaan, mutta se puhuu ennen kaikkea yleisradiolaitoksen puolesta. Mikään kaupallinen kanava Britanniassa ei olisi yhtä kärsivällisesti toteuttanut Hollandin monipuolista näkemystä.

"Epäkaupallisten artistien valitseminen kaupallisten artistien sijaan on valinta, joka on tehtävä tietoisesti, ja mikään muu kanava kuin BBC ei olisi valmis tekemään sitä", hän toteaa ja esittää teorian siitä, mitä kaupallinen kanava vastaavassa tilanteessa tekisi:

"He toteaisivat, että yhden suositun artistin sijaan ottaisin kaksi suosittua artistia, koska se heidän laskutavallaan johtaa isompaan katsojamäärään. Heidän velvollisuutensa onkin kerätä mainostajille mahdollisimman suuria yleisöjä, mutta yleisradiolaitoksen velvollisuus on esittää taidetta. Ilman yleisradiolaitosta jazz ei ikinä pääsisi esille."

Holland, 57, on kotoisin Kaakkois-Lontoon Deptfordista, joka vielä hänen lapsuudessaan 1960-luvulla oli karua ja köyhää teollisuusaluetta.

Terävänä oppilaana hän pääsi hyvään oppikouluun, mutta sai kenkää 14-vuotiaana.

Tätä taustaa vasten on kiinnostavaa kuulla, mikä hänen näkemyksensä on Britanniassa jälleen lämmenneestä ikuisuuskeskustelusta artistien luokkaeroista ja laajan taideopetuksen merkityksestä.

"Kun olin nuori, ei kenelläkään ollut minkäänlaista musiikkikoulutusta. Nykyäänhän on mitä lie erikoiskursseja, joilla voi opiskella poptähdeksi. Eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Mutta rehellisesti sanottuna uskon, että on asioita, joita ei voi oppia kouluissa, vaan ne on vain tehtävä itse."

Holland uskoo musiikin olevan lahja, joka ei erottele ihmisiä luokan, ihonvärin tai kotimaan mukaan.

"Minusta on hienoa, jos ihmisille voi opettaa musiikkia, mutta en tiedä antaako se meille enemmän hienoja artisteja."

 

Jools Holland ja Ruby Turner, Louise Marshall & Mabel Ray Virgin Oil Co:ssa (Mannerheimintie 5) la 28. 2. klo 21.30. Liput 47,50 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat