Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filille uusi johtaja kesällä

Leena Majander-Reenpää uskoo, että kirjallisuuden vientinäkymät ovat Frankfurtin jälkeen entistä paremmat

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Leena Majander-Reenpää toimi viimeksi Bonnier Booksin kansainvälisen liiketoiminnan neuvonantajana.
Leena Majander-Reenpää toimi viimeksi Bonnier Booksin kansainvälisen liiketoiminnan neuvonantajana. Kuva: Antti Hämäläinen

Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus Fili saa tulevan kesäkuun ensimmäisenä päivänä uuden johtajan. Yli kolmekymmentä vuotta kustannusmaailmassa eri johtotehtävissä toiminut Leena Majander-Reenpää aloittaa kautensa Filin kautta aikain kolmantena johtajana.

Vetovastuu vaihtuu, koska tiedotuskeskuksen nykyinen johtaja, filosofian tohtori Iris Schwanck (s. 1950) jää eläkkeelle huhtikuun alussa.

Fakta

Fili tukee vientiä

 Vuonna 1977 perustettu Fili – Finnish Literature Exchange – on kirjallisuuden asiantuntija- ja vientiorganisaatio, joka tukee kääntämistä, painattamista ja julkaisemista ja edistää kotimaisen kirjallisuuden tuntemusta maailmalla.

Majander-Reenpää (s. 1956) on työskennellyt viimeksi Bonnier Booksin kansainvälisen liiketoiminnan neuvonantajana. Työnsä kustantajana hän aloitti Weilin+Göösillä 1986. Sitä ennen hän oli ehtinyt työskennellä Otavan markkinointiosastolla.

"Tämä tehtävä on äärimmäisen mieleinen. Olen pitänyt aina tärkeänä suomalaisen kirjallisuuden vientiä maailmalle", Majander-Reenpää kertoo.

"Emme voi vain jäädä täällä Suomessa odottelemaan, että joku ulkopuolinen löytäisi suomalaisen kirjallisuuden. Viennistä minulla on myös paljon käytännön kokemusta. Olen ollut perustamassa nykymuotoisia kirjallisuuden vientiyksikköjä Otavaan ja Bonnier Booksiin kuuluvissa Tammessa ja WSOY:ssä."

Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen viimeisin suururakka olivat viime vuoden lokakuussa pidetyt Frankfurtin kansainväliset kirjamessut, joilla Suomi oli messujen historian aikana ensimmäistä kertaa teemamaana.

Hanke oli kautta aikain suurin suomalainen kulttuurin vientihanke oheistapahtumineen.

"Tämä onnistunut teemamaahanke Frankfurtin kirjamessuilla on luonut hyvän alustan, jolta ponnistaa. Näkyvyyden puolesta täytyy kuitenkin tehdä koko ajan työtä. Nyt on aika panna uutta vaihdetta silmään", Majander-Reenpää toteaa.

Aivan kylmiltään Majander-Reenpää ei Filiin hyppää.

Hän toimi suomalaisten kustantajien edustajana Filin ohjausryhmässä, joka koordinoi hanketta Suomi Frankfurtin kirjamessujen teemamaana 2014.

"Uskoakseni mitään haittaa ei ole siitä, että olen kustantajana istunut toisessa päässä pöytää kuin vientiorganisaation väki. Tiedän hyvin, miten ostaja suhtautuu myytäviin nimekkeisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat