Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisohjaaja Roy Andersson Aki Kaurismäestä: Ei tarpeeksi tarkka makuuni

Ohjaaja Roy Andersson vierailee parhaillaan Helsingissä. "Elokuva opetti optimistiksi", ruotsalaisohjaaja sanoo.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Elokuvantekijä Roy Andersson valokuvattiin Helsingissä keskiviikkona. Anderssonin uutuuselokuva Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien tulee ensi-iltaan Suomessa maaliskuun 6. päivä.
Elokuvantekijä Roy Andersson valokuvattiin Helsingissä keskiviikkona. Anderssonin uutuuselokuva Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien tulee ensi-iltaan Suomessa maaliskuun 6. päivä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kun markkinointikiertue on tänään torstaina ohi, elokuvantekijä Roy Andersson matkustaa Ruotsin-laivalla Helsingistä takaisin Tukholmaan.

Siitäkin huolimatta, että Anderssonin uudessa elokuvassa on kohtaus, jossa kuollaan autolautan ravintolaan. Elokuvan mies on ehtinyt jo maksaa katkarapuleipänsä ja oluensa, kun hän makaakin kuolleena lattialla.

Kuka?

Roy Andersson

 Ruotsalainen elokuvatekijä, syntynyt vuonna 1943 Göteborgissa.

 Voitti Venetsian elokuvajuhlat syksyllä elokuvalla Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien.

 Muita elokuvia: Sinä elävä (2007), Toisen kerroksen lauluja (2000) sekä päätyönä usein pidetty Eräs rakkaustarina (1970).

 Tunnetaan omasta tyylistään, jossa kamera pysyy paikallaan ja ihminen kuvataan aina osana maisemaa. Leikkauksia on vähän, lähikuvia ei koskaan.

 Tehnyt myös mainoksia, muun muassa Arlalle ja Suomen postille.

 Oma studio Tukholman keskustassa Östermalmilla.

"Hyvin inhimillistä", Andersson perustelee kohtausta.

"Olet tilannut leivän ja oluen – mutta et pääse nauttimaan niistä. Voisi tapahtua kenelle tahansa", Andersson sanoo.

Kuolema ei ole ensi kertaa esillä Anderssonin elokuvissa tai taiteessa ylipäänsä. Jo elokuvissaan Sinä elävä ja Toisen kerroksen lauluja Andersson viritti teemoikseen eksistentiaalisuuden, kuoleman ja vaivalloisen onnen tavoittelun. Sama jatkuu uutuudessa, elokuvassa Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien.

"En ole pessimistinen", murheista elokuvia tekevä Andersson vakuuttaa ensin. Sitten tulee pikainen korjaus:

"Elämä ei ole hupinäytelmä. Tai on: komedia, jossa on kovin traaginen loppu. Happy endia ei saa kukaan."

Istumme ravintolassa Helsingissä Senaatintorin laidalla. Andersson on tapansa mukaan joviaali ja ilahtuu lisää, kun tarjoilija tuo hänen eteensä yllättäen viskiä. Juoman on tilannut hänen elokuviensa maahantuoja.

"Tässä bisneksessä on helppo juoda liikaa", Andersson sanoo ja kehuu viskiä.

"Minäkin taidan juoda vähän liikaa. Varsinkin nyt kun elokuvaa julkaistaan ympäri maailmaa. On hankala istua hotellissa yksin juomatta."

Viime ajat hän onkin kiertänyt maailmalla markkinoimassa elokuvaansa. Nyt on vuorossa Suomi. Meneekö promootion jo enemmän aikaa kuin elokuvan tekemiseen?

"Välillä siltä tuntuu", Andersson sanoo ja naureskelee.

Kyyhkynen istui oksalla, olevaista pohtien ei ole mikä tahansa elokuva. Alan eliitti palkitsi sen parhaimpana työnä syksyllä Venetsian elokuvajuhlilla.

Andersson kuuluu 70-vuotiaana kansainvälisen elokuvan kärkinimiin. Pitkiä elokuvia on syntynyt vasta neljä, mutta Anderson sanoo, että lisää on tulossa, hän toivoo pysyvänsä terveenä ja elävänsä 80-vuotiaaksi. "Ehdin tehdä kaksi elokuvaa vielä", Andersson sanoo ja valittelee samalla, miten vaikeaa kohtaloaan, siis kuolevaisuuttaan, on kuitenkin hyväksyä.

Andersson onkin vasta aloittanut lenkkeilyn. Jalat ovat kuulemma hyvin kipeät nyt.

Andersson aloitti uransa jo 1970-luvulla ja ehti tuolloin tavata Charlie Chaplininkin.

"Olimme Cannesin elokuvajuhlilla samassa tilaisuudessa. Hän heilutti siellä kuuluisaa keppiään. Tiesi mitä häneltä haluttiin", Andersson kertoo.

Chaplinia on joskus pidetty Anderssonin innoittajana, mutta nyt Andersson sanoo, että toiset mykkäelokuvan tähdet ovat olleet hänelle paljon tärkeämpiä.

"Kasvoin Göteborgissa työväenluokan kodissa, mutta Chaplin ei oikein ollut työväensankari, hän oli liian porvarillinen, liian taiteellinen. Rytmi oli väärä, liian nopea. Stan Laurel ja Oliver Hardy olivat minulle tärkeämpiä", Andersson sanoo.

Kaksikko tunnetaan Suomessa Ohukaisena ja Paksukaisena. Heitä muistuttavat hahmot ovat keskeisessä roolissa Anderssonin uutuudessa. Elokuvassa on kaksi umpionnetonta pilailuvälinekauppiaista, jotka muka auttavat ihmisiä pitämään hauskaa. "Kuin Laurel ja Hardy, hekin yrittävät nousta sosiaalisesti, liehittelevät ylempää luokkaa", Andersson sanoo.

Anderssonin uutuus on tutkielma ihmisyydestä, Ruotsista ja olemassaolon vaikeudesta. Elokuvan nimen Andersson kertoo napanneensa Pieter Brueghel vanhemman maalauksista.

"On usein vaikea selittää, miksi jotakin valitsee", Andersson sanoo ja tunnustaa näkevänsä itsensä otsikon linnussa.

"Avainsana töissäni on ihmiselon hankaluus. Meitä kaikkia voi kuvata avuttomiksi", Andersson sanoo ja viittaa, taas, ihmiseen kuoleman edessä.

Anderssonilla on oma elokuvastudio Tukholman keskustassa. Sitä hän tarvitsee, koska oma tyyli ja ennen kaikkea lavastus on hänen elokuviensa ytimessä. Studiosta on myös toinen hyöty.

"Olin onnekas kun ostin huoneiston vuonna 1980. Sen arvo on noussut, voin lainata sitä vastaan lisää ja lisää. En usko maksavani lainoja elinaikanani."

Aiemmin hän rahoitti elokuviaan mainosten teolla.

"Teen mainoksia vieläkin, jos aikaa löytyy", Andersson sanoo. Vastikään häneltä on mainosta pyytänyt suuri ranskalaispankki Crédit Agricole.

Uutuus on tyyliltään tuttua Anderssonia. Isoja tiloja, ei lähikuvia, vähän leikkauksia, kamera ei liiku. Minimalismissa hän tekee nyt jo ennätyksensä, sillä sataminuuttisessa elokuvassa on vain 39 kuvaa.

Anderssonin mielestä enempi leikkaaminen olisi banaalia. Hän haluaa lähestyä maalaustaidetta.

Miksi ei lähikuvia edes?

"Maalaustaiteen historiassa kaikkein kiinnostavimmat ovat isoja töitä. On siellä Mona Lisakin, josta toki tykkään, mutta ajatukseni on se, että tila määrittelee ihmisen, kertoo hänestä enemmän kuin kasvot."

Andersson tekee vertauksen itsensä ja toisen minimalistin Aki Kaurismäen välillä.

"En halua kuulostaa arrogantilta, mutta hän ei ole aivan niin tarkka kuin mitä minä haluan olla. Yksinkertaisuus voi olla upeaa vain tarkkaan tehtynä."

Andersson käsittelee elokuvissaan myös kotimaansa Ruotsin menneisyyttä. Yksi uutuuselokuvan henkilöistä on kuningas Kaarle XII, jota Andersson sanoo pitävänsä idioottina ja oikeistolaisen Ruotsin symbolina. Sellaisena hänet elokuvassa esitetäänkin.

Osansa saa myös kaivosyhtiö Boliden. Elokuva päättyy kolonialistiseen joukkosurmaan, jolla Andersson viittaa Bolidenin Chileen dumppaamiin vaarallisiin jätteisiin. Ne sairastuttivat tuhansia.

Kovin on murheellista kertomaa. Mutta Anderson itse, hän on optimisti.

"Vaikka elokuvat ovat surullisia, niistä voi oppia. Minulle sellainen elokuva oli Polkupyörävaras. Se antoi minulle optimistisen maailmankuvan."

Cinema Mondo
Roy Anderssonin elokuvan murheelliset pilailuvälinekauppiaat ovat saaneet innoituksensa mykkäelokuvan klassikkoparista, Oliver Hardysta ja Stan Laurelista.
Roy Anderssonin elokuvan murheelliset pilailuvälinekauppiaat ovat saaneet innoituksensa mykkäelokuvan klassikkoparista, Oliver Hardysta ja Stan Laurelista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat