Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museovirasto pelastaa tuhoutumassa olevia vanhoja valokuvia

Kulttuuri
 
Museovirasto
Kuvassa on valokuvaamo Kuvasiskojen kuvaama muotokuva matematiikan professori Rolf Nevanlinnasta. Alkuperäinen mustavalkoinen negatiivi on pahasti vaurioitunut. Oikealla negatiivi ja vasemmalla vedos vaurioituneesta negatiivista.
Kuvassa on valokuvaamo Kuvasiskojen kuvaama muotokuva matematiikan professori Rolf Nevanlinnasta. Alkuperäinen mustavalkoinen negatiivi on pahasti vaurioitunut. Oikealla negatiivi ja vasemmalla vedos vaurioituneesta negatiivista. Kuva: Museovirasto

Museoviraston kuvakokoelmissa on aloitettu tuhoutumassa olevien valokuvien pelastusdigitointi. Osa vanhoista valokuvista on niin huonossa kunnossa, että pelastamisella on kiire. Ilman pelastamista alkuperäiskuva voi tuhoutua täysin.

Yli-intendentti Ismo Malinen Museovirastosta arvelee, että kiireellistä käsittelyä vaativia kuvia on kymmeniä tuhansia, jopa satatuhatta.

"Etusijalla ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kuvat ja sellaiset, joista vielä voi saada jotain talteen. Tällaisia kuvia on paljon 1950-luvulta. Myös 1900-luvun alkupuolelta on arvokkaita ensimmäisiä värivalokuvia, jotka vaativat nopeita toimia", Malinen sanoo.

Yksi 1950-lukua tallentaneita valokuvaajia on Pekka Kyytinen, joka kuvasi erityisesti maalaiselämää. Malisen mukaan arvokasta materiaalia on myös valokuvaamo Kuvasiskoilta, jonka studiossa julkkikset kuvauttivat itsestään taidevalokuvia. Muita pelastettavia kuvia ovat muun muassa Kai Donnerin kokoelma, sanomalehti Kalevan kuvat ja Matkailun edistämiskeskuksen kuvat.

Pelastetut kuvat suojataan hyvällä varastoinnilla. Niistä tuotetaan digitaaliset kopiot ja digitaaliset metatiedot. Jos alkuperäinen kuva on hyvin huonossa kunnossa, se ehkä joudutaan tuhoamaan kokonaan.

Vanhat kuvat kärsivät, kun selluloosanitraatti- ja selluloosa-asetaattinegatiivit kutistuvat ja kuivuvat. Negatiivit ovat myös paloherkkiä. Tuhoutumassa olevista negatiiveista irtoavat kaasut vaurioittavat myös muita lähellä olevia kuva-aineistoja.

Selluloosapohjaisia nitraattinegatiiveja valmistettiin 1880-luvulta 1950-luvun alkuun asti. Niiden kanssa rinnan käytettiin 1920-luvun alusta 1960-luvun alkuun selluloosapohjaisia asetaattinegatiiveja. Tämän jälkeen, digikuvauksen yleistymiseen saakka, on käytetty polyesteripohjaisia negatiiveja.

Museoviraston vanhimmat valokuvat ovat peräisin 1840-luvun lopusta. Malisen mukaan Suomen vanhin valokuva on vuodelta 1842.

Museovirasto sai projektia varten valtiolta 250 000 euron määrärahan. Kuvia viedään Finna-palveluun ja Museoviraston Kuvakokoelmat.fi -palveluun, jossa kuka tahansa voi tutustua niihin.

Museoviraston kokoelmissa on yli kymmenen miljoonaa kuvaa: valokuvia, piirroksia, akvarelleja, grafiikkaa, postikortteja, karttoja, siluetteja, elokuvia ja kaitafilmejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat