Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvataiteen museon näyttelyt lähtevät kierrokselle Eurooppaan

Museonjohtaja Elina Heikka: Tämä on suomalaisittain uraauurtavaa

Kulttuuri
 
Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyssä on esillä satoja 1900-luvun alun postikortteja. Kuvassa Unelma, jonka julkaisi Société Industrielle de Photographie Pariisissa arviolta vuonna 1905.
Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyssä on esillä satoja 1900-luvun alun postikortteja. Kuvassa Unelma, jonka julkaisi Société Industrielle de Photographie Pariisissa arviolta vuonna 1905.

Suomen valokuvataiteen museon tuottamat #snapshot- ja Silmänlumetta ja surrealismia -näyttelyt lähtevät kiertämään Eurooppaa. Keväällä Surrealismia ja silmänlumetta nähdään Moskovassa ja Rotterdamissa. #snapshot nähdään kesällä Hampurin valokuvatriennaalin lippulaivanäyttelynä.

Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka pitää näyttelyiden saamista ulkomaankiertoon palkitsevana.

"Näyttelyvienti kertoo siitä, että teemme hyviä näyttelyitä merkityksellisistä aiheista. Aiheemme ovat kansainvälisiä ja ne löytävät kansainvälisen yleisön. Suomalaisessa museomaailmassa tämä on uraauurtavaa", Heikka luonnehtii.

Hän uskoo, että näyttelyissä kiinnostavat nimenomaan niiden aihepiirit. Sekä #snapshot että Silmänlumetta ja surrealismia käsittelevät aiheita, jotka ovat eurooppalaisessa museomaailmassa uusia.

"Kyseessä ovat ensimmäiset laajat, moni-ilmeiset näyttelyt näistä aiheista. #snapshot esitteli tämän päivän valokuvakulttuuria, jossa internet on mullistanut valokuvauksen. Kuvien jakaminen on yhtä tärkeää kuin kuvien ottaminen, ja valokuvaamisesta on tullut osa elämäntapaamme. Surrealismia ja silmänlumetta avasi taidehistorian ja valokuvahistorian ulkopuolelle jääneen hurmaavan proto-surrealistisen kuvaston viime vuosisadan alun valokuvapostikorteissa."

Syksyllä 2013 Valokuvataiteen museossa nähty Surrealismia ja silmänlumetta -näyttely on ehditty nähdä jo Italiassa. Sieltä se on siirtynyt Moskovan Multimedia Art Museumiin, missä se avattiin yleisölle keskiviikkona.

Rotterdamin taidehallissa Harri Kalhan kuratoima näyttely avautuu parin viikon päästä.

Surrealismia ja silmänlumetta -näyttely koostuu lähes viidestäsadasta valokuvapostikortista.

Kortit ovat surrealististen fantasioiden, unelmien, roolileikkien, näyttävien diivojen ja ironian temmellyskenttää. Niiden kautta katsojalle avautuu näkymä 1900-luvun alun teollisen valokuvan kultakauteen ja modernin valokuvataiteen varhaishistoriaan.

1890-luvun lopulla Eurooppaan syntyi joukko tehtaita, jotka loivat uutta taidemuotoa. Valokuvia ei painettu kortteihin, kuten nykyään tehdään, vaan valokuvakortteja tuotettiin aitoina valokuvina mekanisoitua valotus- ja kehitysprosessia hyödyntäen.

Kilometrivalokuvasta kehkeytyi mittava teollisuudenhaara, jonka tuotteet levisivät Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Ilmiö kesti vain kaksikymmentä vuotta, mutta ehti tuottaa miljoonittain valokuvia. Nykyään kortit ovat haluttuja keräilykohteita.

#snapshot-näyttely päivittää näppäilyvalokuvan käsitteen. Näyttely koostuu pääosin tavallisten ihmisten kuvaamista valokuvista, internetkuvista, historiallisista näppäilykuvista ja selfieistä.

#snapshot esittää teknologian vaikutuksia valokuvaan. Teknologian muutoksista huolimatta monet tarpeet ja toiveet ovat sekä valokuvien ottajilla että katsojilla samanlaisia kuin sata vuotta sitten. Valokuvat tallentavat muistoja, rakentavat identiteettiä ja luovat yhteyden läheisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat