Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijat löysivät kirjailijan

Kulttuuri
 

Romaaninsa päähenkilön tavoin myös kirjailija itse valmistui tohtoriksi Missourin yliopistossa ja opetti koko ikänsä kirjallisuutta, mutta omaelämäkerrallinen alkujaan vuonna 1965 ilmestynyt Stoner ei ole.

Itä-Teksasissa vuonna 1922 syntynyt John Williams innostui jo koulupoikana englannin kielestä ja kirjallisuudesta. Yliopistossa sujui aluksi kehnosti, ja Williams värväytyi armeijaan. Hän palveli toisessa maailmansodassa Intiassa ja Burmassa.

Romaanin Stoner on ensimmäisen maailmansodan syttyessä saman ikäinen kuin Williams toisen alkaessa. Stoneriin värväytymisinto ei tartu, eikä hän liiemmin ikämiehenä ymmärrä opiskelijoittensa kiihkoa päästä toiseen maailmansotaan.

Sodan jälkeen Williams toimi tutkijana ja opettajana Denverin yliopistossa. Hän julkaisi harvakseltaan proosaa ja lyriikkaa.

Kritiikki kiitteli Stoneria, mutta romaani unohdettiin pian.

Luovan kirjoittamisen opetuksen uranuurtajiin kuulunut John Williams kuoli vuonna 1994. Monesti uuden elämän unhoon painuneelle laaturomaanille antaa elokuvasovitus. Hengeltään lähimpänä tapaus Stoneria on Richard Yatesin Revolutionary Road (1961), josta Sam Mendes ohjasi erinomaisen elokuvan. Suomennos ilmestyi elokuvan ensi-illan vanavedessä tammikuussa 2009.

Sekä Yatesia että Williamsia voi luonnehtia kirjailijoiden kirjailijaksi, ja juuri kirjailija "löysi" Williamsin vuosikymmenten hiljaisuuden jälkeen. Kiitos kuuluu Anna Gavaldalle, joka luki Stonerin, ihastui ja käänsi ranskaksi.

Vuonna 2006 Stonerista otettiin uusi painos niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin. Viimeksi mainitussa muiden muassa Ian McEwan ja Julian Barnes ovat ylistäneet Williamsin romaania. Waterstones-kirjakauppaketjun vuoden kirjaksi se valittiin 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat