Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesa Lehtimäki alkoi kuvata poikansa Star Wars -legoja – ja pian lelujätti Lego otti yhteyttä

Suomalaiskuvittaja kuvasi salaa kellarissaan mainoskuvia Legon uusille tuotteille

Kulttuuri
 
Ensin Vesa Lehtimäen Star Wars -kuvat löysi nettiväki – sitten Lego palkkasi kuvaamaan
Ensin Vesa Lehtimäen Star Wars -kuvat löysi nettiväki – sitten Lego palkkasi kuvaamaan
Vesa Lehtimäki sai idean Star Wars -legojen kuvaamiseen poikansa leluista viisi vuotta sitten. Aluksi Avanaut-nimimerkillä julkaistut kuvat herättivät ihastusta vain netissä, mutta kun Lehtimäki päätti tulla kaapista omalla nimellään, yhteyttä otti myös Lego. Harrastus on vienyt hänet kuvaamaan mainoskuvia Legolle, ja ensi viikolla hän on mukana Seattlessa avautuvassa valokuvanäyttelyssä. Tekeillä on myös kirja, jonka kustantaa brittiläinen Lego-kirjoihin erikoistunut DK-kustannus. HSTV:n videolla Lehtimäki kertoo, miten kuvien taika syntyy.

Viisi vuotta sitten Vesa Lehtimäki sai poikansa Star Wars -legoista idean: miten niitä ja muita pienoismalleja voisi kuvata niin, että ne näyttäisivät luonnollisen kokoisilta?

Esa Syväkuru
Vesa Lehtimäki
Vesa Lehtimäki

Aluksi Lehtimäki päätti käyttää kuvissa vain kaikkea sellaista, mitä kotoa löytyy.

"Jossain vaiheessa huomasin, että rupesin pöllimään pojan tavaroita omiin juttuihini, joten ostin muutamia omia sitten. Ettei tulisi ihan sellaista tilannetta, että iskä leikkii pojan leluilla", Lehtimäki naurahtaa.

Kokeilujen ja yrittämisen kautta Lehtimäki löysi kuvilleen toimivan tyylin ja ryhtyi julkaisemaan niitä Avanaut-nimimerkillä internetin Flickr-palvelussa. Myöhemmin mukaan tulivat myös Twitter ja Facebook. Palautetta alkoi tulla ympäri maailmaa. Koska vastaanotto oli pelkästään positiivinen, Lehtimäki päätti tulla kaapista.

"Totesin, että turha sieltä nimimerkin takaa on mitään laukoa, ja pistin nimeni mukaan."

Nimen julkistaminen osoittautui käännekohdaksi. Yhteydenottojen sävy muuttui vakavammin otettavaksi, ja pian yhteyttä otti myös Lego. Lelujätti halusi palkata Lehtimäen ottamaan mainoskuvia uusista Hobitti-, Taru sormusten herrasta- ja Star Wars -legoista. Myös Marvelin Iron Man -legot tarvitsivat kuvaajaa.

"Päivittelin kyllä sitä toimintaa, että he ottivat yhteyttä heille täysin tuntemattomaan tyyppiin, ja vain netissä olleiden kuvien perusteella", Lehtimäki kertoo.

Fakta

Vesa Lehtimäen aiemmat valokuvanäyttelyt

 Lauderhill, Florida, 2010.

 Pariisi (Geek-Art -kirjaan liittyen) 2012.

 Bethel, Maine 2013.

 Kaapelitehdas, Helsinki 2014.

 Imatra 2014.

 Pariisi 2014.

 Legoland Kalifornia 2014.

 Legoland Florida 2015.

Yhteydenoton jälkeen Lego kuitenkin lähetti Suomeen edustajansa. Uutuuslegot tuotiin käsimatkatavaroissa, koska ne olivat vielä suuri salaisuus. Kolmen päivän ajan yhtiön edustaja keskusteli Lehtimäen kanssa Helsingin keskustassa sijaitsevan hotellin neuvottelukabinetissa siitä, mitä yhtiö kuvilta toivoi. Lehtimäki joutui allekirjoittamaan myös salassapitosopimuksen.

"Kuvasin niitä sitten kellarissa enkä näyttänyt edes kotona, ettei poika vahingossa mainitse niistä kavereilleen", Lehtimäki kertoo.

"Yhteyttä otettiin myös Lego-elokuvan tuotantoyhtiöstä elokuvan ollessa vielä suunnitteluvaiheessa. He olivat nähneet minun kuviani ja halusivat tietää, mikä ajatukseni niiden taustalla on. Kerroin sen heille, ja he ymmärsivät nopeasti. Jos elokuvaa katsoo, niin siellä näkyy sellaisia utuja, sumuja ja valokiiloja, joiden perusajatus on peräisin minun kuvistani."

Mainoskuvauksista on maksettu Lehtimäelle asianmukaiset palkkiot. Ne ovat tervetullut lisä freelancerin toimeentuloon, mutta päätyötään kuvittajana Lehtimäki ei ole jättänyt.

Ensi keskiviikkona Seattlessa Yhdysvalloissa aukeaa kolmen valokuvaajan yhteisnäyttely. Lehtimäki on yksi heistä. Lisäksi hänellä on tekeillä Star Wars -kuviin liittyvä kirja brittiläiselle DK-kustantamolle, jonka Lego-kirjoja julkaistaan ympäri maailmaa.

"Kun siirryin aikanaan lehti-AD:sta freelancerkuvittajaksi, niin harrastuksesta tuli työ. Vapaa-ajalla ei tullut enää piirrettyä, ja tämä kuvaus täytti tavallaan sen harrastustyhjiön. Nyt tämäkin on nousemassa tavallaan sinne työpuolelle, joten täytyy varmaan keksiä joku uusi harrastus."

Vesa Lehtimäki
Lumen virkaa Vesa Lehtimäen satumaisissa valokuvissa toimittaa leivinjauhe.
Lumen virkaa Vesa Lehtimäen satumaisissa valokuvissa toimittaa leivinjauhe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat