Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen kuvaaja herättää kiinnostusta Hollywoodissa: "Meno kävi ihan villiksi"

Merkittävän palkinnon Betoniyöstä saanut Peter Flinckenberg pitää päänsä kylmänä juhlahumussa

Kulttuuri
 
Ville Tanttu
Ohjaaja Pirjo Honkasalo (takana) ja kuvaajaPeter Flickenberg (kesk.) Betoniyön kuvauksissa.
Ohjaaja Pirjo Honkasalo (takana) ja kuvaajaPeter Flickenberg (kesk.) Betoniyön kuvauksissa. Kuva: Ville Tanttu

Suomalainen elokuvaaja Peter Flinckenberg sai hiljattain arvostetun Spotlight-palkinnon. Yhdysvaltain elokuvaajien yhdistyksen myöntämä palkinto jaettiin jo yli viikko sitten, mutta Flinckenberg on edelleen Los Angelesissa – ja kiireinen.

"Olen täällä verkostoitumassa. Tahti on kova. Koko ajan on tapaamisia ja iltaisin kokkareita. Kun kerran palkinto tuli, neuvottiin, että kannattaa olla heti aktiivinen", Flinckenberg kertoo puhelimitse Los Angelesista.

Yhdysvaltalaisten kollegoiden jakamia palkintoja arvostetaan erittäin paljon kuvaajien alalla. Spotlight-palkinto jaettiin nyt vasta toisen kerran. Se perustettiin huomioimaan nimenomaan taiteellisesti kiinnostavia elokuvia, jotka eivät välttämättä saa laajaa jakelua Yhdysvalloissa.

Flinckenberg sai palkintonsa Pirjo Honkasalon ohjaaman Betoniyön kuvaamisesta. Muina ehdokkaina olivat Daniel Landin ja Darius Khondji, jotka ovat suomalaista kokeneempia kuvaajia.

Elokuvaaja ja Spotlight-palkinto.
Elokuvaaja ja Spotlight-palkinto.

Flinckenbergin reissun Los Angelesiin piti alun perinkin kestää kuun vaihteeseen. Jo pelkkä ehdokkuus avaa ovia, ja palkinto merkitsi, että Flinckenbergistä kiinnostui moni. "Meno kävi ihan villiksi", hän ihmettelee.

Kekkereillä pyörii tähtiä. Palkintojuhlissa olivat muun muassa Brad Pitt ja Angelina Jolie. Viime viikolla Flinckenberg jutteli ohjaaja–tuottaja Michael Mannin kanssa. Eniten hän innostuu kollegoidensa tapaamisista.

"Olen tavannut pari kertaa Roger Deakinsin, joka on kuvannut varsinkin Coenin veljesten elokuvia. Hän on yksi suuria esikuviani. Täällä on tosi hyvä yhteishenki. Isotkin nimet ovat kiinnostuneita jutustelemaan ja vaihtamaan kokemuksia."

Jotkut ovat kyselleet uteliaina Flinckenbergin menetelmästä, jota hän käytti Betoniyössäkin. Tuotannon valmisteluvaiheessa Flinckenberg ripustaa työhuoneen seinälle paperiarkin jokaista kohtausta varten. Suunnitelmien edetessä hän merkitsee niihin huomioita väreistä ja valosta, kuvauspaikan vaatimuksista, rekvisiitasta ja teknisistä välineistä.

"Ennen kuvausten alkua elokuva on jo tavallaan siellä seinillä ja voin tarkastella sitä kokonaisuutena. Elokuvaa synnytetään tavallaan jo silloin yhdessä ohjaajan ja muiden kanssa. Siksi se on kiehtova vaihe."

Suomessa Flinckenberg sai viime vuonna Betoniyöstä parhaan kuvaajan Jussi-palkinnon. Tänä vuonna hän sai saman palkinnon Tuulensieppaajat-dokumentista.

Artikkeliin liittyvät

"Olen ollut aina tarkkailija, ja valo on kiinnostanut minua. Osaan kai nähdä asioita kuvina. Onneksi olen päässyt unelma-ammattiini."

Hollywood on unelmatehtaan koti. Siellä kaikilla pitää kai olla agentti?

"Kyllä vaan, täällä myös kuvaajilla pitää ehdottomasti olla agentti. Neuvottelen isojen firmojen kanssa ja kuuntelen erilaisia tarjouksia. Olisi tyhmää jättää katsomatta, mitä tästä tulee."

Flinckenberg ei kuitenkaan hötkyile. Hän on saanut maailmalta hieman huomiota ennenkin. Tarjotut käsikirjoitukset eivät vain ole olleet kiinnostavia. Ja tärkeintä on tehdä kiinnostavia elokuvia missä vain.

Kun Flinckenberg palaa Suomeen maaliskuun tullen, tuliaisina tuskin on sopimusta Hollywoodin blockbusterin kuvaamisesta – ainakaan vielä.

"Enhän minä välttämättä edes ole oikea tyyppi kuvaamaan supersankarileffoja aiemmalla kokemuksellani. Pikkuisen vaikea on nähdä itseni tekemässä seuraavaa Spider-Mania", Flickenberg nauraa.

 

TV1 esittää Betoniyön Kotikatsomo-ohjelmapaikalla 5. 4. klo 21.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat