Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monika Fagerholmin romaani sovitetaan televisioon – pikkukaupungin teineistä kertova sarja tavoittelee David Lynchin tunnelmaa

Kuusiosaisen sarjan ohjaa Ulrika Bengts

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Takaa vasemmalta: Li Krook, Julia Hellén, Mimosa Willamo. Edessä vas. Caisa Calin, Monika Fagerholm ja Vivi Lindberg.
Takaa vasemmalta: Li Krook, Julia Hellén, Mimosa Willamo. Edessä vas. Caisa Calin, Monika Fagerholm ja Vivi Lindberg. Kuva: Sirpa Räihä HS

Palkitun kirjailijan Monika Fagerholmin (s. 1961) tuoreimmasta romaanista Lola ylösalaisin (Lola uppochner, 2012) tehdään tv-sarja.

Kuusiosaisen sarjan ohjaa Ulrika Bengts. Bengts on käsikirjoittanut sarjan yhdessä Annina Enckellin kanssa.

Aivan tavanomaista kotimaista draamaa ei tekijöiden mukaan ole luvassa. Tuottaja Mats Långbacka luonnehti torstaina tiedotustilaisuudessa sarjan tunnelmaa "davidlynchmäiseksi".

Pieneen rannikkokaupunkiin sijoittuva trillerinomainen Lola ylösalaisin on Fagerholmille tyypilliseen tapaan monitasoinen ja -syinen romaani. Käsikirjoittaja Annina Enckell sanookin olleensa aluksi hyvin vastahakoinen, kun Bengts ehdotti hänelle käsikirjoituksen tekemistä.

Tekijät kertovat ottaneensa käsikirjoituksen kanssa suuria vapauksia. "Mutta loimme saman tunnelman."

Bengts kertoo itse pitäneensä pitkään kiinni ohjeesta, että kirjoja ei pidä yrittää siirtää filmille. "Kirja on kirja, ja filmi on filmi."

Fagerholmin romaani teki häneen kuitenkin niin suuren vaikutuksen, että oli pakko toimia. "Itsekin pikkukaupungissa varttuneena näin tutut asiat uudessa valossa."

Fagerholm kertoo tulleensa hyvin iloiseksi, kun Bengts halusi filmata kirjan. "On tärkeä, että tekijällä on vahva visio, kuten Ulrikalla on."

"Tämä on hienoa myös suomenruotsalaiselle kirjallisuudelle, eli sillä tavalla kulttuuriteko."

Tv-sarjan keskiössä on viisi teinityttöä. Kaikkiaan sarjan rooleissa nähdään 35 näyttelijää, joista monet ovat ensikertalaisia. Yhden päärooleista tekee vastikään Päin seinää -elokuvassa nähty, Jussi-palkittu Mimosa Willamo.

Svenska Yle tuottaa harvoin draamasarjoja: viimeisin on vuonna 2011 esitetty tulkinta Kjell Westön romaanista Missä kuljimme kerran (Där vi en gång gått, 2006). Lola ylösalaisin -sarjaa kuvataan maaliskuusta lähtien pääosin Raaseporissa. Televisiossa sarja nähdään vuonna 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat