Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija nosti naistaiteilijat esiin

Kulttuurirahasto jakoi apurahoina 23 miljoonaa euroa ja kolme palkintoa, joista yhden sai Riitta Konttinen

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Riitta Konttinen on tutkinut muun muassa Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä. Aiheesta ilmestyi kirja ja siitä oli näyttely Ateneumin taidemuseossa pari vuotta sitten. Kuvassa Konttinen vierailee Pekka Halosen ateljeekodissa Tuusulanjärven rannalla.
Riitta Konttinen on tutkinut muun muassa Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä. Aiheesta ilmestyi kirja ja siitä oli näyttely Ateneumin taidemuseossa pari vuotta sitten. Kuvassa Konttinen vierailee Pekka Halosen ateljeekodissa Tuusulanjärven rannalla. Kuva: Rio Gandara HS

Suomen kulttuurirahaston 30 000 euron suuruisella palkinnolla palkittu taidehistorian professori Riitta Konttinen pitää tunnustusta suurimpana huomionosoituksena, mitä humanisti voi saada Suomessa. Hänen lisäkseen palkinnon saivat kasvitieteilijä, merikapteeni Markku Häkkinen ja muotoilija Ilkka Suppanen. Suomen Kulttuurirahasto jakoi perjantaina apurahoina ennätykselliset 23 miljoonaa euroa.

Konttiselle palkinto tuli täydellisenä yllätyksenä.

Fakta

Suomen kulttuurirahasto jakoi 23 miljoonaa

 Suomen kulttuurirahasto jakoi apurahoina perjantaina 23 miljoonaa euroa.

 Palkinnon (30 000 euroa) saivat kasvitieteilijä Markku Häkkinen, professori Riitta Konttinen ja muotoilija Ilkka Suppanen.

 Hoitolaitoksiin tehtävää taidetta varten myönnettiin yli 660 000 euroa.

 Suurimman, 200 000 euron apurahan sai Kulttuurikeskus PiiPoon kannatusyhdistys Tee itse taidetta ja osallistu -hankkeeseen.

 Yhteensä apurahoja myönnettiin 1 018 henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle.

 Apurahoista puolet myönnettiin taiteeseen, puolet tieteeseen.

 Suuren, 150 000 euron Katapultti-apurahan saivat RedNoseClub -teatteriyhdistys sekä Musta Saukko.

 Eminentia-apurahoja (25 000 euroa) myönnettiin tänä vuonna kuusi. Sen saivat emeritaprofessori Auli Hakulinen, emeritusprofessori Jarkko Hautamäki, kuvataiteilija Ismo Kajander, näyttelijä Hannu Lauri, emeritaprofessori Lea Pulkkinen ja muusikko, säveltäjä Hillel Tokazier.

"En voinut aavistakaan mitään tällaista. Luultavasti käytän rahat remonttiin. Kodin kunnostus on jäänyt retuperälle", Järvenpäässä asuva Konttinen sanoo.

Konttista kiitetään palkitsemisperusteluissa siitä, että hän on tehnyt merkittävän uran taidehistorian tutkijana, opettajana ja tietokirjailijana.

Hänen työllään on ollut keskeinen merkitys siihen, että näemme 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun suomalaisen maalaustaiteen toisin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Konttinen on nostanut esiin suurmiesten varjoon jääneet naistaitelijat. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Suomalaisia naistaiteilijoita 1880-luvulta (1988), Nainen, taide, historia (1987–90) sekä Arjen taidehistoria (1990–92). Yksittäisten taiteilijoiden lisäksi hän on tutkinut taiteilijapareja, yhteisöjä ja verkostoja.

Tärkeä lähdemateriaali on ollut taiteilijoiden kirjeenvaihto, joiden kautta Konttinen on päässyt tutustumaan myös hyvin henkilökohtaisiin asioihin.

"Toisen ihmisen elämään tunkeutuminen tutuu välillä arkaluonteiselta. Helene Schjerfbeck sanoi, ettei halua itsestään kirjoitettavan mitään, koska kaikki näkyy teoksissa. Toisaalta varovaisesti julkisuuteen suhtautuneet taiteilijat ovat säästäneet merkittävänä pitämäänsä kirjeenvaihtoa", Konttinen sanoo.

Hän lisää säälivänsä tulevaisuuden tutkijoita, koska entisen kaltaista kirjeenvaihtomateriaalia ei enää synny. Vanhoja kirjeitä hän on löytänyt arkistoista ja yksityisiltä omistajilta.

"Kirjeiden etsiminen ja löytäminen on aina jännittävää. Joskus sukulaiset ovat tuhonneet aineistoa. Monille naistaiteilijoille on käynyt näin, koska heidän työtään on pidetty pelkkänä puuhasteluna. Uuden, taidehistoriassa vielä tuntemattoman aineiston tutkiminen on kuin aarteen etsimistä. Tunne on sama kuin kullankaivajalla."

Konttisen viimeaikaisia tutkimuksia ovat Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä ja erityisesti sen naisia kuvaava teos Onnellista asua maalla sekä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa toteutettu projekti taiteilijatoveruudesta. Viime vuonna ilmestynyt Taiteilijatoveruutta kuvaa Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Helena Westermarckin ja Ada Thilénin elämänmittaista ystävyyttä.

Tällä hetkellä Konttinen työskentelee Tampereen taidemuseon kanssa, jonne tulee näyttely ja siihen liittyvä kirja Alvar ja Ragni Cawénista, joilla oli yhteys sotien väliseen ekspressionismiin ja Marraskuun ryhmään.

Konttisen mielestä sotien välinen aika Suomen taidehistoriassa on hyvin kiinnostava kausi, ja sitä tunnetaan huonosti.

"Ennen toista maailmansotaa taideopintonsa aloittaneessa sukupolvessa on paljon jännittäviä taiteilijoita. He pääsivät kiinni modernismiin. Yksi esimerkki on Elga Sesemann, joka teki hienoja omakuvia."

Sotien välisenä aikana suomalaista taidetta hallitsi voimakkaasti maskuliinisuus.

"Naiset jäivät isoon mustaan aukkoon, eikä heistä tiedetä paljoa. Naistaiteilijat ovat yhtä arvokkaita kuin miestaiteilijat. Taiteilijat ovat kuvataiteilija Uuno Eskolaa lainatakseni Suomen sydän", Konttinen summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat