Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustan Paraatin arkku on auki

Kulttuuri
 
Musta Paraati
Tältä näyttää Musta Paraati vuonna 2015: basisti Panda Nikander, rumpali Ykä Knuuttila, laulaja Herra Ylppö, kitaristi Saku Paasiniemi ja kosketinsoittaja Jari Kääriäinen.
Tältä näyttää Musta Paraati vuonna 2015: basisti Panda Nikander, rumpali Ykä Knuuttila, laulaja Herra Ylppö, kitaristi Saku Paasiniemi ja kosketinsoittaja Jari Kääriäinen. Kuva: Musta Paraati

Joskus asiat tapahtuvat, kun niitä ei osaa enää odottaa.

Lepakkoluolan syövereissä syntynyt Musta Paraati oli hetken aikaa, joskus kesällä 1983, Suomen kuumin tulokas. Helsinkiläisyhtye oli juuri julkaissut punkinjälkeisen goottirockin merkkiteoksen Peilitalossa, ja ryhmää vietiin ympäri maan sellaista tahtia, että soittajat alkoivat hyppiä kyydistä kesken kovimman kiihdytyksen. Kun toinen albumi Käärmeet valmistui, yhtyeessä oli enää yksi alkuperäisjäsen, basisti Panda Nikander. Vuonna 1985 jäljellä olivat vain savuavat rauniot.

Toiveet paluusta valuivat santaan viimeistään 1993, kun yhtyeen laulusolisti Jore Vastelin kuoli vain kolmekymppisenä.

Ja tässä sitä nyt ollaan: ensi kesänä, 30 vuotta hajoamisensa jälkeen, Musta Paraati palaa lavalle Seinäjoen Provinssirockissa. Laulajana on nyt Maj Karmasta tuttu Herra Ylppö, mutta muuten kokoonpano on sama kuin ensilevyllä.

Kun istun alas Ylpön ja kitaristi Saku Paasiniemen kanssa, käy heti selväksi, että ei tämä yhteen keikkaan tule jäämään. Musta Paraati tekee paluuta täysillä: muista keikoista ei vielä puhuta, mutta uusia biisejä on jo tarttunut nauhalle.

"Arkku jäi viimeksi vähän raolleen. Nyt arkku naulataan kerrankin kunnolla kiinni, mutta vielä ei ole muistojuhlan aika", määrittelee Paasikivi.

Provinssirockissa yhtye aikoo soittaa Peilitalossa-levyn ja mahdollisesti muutaman uuden kappaleen. Onko teillä tekeillä kokonainen uusi albumi?

"Veikkaisin, että on. Milloin se tulee ulos, sitä en osaa sanoa, Se ei tule ennen kuin olemme täysin tyytyväisiä siihen", Paasiniemi sanoo.

"Mä olin kyllä hyvin ihmeissäni, kun Sakulta alkoi tulla uusia riffejä. Ne kuulosti siltä, että tässä ei ole ollut ollenkaan aikaa välissä", Ylppö ihmettelee. "Kun Panda soittaa bassoa Sakun riffien päälle, se ei vain kuulosta Mustalta Paraatilta. Se on Musta Paraati. Näillä on aivan oma näkemyksensä musiikkiin."

Miltä Ylpöstä tuntuu hypätä legendaaristen edeltäjiensä, Joren, Njassan ja Epen, saappaisiin?

"Mä hyväksyn itseni tähän, koska jätkät halusivat minut mukaan ja Jore ei ole käytettävissä. Mustan Paraatin luonteeseen myös kuuluu, että laulusolistit ovat vaihtuneet. Se on osa jatkumoa. Voihan olla, että mun jälkeen tulee vielä joku muu!"

"Muita vaihtoehtoja ei edes ajateltu", vakuuttaa Paasiniemi. "Tämä on Musta Paraati nyt. Sitä paitsi me ei olla kenellekään velkaa tai tilivelvollisia. Paitsi ehkä Jorelle, mutta ne velat maksetaan tuonpuoleisessa."

 

Haastattelun pidempi versio osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Jarkko Jokelainen HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat