Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusnatsia käsilaukulla lyöneen ruotsalaisnaisen salattu tausta – "Hän ei ollut mikään teräsmuija"

Kulttuuri
 
Hans Runesson
Hans Runessonin ottama kuuluisa lehtivalokuva mielenosoituksesta Växjössä pongahti veistoshankkeen takia pinnalle helmikuussa 2015.
Hans Runessonin ottama kuuluisa lehtivalokuva mielenosoituksesta Växjössä pongahti veistoshankkeen takia pinnalle helmikuussa 2015. Kuva: Hans Runesson

Patsaskohun Ruotsissa herättänyt valokuva on alkanut elää uutta elämää sosiaalisessa mediassa. Kuvan nainen ei eläessään julkisuuteen halunnut, kirjoittaa Lauantaiesseessään Pirkko Kotirinta

Kirjoitin viime viikolla uutisen siitä, miten Smoolannissa Etelä-Ruotsissa aiotaan perua päätös pystyttää eräs patsas.

Kyseessä on taiteilija Susanna Arwinin veistos, joka pohjaa Vuoden kuvaksikin Ruotsissa vuonna 1985 valittuun, Hans Runessonin ottamaan lehtivalokuvaan.

Siinä raivostunut nainen on iskemäisillään käsilaukullaan kaljua miestä päähän. Mies kavereineen osallistuu natsipuolueen mielenosoitukseen, jossa vaaditaan kuolemanleirien sallimista.

Varsinainen uutinen oli se, että Växjön kunnan kulttuurilautakunta halusi haudata patsashankkeensa, koska veistoksessa "nainen kohtaa eri tavoin ajattelevat lyömäaseella".

Susanna Arwinin pienoisveistos syntyi valokuvan pohjalta.
Susanna Arwinin pienoisveistos syntyi valokuvan pohjalta.

Moni kuntalainen oli toista mieltä ja kannatti siviilirohkeutta symboloivaa veistosta. Adressin allekirjoitti lopuksi 11 000 henkeä.

Saamani palaute oli samanhenkistä, veistosta tukevaa. Tosin eräs lukija paheksui uutista: "On jokseenkin käsittämätöntä, jos HS:n toimitus pitää tällaista poliittista väkivaltaa ihannoitavana sen vähäisestä määrästä huolimatta". Kirjoittaja tulkitsi yksiselitteisesti, että käsilaukku on lyömäase.

"Tällainen kirjoittelu pudottaa pohjan täysin esim. Pride-kulkueeseen kohdistuvan hyvin tuomittavan väkivallan tuomitsemiselta", sähköposti jatkui.

Tehdään nyt heti selväksi: En todellakaan puolusta väkivaltaa. Mutta en myöskään pidä käsilaukkua aseena.

(Enkä myöskään oikein ymmärrä kuolemanleirejä puolustavan natsimielenosoituksen ja suvaitsevaisuutta puolustavan Pride-mielenosoituksen rinnastamista.)

Käsilaukullaan uusnatsia huitoneen ruotsalaisnaisen tapaus ansaitsee pari ajatusta lisää.

Jo uutista kirjoittaessani mietin, kuka oikeastaan mahtoi olla tämä Danuta Danielsson. Kuvaa katsoessaan moni alkoi spontaanisti puhua "käsilaukkumummosta", vaikka Danielsson oli kuvanottohetkellä vain 38-vuotias.

Internetistä löytyi nopeasti paitsi Danielssonin syntymävuosi, 1947, myös tieto, että hän kuoli kolme vuotta kuvan ottamisen jälkeen.

Miksi niin nuorena, vain nelikymppisenä?

Nopeasti selvisi myös, että hän on taustaltaan puolalainen. Wikipedian mukaan Danielssonin äiti oli joutunut elämään keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana, mikä varmaan osittain saattaa selittää hänen reaktionsa uusnatseihin.

Tämä kaikki mielessäni aloin ihmetellä, miksei Danuta Danielssonista löydy internetistä suurta henkilöhaastattelua tai viitteitä vaikka kirjaan.

Pappi, kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Kent Wisti on tuoreen patsaskiistan motivoimana päättänyt kertoa hiukan taustoja. Wisti kirjoittaa Ruotsin radion Medieormen-keskustelupalstalla, että Siviilirohkeuden äiti -veistoksen malliksi ajautunut Danielsson oli mieleltään hauras ihminen:

"Danuta ei ollut mikään teräsmuija. Danuta kärsi pitkään vaikeasta ahdistuksesta ja sai psykiatrista hoitoa. Tapahtuman [valokuvan ottamisen] jälkeen ei nähty pitkiä haastatteluja rohkeasta naisesta. Häntä ei kuultu radiossa eikä hän näkynyt televisiossa", Wisti kirjoittaa.

Hän muistuttaa myös valokuvasta syntyneestä huhumyllystä: puhuttiin, että Danuta olisi ollut järjestäytynyt vasemmistoaktivisti, ja että hänen käsilaukkunsa olisi ollut täynnä tiiliskiviä. Tämä kaikki oli hölynpölyä; paikalliset tiesivät Danutan erakoksi, jolla oli vaikeuksia huolehtia asioistaan, Wisti kertoo. Hän asettaa vahvasti vastakkain tunnetun valokuvan synnyttämän tulkinnan Danuta Danielssonista ja "todellisen Danutan". Hänen mielestään "ihmisestä ei saisi tehdä muuta kuin hän on".

"Hänet on politisoitu tavalla, joka ei koskaan ollut hänen päämääränsä, mutta tämä on tietysti omaa puhdasta spekulaatiotani", Wisti kirjoittaa.

Wistin kirjoitus ei jätä kylmäksi.

Jos Danielsson oli joskus kärsinyt mielenterveysongelmista, onko sillä merkitystä sen kannalta, että hän kiistatta osoitti siviilirohkeutta? Eikö tuo tausta pikemminkin vain nosta teon merkitystä entuudestaan?

Aika monen taideteoksen tekijä on ollut ja on psyykkiseltä rakenteeltaan vähintäänkin epävakainen, jopa mieleltään sairaaksi diagnostisoitu.

"Keskeistä on itse teko", kirjoitti elokuvatuntija Charlotte Wiberg samaisella Medieorm-keskustelupalstalla. "Sinä hetkenä kun hän [Danielsson] nosti laukkunsa iskeäkseen, hänestä tuli siviilirohkeuden ikoni – riippumatta siitä, miltä hänen oma elämänsä näytti muuten, riippumatta siitä mitä hän on tehnyt aikaisemmin sinä päivänä tai miten se loppui."

Kuvan ottamisen jälkeen Danuta Danielsson kiinnosti ihmisiä. Hän halusi kuitenkin itse pysytellä syrjässä, sellaisen kuvan olen saanut kaikesta lukemastani. Nyt hän ei voi valita. Vanha kuva kiertää jälleen, nyt myös sosiaalisessa mediassa. Danielssonin nimissä on perustettu useampiakin Facebook-ryhmiä, esimerkiksi yhteisö nimeltä Kan Danuta få fler fans än Sverigedemokraterna? (Voiko Danuta saada ruotsidemokraatteja enemmän faneja?) sekä sivusto Tanten med väskan (Laukkutäti).

Ruotsinsuomalainen Marja Koivisto on organisoimassa tapahtumaa Handväskans Dag (Käsilaukun Päivä) huhtikuun 13:ksi, jolloin kuvan otosta tulee kuluneeksi 30 vuotta. Tapahtuman Facebook-sivuilla kehotetaan osallistumaan esimerkiksi ripustamalla käsilaukku vapaavalintaiseen patsaaseen.

Käsilaukkuja on ripusteltu patsaisiin ympäri Ruotsia jo spontaanistikin, pian sen jälkeen, kun Växjön empiminen patsaan suhteen tuli julkisuuteen. Kuvaesimerkkejä löytyy Koiviston perustamalta sivustolta.

Tapauksen innoittamana myös Ruotsin televisio Svt kaiveli arkistojaan ja löysi filmimateriaalia mielenosoituksesta, josta kuva otettiin. Filmeistä näkyy, että liikkeellä on huomattavan paljon ihmisiä: Växjössä oli tuona päivänä myös vasemmistopuolue VPK:n vaalistartti sekä heti sen perään uusnatsien levottomuuksia aiheuttanut mielenosoitus. Levottomuuksien takia päivä on Växjön historian synkin, eikä siitä haluta muistuttaa patsaalla, Svt tulkitsee.

Danuta Danielsson näkyy filmimateriaalissa suurine käsilaukkuineen selvästi. Elävässä kuvassa hän näyttää huomattavasti nuoremmalta kuin kuulussa valokuvassa, johon on jäätynyt raivon hetki.

Hän näyttää ikäiseltään.

Samaan aikaan kun sosiaalinen media kohisi, noin 60 000 asukkaan Växjön kunnan kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta keräili rivejään. Tämän viikon keskiviikkona se päätti kokouksessaan, että patsasta ei Växjöhön todellakaan pystytetä.

"Valokuvasta ei voi napata yksittäistä tapahtumaa", perusteli lautakunnan puheenjohtaja, keskustapuolueen Eva Johansson eri medioille. Tätä mieltä on ollut myös itse kuvan ottaja Hans Runesson aiemmin.

Eva Johanssonin mukaan myös "eräs [Danielssonin] läheinen sukulainen on kertonut vastustavansa patsasta". Toivetta on kunnioitettava, Johansson korostaa.

Palataan lopuksi vielä kohun toiseen keskipisteeseen, käsilaukkuun, tuohon merkityksillä raskautettuun naiselliseen kapineeseen.

Miesten asustevalintoja, vaikkapa luksuskelloja, paheksutaan harvemmin. Mutta kun julkisuudessa oleva nainen ostaa paukauttaa kalliin käsilaukun, kohu on valmis. Ruotsissa on paheksuttu paitsi kirjailija Susanne Ljungin Hermès-laukkua (noin 7 500 euroa), myös poliitikko Mona Sahlinin Vuittonia (630 euroa).

Suomessa fokus on ollut hiukan toisenlainen. Mieleen tulee kaksi tapausta: Tanja Karpelan kiusallinen haksahdus väärennös-Pradaan ministeriaikoinaan ja presidentti Tarja Halosen tyylittömän suureksi valiteltu musta veska, joka keikkui käsipuolessa valtiovierailulla, sattumoisin juuri Ruotsissa.

Mutta ehkä presidentti Halosen Muumimamman laukkua muistuttavasta valinnasta voisi olla vain ylpeä.

Olen aika varma, että jos tarve vaatisi, rauhanomainen Muumimamma kajauttaisi typeryksiä veskallaan päähän.

Silkasta siviilirohkeudesta.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuriosaston vt. esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat