Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olavi Virta menetti kaiken paitsi äänensä

Olavi Virran syntymästä on kulunut sata vuotta. Virran laulu sai kanssamuusikot vuosikymmenestä toiseen äimistymään: miten kukaan voi laulaa noin? Tähti oli myös vauhtia rakastanut mies, joka kuljetti yhtyeensä keikkapaikalle aina omalla dollarihymyllään.

Mari Koppinen HS

Ääni.
Puhuu kenen tahansa Olavi Virran tunteneen ihmisen kanssa, kaikki päätyvät huokailemaan samaa asiaa. Virran laulu, se oli jotain ylimaallisen ihmeellistä.

"Kun Virta alkoi laulaa, siinä oli sähköä. Se vaikutti ihmisiin valtavan paljon. Hän oli läsnä", sanoo saksofonistina Virran yhtyeessä 1960-luvulla soittanut Pentti Lahti.

Veikko Lintinen
Virta asui elämänsä viimeiset vuodet Tampereen Pispalassa Hulda Simulan hoivissa.
Virta asui elämänsä viimeiset vuodet Tampereen Pispalassa Hulda Simulan hoivissa.

Samaa todistavat muutkin.

"Häntä parempaa laulajaa ei kevyessä musiikissa ole. Äänelliset kyvyt olivat mahtavia, ja tekstit olivat tosia. Kaikki makeus, tarpeeton karamellisointi, oli laulusta pois", muistelee trumpetisti Ossi Runne, joka soitti Virran kanssa samassa yhtyeessä 1950-luvulla.

"Yleisö katsoi keikoilla aina suu auki. Että siinä se kunkku nyt vetää. Kunkuksi hän minullekin jäi. Suurin laulaja, mitä Suomessa on koskaan ollut. Virtaa voi myös verrata minkä muun maan laulajaan tahansa", Lahti sanoo.

Kun Virran laulua kuuntelee nyt, aikalaisten todistuksen kanssa ei voi olla eri mieltä.

Tasan sata vuotta sitten syntynyt Olavi Virta on yhä Suomen vaikuttavimpia laulajia. Täysikuu ja monet muut Virran ikoniset levytykset aiheuttavat yhä kylmät väreet.

Laulu on lajeista vaikein. Todella hyviä laulajia ei maapallolle montaa mahdu. Miten Virta taidon sitten oppi?

Virran musiikkikoulu numero yksi oli hänen perheensä ja sukunsa.

Virta syntyi Riuttalan torpan saunassa 27. helmikuuta 1915 Sysmän Särkilahden kylässä suutari Juho Ilménille ja hänen kauniille, Helsingistä löytämälleen nuorikolleen Idalle.

Ilménit (jotka 1920-luvulla muuttivat nimensä Virraksi) olivat musikaalista sakkia, kertoo Virran sukua tutkinut "saman kylän tyttö" Ulla Toivonen. Monet isän veljistä olivat erikoistuneet haitarinsoittoon, siskoilta sujui varsinkin upea stemmalaulu. Eihän sellaisessa ympäristössä musikaalisuus voi olla tarttumatta.

Vähän vanhempana Olavi imi musiikkioppinsa Helsingissä Sörnäisten seurakunnan soittokunnassa ja kuorossa sekä maineikkaassa Dallapé-opistossa.

Laulu-ura alkoi 1930-luvulla Rainbow-orkesterissa.

Alvar Kolanen
Soiko sieltä Täysikuu vai Hopeinen kuu? Olavi Virta poseerasi valokuvaaja Alvar Kolaselle matkaradion kanssa Helsingin Merisatamarannan kupeessa 1959.
Soiko sieltä Täysikuu vai Hopeinen kuu? Olavi Virta poseerasi valokuvaaja Alvar Kolaselle matkaradion kanssa Helsingin Merisatamarannan kupeessa 1959.

Trumpetisti ja orkesterinjohtaja Ossi Runne tutustui Virtaan ensi kertaa levytyksissä sotien jälkeen. Vielä tuolloin Virta ei ollut kovin tunnettu.

"Mutta hän oli tehnyt ensilevytyksensä jo 1930-luvulla, ja oli kyllä arvostettu jo silloin", Runne kertoo.

Kaksikon tiet yhdistyivät taas 1950-luvulla, kun Runne oli perustanut oman tanssiorkesterin ja Virta jättänyt supersuositun lauluyhtyeen Kipparikvartetin.

"Hän oli ilman kiinnitystä, ja tuli jotenkin puhe, että hän voisi alkaa solistiksi", Runne muistelee.

Virta työskenteli tuolloin Levytukun toimitusjohtajana, Runne taas teki paljon keikkoja muuallakin. Siksi sovittiin, että keikkoja tehdään vain viikonloppuisin, eikä Mikkeliä kauemmaksi lähdetä.

Ne keikkamatkat olivat ikimuistoisia. Autossa Olavi Virta tuli muusikoille parhaiten tutuksi. Silloin oli aikaa jutella – ellei sitten pelottanut liikaa.

Ulkoisen koreuden ja varsinkin komeiden autojen päälle ymmärtänyt laulaja ajoi keikoille aina omalla dollarihymyllään. Muu bändi tutisi kyydissä.

"Pelkäsin ihan kauheasti", muistaa 1950-luvulla Virran kanssa Turkuun konserttia pitämään matkannut laulaja Vieno Kekkonen.

"Ajaminen oli formulakuskin luokkaa", kertoo myös 1950-luvulla Virran bändissä soittanut haitaristi Veikko Ahvenainen.

"Virojoen työväentalolta oli Haminan seurahuoneelle 50 kilometriä. Tanssit Virojoella loppuivat kello 23.50, ja Haminassa valomerkki tuli vartin yli 24. Tie oli aika mutkainen, mutta Olavi tunsi mutkat. Virta oli Haminassa baaritiskillä jo ennen valomerkkiä", Ahvenainen kertoo.

Alvar Kolanen
Olavi Virta
Olavi Virta

Melkoisia autoon ahtautumisen ennätyksiäkin nähtiin.

Veikko Ahvenainen muistaa, että Virran kermanväriseen, sinisellä nahkakatolla somistettuun amerikanrautaan ahtautui koko orkesteri. Rummut ja valtava kontrabasso könöttivät katolla.

Melkein joka keikalla kävi niin, että autosta puhkesi rengas. Hiekkatiet olivat siihen aikaan täynnä hevosenkengistä irronneita nauloja.

Virran hurjasteleva tyyli ja viehtymys alkoholiin tiedettiin poliisissakin. Poliisi seurasi lehdestä konsertti-ilmoittelua.

"Yleensä ne olivatkin vastassa jo Haminan tienoilla. Tehtiin kokeet, ja taas mentiin", Ahvenainen kertoo.

Ahvenaisen mukaan Virta kyllä joi, mutta ei se ajamiseen vaikuttanut. Hän oli mestari laulussa ja ajamisessa.

Ossi Runne muistaa, että joskus kahden päivän rankan keikkaputken jälkeen laulajaa saattoi kyllä väsyttää.

"Opin sen näkemään siitä, että hän raapi niskaansa."

Silloin auto ajettiin tien sivuun, ja kuski otti vartin nokoset.

Olavi Virran suosio oli huipussaan 1950-luvulla. Vieno Kekkonen muistaa, kuinka naisia parveili joka paikassa komean tähden ympärillä.

"Ja kyllähän Virralla oli silmää kauneudelle", Kekkonen nauraa.

Huipussaan oli myös Virran laulukunto. Se oli ilmiömäinen.

Ossi Runnen mukaan vielä 1940-luvulla Virran laulu muistutti pehmeydessään amerikkalaisia croonereita kuten Bing Crosbya. Jossain vaiheessa äänenkäyttö muuttui kuitenkin miehekkäämmäksi. Lauluun tuli lisää pohjaa.

Miten se tapahtui, siitä ei ole tarkkaa tietoa.

"Kukaan opettaja ei ollut sitä ääntä päässyt pilaamaan", Runne pohtii.

"Laulu istui luonnostaan hänelle niin hyvin. Virta oli myös todella musikaalinen: hän tajusi, miten laulu menee läpi yleisöön."

Tosiaan. Veikko Ahvenainen muistelee, kuinka jokaisesta ihmisestä yleisössä, varsinkin naisista, tuntui siltä kuin Virta olisi laulanut juuri hänelle.

Viikkosanomat
Kuvateksti vuodelta 1971 kertoo: "Mestari Virta kesti yhtyeen viimekesäisen Lapin-kiertueen sitkeästi loppuun saakka. Mutta lähtö Kouvolasta olikin hilpeä, kuten mestarista näkee. Oik. Olavi Virta, Olavi Vitikainen ja Raimo Saari."
Kuvateksti vuodelta 1971 kertoo: "Mestari Virta kesti yhtyeen viimekesäisen Lapin-kiertueen sitkeästi loppuun saakka. Mutta lähtö Kouvolasta olikin hilpeä, kuten mestarista näkee. Oik. Olavi Virta, Olavi Vitikainen ja Raimo Saari."

Loiston vuosina Virran elämässä oli virtaa. Hän pyöritti Levytukkua, keikkaili, esiintyi lukuisissa elokuvissa ja teki satoja levytyksiä.

Perhe-elämäkin kukoisti. Virta asui perheineen hienosti Helsingin Kruununhaassa.

"Se oli loistoasunto Meritullinkadulla", muistelee Veikko Ahvenainen.

Laulukeikoillaan Virta teki kaiken aina viimeisen päälle. Jos hän ei ollut lauluvuorossa, hän soitti mukana vaikkapa latinalaisamerikkalaisia lyömäsoittimia. Hän myös liikkui ahkerasti lavalla mikki kädessään.

Virta oli pätevä säveltäjä ja sanoittaja, mutta Runnen mukaan tämä ei jostain syystä halunnut esittää keikoilla omia kappaleitaan.

"Hän viihtyi italialaisten filmi-iskelmien parissa. Ne olivat muotia silloin."

Hiljalleen asiat alkoivat kuitenkin mennä pieleen. Levytukusta tuli potkut 1958, ja vaimo Irene muutti lasten kanssa Ruotsiin.

Virralle maistui entistä enemmän viina. Aivan kuin oli maistunut hänen isälleenkin, kansalaissodan traumatisoimalle miehelle.

Ja kun tuli vastoinkäymisiä, lehdet alkoivat kirjoittaa rumasti.

Ossi Runne muistaa lehtijutun Ilomantsin keikasta, jossa Virran kirjoitettiin olleen niin humalassa, että keikka oli pitänyt keskeyttää. Totuus ei ilmeisesti ollut aivan tuo, mutta lehteen kirjoitettu "laulava lihapulla" jäi elämään kansan suussa.

"Siitä lähti vyöry liikkeelle. Häneen ei enää uskottu. Sensaatiolehdet kirjoittivat juttuja, oli niissä perää tai ei. Alamäki alkoi."

Ossi Runne näki Virran viimeisen kerran Veikkolan parantolassa. Maan suurin laulajaidoli makasi selliä muistuttavassa pikku huoneessa eikä jaksanut nousta enää ylös.

"Keräsin muusikoilta rahaa, että sain hankittua hänelle pienen radion", Runne kertoo.

Vaikka terveys alkoi mennä, Virran loistokas ääni ei hävinnyt mihinkään.

Saksofonisti Pentti Lahti soitti Virran yhtyeessä vuosina 1964–66. Laulaja oli vielä silloin hyvässä kunnossa keikoilla.

Mitä nyt itään suuntautuneilla keikkamatkoilla piti ensi töiksi poiketa Porvoon seurahuoneelle kahdelle, kolmelle paukulle. Keikat silti hoituivat.

Vuonna 1966 Lahti lähti armeijaan ja jätti Virran yhtyeen. Hieman myöhemmin hän sattui keikkamatkalla Rovaniemen hotelli Aakenukseen.

Hotellin aulassa näkyi joku vanha, tutiseva mies kepin kanssa. Mies sanoi vaimeasti: "Pena terve."

Se oli Olavi Virta. Hän oli romahtanut lyhyessä ajassa liki täydellisesti.

"Säikähdin. En osannut sanoa oikein mitään", Lahti kertoo.

Virran viimeiset vuodet muistaa varsinkin manageri Tauno "Tappi" Suojanen.

Virta oli muuttanut Tampereelle 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa, kun elämä lähti alaviistoon. Nuori Suojanen taas oli perustanut kaupunkiin ohjelmatoimiston.

Virta poikkesi viereiselle toimistolle joka päivä juttelemaan. Bisnestäkin hierottiin: Suojanen vei Virtaa sadoille keikoille.

Noista vuosista Suojaselle on jäänyt mieleen varsinkin se, kuinka kiltti ja mukava ihminen Virta oli.

"Hän ei ikinä huutanut mistään. Meillä ei ollut ikinä kinaa palkkioista. Hän oli niin kiltti ihminen, muusikko ja mies, etten ole niin kilttiä tavannut koskaan."

Kiltteyttä ja Virran tilaa käytettiin myös hyväksi. Suojasen mukaan osa keikkajärjestäjistä juotti Virtaa, ja kun ei keikka sujunutkaan sovitusti, piti seuraava keikka tehdä ilmaiseksi.

Suojanen myös paheksuu, kuinka jotkut managerit kuljettivat sairasta miestä keikoille kylmässä pakettiautossa. Eihän se nyt käy!

"Ei sairas voi mennä vuoraamattomassa pakettiautossa 40 asteen pakkasessa."

Suojanen itse sanoo järjestäneensä Virran keikkailun niin jouhevaksi kuin se vain oli mahdollista.

"Taksi haki hänet Pispalasta, vartosi pihalla, että Olavi saa laulettua ja vei takaisin kotiin."

Tässä vaiheessa Virta oli jo muuttanut Pispalaan itseään huomattavasti vanhemman Hulda Simulan hoiviin.

Hiljalleen Virran sokeritauti äityi niin pahaksi, että keikalle lähtö oli vaikeaa. Tauti jäi hoitamatta kunnolla.

"Mä olin sen verran lapsellinen, etten ymmärtänyt, että Virran olisi pitänyt päästä sairaalaan", Suojanen harmittelee.

Sitä vastoin hän suunnitteli yhteistuumin Virran kanssa, että tätä kuskattaisiin keikalta toiselle ambulanssilla.

Siellä olisi ollut hoitajat ja kaikki. Eikä ainakaan kylmä.

Oli noin vuosi 1970. Jakke Leivo oli parikymppinen basisti ja kitaristi, joka oli palkattu soittamaan Kyröskosken lavalle taustayhtyeeseen.

Lavan omistanut Tappi Suojanen oli kuljettanut Virran paikalle laulamaan muutaman kappaleen.

Vaikka lavalle oli takatilasta matkaa vain muutama metri, Leivo muistaa, ettei Virta kyennyt taittamaan edes sitä matkaa yksin. Hänet talutettiin lavalle.

Tutiseva mies ilmoitti yhtyeelle, mikä kappale otetaan ja mistä sävellajista.

"Laulu alkoi juuri siinä sävellajissa, minkä hän oli sanonut. Äänikin oli loistavassa kunnossa. Olin aivan häkeltynyt, mies oli sentään todella sairaana. Ihmiset lopettivat tanssin. He tulivat lavan viereen ihmettelemään."

Mutta lopulta ääni hiljeni.

Olavi Virta kuoli Tampereen Pispalassa kesällä 1972, vain 57-vuotiaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat