Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joululahja olikin Picasso

Kulttuuri
 
Aki Petteri Lehtinen
Yhdysvaltain oikeusministeriö
Vuonna 2001 varastettu Picasson La Coiffeuse löytyi Newarkin satamasta Yhdysvalloista.
Vuonna 2001 varastettu Picasson La Coiffeuse löytyi Newarkin satamasta Yhdysvalloista. Kuva: Yhdysvaltain oikeusministeriö

Maailman arvostetuimpiin kuuluva kuvataiteilija, pariisilaistunut espanjalainen Pablo Picasso on noussut taas kerran uutisotsikoihin.

Yhdysvaltojen tulliviranomaiset nimittäin onnistuivat löytämään taiteilijan neljätoista vuotta sitten Ranskasta varastetun taulun La Coiffeuse (Kampaaja) yllättäen Newarkin satamasta, kertovat ranskalainen uutistoimisto AFP ja sanomalehti Le Monde.

Rutiinitarkistuksissa New Jerseyn tulli avasi joululahjana lähetetyn Fedex-kuljetusyhtiön pienehkön paketin, joka arvoksi lähettäjä oli ilmoittanut 37 dollaria. Paketti oli lähetetty Yhdysvaltoihin Belgiasta.

Paketista paljastui 33 senttiä korkea ja 46 senttiä leveä Pablo Picasson maalaus, joka oli varastettu Pariisin Pompidou-keskuksen varastosta jo vuonna 2001.

Vuonna 1911 maalatun kubistisen teoksen hinnan arvioidaan olevan nykyään vähintäänkin nelisen miljoonaa euroa. Viranomaisten mukaan maalauksen arvo oli 2,5 miljoonaa dollaria vuonna 2001.

Paketin lähettäjä oli allekirjoittanut joulutervehdykset etunimellään Robert. Muita tietoja lähettäjästä paketissa ei ollut. Viranomaiset eivät ole päässeet selville paketin lähettäjän tarkemmasta henkilöllisyydestä.

New Yorkin itäisen piirin yleinen syyttäjä Loretta E. Lynch vastasi varastetun La Coiffeuse -teoksen pakkolunastamisesta. Hänen virastonsa lähetti Picasson maalauksen tämän viikon torstaina Pariisiin, jossa sen otti vastaan Pariisin Pompidou-keskus. Lynch korosti, että "löytynyt aarre palautetaan nyt sen lailliselle omistajalle".

"Olemme ilahtuneita tästä onnellisesta lopputuloksesta", totesi Pompidou-keskuksen johtaja Alain Seban.

Hän kiittää amerikkalaisia ja ranskalaisia tulliviranomaisia ja toteaa toivovansa, että hallinnollisten ja oikeudellisten välttämättömyyksien jälkeen teos saadaan esille yleisölle mahdollisimman nopeasti.

"Ehkä voimme tehdä sen toukokuun lopussa alkavan modernin taiteen yllätysnäyttelymme yhteydessä."

Aiemmin helmikuussa HS (11 .2. 2015) uutisoi, että ranskalaispariskunta joutui käräjille 271 Picasson työn varastamisesta taidemaalarin elinaikana (1881-1973). He olivat saaneet noin 80 miljoonan arvoisen kokoelman vastaan oman väitteensä mukaan lahjoituksena.

Pablo Picasson La Coiffeuse nähtiin viimeisen kerran ennen katoamistaan näyttelyssä Kunsthallessa Münichissä, josta se palautettiin asianmukaisesti Pariisin Pompidou-keskukseen. Varkaus paljastui, kun teosta kysyttiin seuraavan kerran lainaan, mutta sitä ei enää löytynytkään museon varastosta.

Alun perin Pablo Picasson La Coiffeuse kuuluu Ranskan kansallismuseon kokoelmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat