Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin tunnetuimpiin kirjailijoihin kuulunut Yashar Kemal on kuollut

Kulttuuri
 
Yashar Kemal
Yashar Kemal

Taivas on sen niellyt. Haukkani Memed ei enää lennä. Kurdien oikeuksien puolesta aktiivisesti puhunut kirjailija Yashar Kemal on kuollut lauantaina Istanbulissa sairaalassa, kertoo Turkin valtion tietotoimisto Anadolu. Tietotoimiston mukaan kansainvälisesti Turkin tunnetuimpiin kirjailijoihin kuulunut Yashar Kemal kuoli 92-vuotiaana, toisten lähteiden mukaan koko uransa ajan Turkin valtioita ankarasti kritisoinut kirjailija olisi ollut kuollessaan 91-vuotias.

Epätietoisuus tarkasta iästä johtuu siitä, että kirjailijan syntymäkylässä syrjäisessä Hemitessä, nykyisessä Gokcedamissa eteläisessä Anatoliassa ei kirjailijan syntyessä ollut vielä väestörekisteriä.

Kansainvälisesti Yashar Kemal – viralliselta nimeltään Kemal Sadik Gökçeli – löi itsensä läpi Turkissa vuonna 1955 julkaistulla romaanilla Haukkani Memed, joka myös avasi kirjailijan mittavan suomennosten jatkumon vuonna 1974. Kaiken kaikkiaan Tammen Keltaisessa kirjastossa on ilmestynyt 13 suomennosta hänen tuotannostaan, viimeisimpänä Memedin kosto vuonna 1989.

Yli neljällekymmenelle kielelle käännettyä Yashar Kemalia pidettiin yhtenä varteenotettava Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajana useamman kerran 1970-, 1980- ja 1990-luvulla, mutta hänen nimensä katosi kansainvälisistä veikkauksista viimeistään siinä vaiheessa, kun Ruotsin akatemian myönsi palkinnon nuoremman polven turkkilaiskirjailijalle Orhan Pamukille vuonna 2006.

Yashar Kemalin ansiona pidetään sitä, että hän antoi kirjailijana äänen sellaiselle turkkilaiselle väestönosalle, joka ei yleensä saanut ääntään kuuluviin.

Tuotteliaan Yashar Kemalin tausta selittää osin kirjailijan poliittisen vakaumuksen ja yhteiskunnallisen toiminnan, mutta se valaisee tietysti myös hänen kirjallisuuttaan, jolla on vahva sidos kurdien kansanperinteeseen. Hän syntyi turkkilais-kurdilaiseen perheeseen joko 6. päivänä lokakuutta 1922 tai tasan vuotta myöhemmin Osmanien valtakunnassa – Turkin valtio syntyi 29. lokakuuta 1923.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat