Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä syystä Pertti Kurikan nimipäivät ei voita euroviisuja

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Olin jo kerran väärässä.

Nimittäin lähes päivälleen tasan kolme vuotta sitten kirjoitin Helsingin Sanomiin artikkelin otsikolla "Hitti on syntymässä". Kolumnini käsitteli Pertti Kurikan nimipäivät -kehariorkesteria ja heistä tehtyä dokumenttielokuvaa Kovasikajuttu.

Dokumentti oli tuolloin uunituore, ja olin nähnyt sen ensimmäisten joukossa. Olin tavattoman vaikuttunut näkemästäni ja vuodatin kaiken innostuksen kolumniini.

"Pomminvarma hitti", ennustin kolumnissa, joka julkaistiin 10. maaliskuuta vuonna 2012. "Elokuvalla on yleismaailmallinen viesti ja siksi myös selvää kansainvälistä potentiaalia", kirjoitin.

Nyt tiedetään, että ennustin elokuvan kansainvälisen menestyksen pieleen. Valtavaa kansainvälistä breikkiä ei tullut, vaikka Kovasikajuttu saikin kulttimainetta, voitti useita festivaalipalkintoja ja johti siihen, että yhtyeestä on tekeillä uusikin dokumentti. Työnimenä on muuten Multa vietiin hammasharja.

Ei ole vaikea arvata, että bändin esiintyminen euroviisuissa tulee olemaan yksi uuden dokumentin kohokohdista.

Mutta mihin Kovasikajutun maailmanvalloitus oikein tyssäsi?

Kovasikajuttu oli fiksu, hauska ja myös riipaisevan koskettava, mutta valtavirran kulutettavaksi dokumentista ei sittenkään tainnut olla. Katsojaluvut jäivät pieniksi. Oli ehkä liikaa sitä, mitä pidetään marginaalisena: punkia ja kehitysvammaisia.

Lisäksi maailmalla oli tehty jo dokumentteja samasta aiheesta: brittiläinen Heavy Load esimerkiksi oli jo kertonut samantyyppisestä punkbändistä kuin Pertti Kurikan nimipäivät.

Kovasikajutun tekijät ovat itse sitä mieltä, että dokumentti menestyi kansainvälisesti hyvin. Perään he kuitenkin muistuttavat reunaehdosta: elokuva oli suomenkielinen. Kieli on usein estänyt elokuvaa ja musiikkia leviämästä ulkomaille.

Samana vuonna breikkasi kansainvälisesti toinen musiikkidokumentti, ruotsalainen Searching for Sugar Man, jossa puhutaan englantia. Se palkittiin muun muassa Oscarilla.

Monet uskovat jo, että Pertti Kurikan nimipäivät on uusi Lordi. Tuskin on. Ehkä olen iloisesti väärässä toisenkin kerran.

Yhtyeen esiintyminen euroviisulavalla miljoonien edessä on varmasti jotakin hyvin erilaista, kerää huomiota ja on voitto sinänsä, mutta kääntääkö euroviisutkaan punkkia valtavirraksi, yleisön ääniksi? Vielä ratkaisevampi on kielikysymys.

Lordin esittämä hevikin on maailmalla marginaalimusiikkia, mutta Hard Rock Hallelujah esitettiin sentään englanniksi.

Pertti Kurikan nimipäivät esiintyy suomeksi.

Veli-Pekka Lehtonen veli-pekka.lehtonen@hs.fi
Kirjoittaja on elokuvatoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat