Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperi palaa uudistuneessa Tuli & Savu -lehdessä

Kulttuuri
 
Aki Petteri Lehtinen
Tuli & Savu on uusinut ulkoasunsa.
Tuli & Savu on uusinut ulkoasunsa.

Runouslehti Tuli & Savu on tarjonnut jo kahden vuosikymmenen ajan arvokkaan kanavan uusille äänille päästä kuultavaksi. Kieltämättä julkaisu on näyttänyt ulkoasultaan välillä yliopiston ainejärjestön ryhmätyöltä, mutta uusimman numeron ulkoasu-uudistus nostanee lehden kirjakaupan hyllyssä korkealle.

Ironiaa tihkuu, koska aiempi formaatti oli poikkeuksellisen kapea ja korkea, nyt matalampi ja paksumpi. Lehti sopii paremmin käsiin, mutta ainahan kokoa enemmän merkitsee sisältö ja ulkoasu.

Vuoden ensimmäisen numeron teema on "rytmi", joka takoo riehakkaassa komppivinoumassa heti lehden kannessa. Tekstit vaihtelevat kotimaisen ja ulkomaisen runouden välillä. Osaa runoutta käsittelevistä esseistä rohkenee kutsua kokeellisiksi.

Journalistisen selkeän proosan puuttuessa artikkelitkin jättävät lukijalle tulkinnanvaraa, vaikka Tuli & Savun julkilausuttu tavoite on myös alkuperäisartikkelien ja käännösten yleistajuisuus. Se on runouslehdessä ansio.

Numeron kiinnostavinta sisältöä, jota ei varsinkaan tässä tapauksessa voi erottaa muodosta, edustaa Kristian Blombergin kollaasiessee. Sen nimikin jää avoimeksi kuin sydän jättäisi vaihtelevan rytminsä lyöntejä väliin: "Paine, pakokauhu, sodanpauhu täyttää maan (varoitus)". Teksti piirtää enemmän kuin puhuu; se vaikuttaa.

Akateemisempaa osastoa edustavat kirjallisuudentutkijoiden artikkelit. Muiden muassa Laura Piippo ja Fredrik Hertzberg tarkastelevat runouden tehokeinoja kuten mittaa, toistoa ja muita tekniikkaan liittyviä kysymyksiä. Katsauksen runovuoteen 2014 tekee Maaria Ylikangas, joka on juuri aloittanut Nuori Voima -kirjallisuuslehden päätoimittajana.

Yksittäisten runokirjojen arviot ovat tietenkin tärkeitä, koska kaikki huomio suomalaiselle runoudelle tulee suureen tarpeeseen. Hieman harmillisesti kritiikit eivät kuitenkaan eroa muiden kulttuurilehtien vastaavista.

Merkittävin runoilijakontribuutio Rytmi-numerossa saadaan "Kölöltä", joka esitellään kirjoittajaluettelossa "jäänteenä lapsuuden kielestä". Suomi sekoittuu sujuvasti vaikkapa englantiin ja ruotsiin, aivan kuin näkisi lukiessa unta kaikilla taitamillaan kielillä yhtä aikaa.

Kölöstä kuullaan vielä. Jäänteitä lienee jäljellä.

Ja sitten se suuri uudistus.

Lehden uuden asun kehittivät Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijat Elina Johanna Ahonen ja Anna Neva, jotka voittivat formaatista järjestetyn kilpailun. Aalto-yliopistosta tulee ilahduttavasti muutakin kuin tyhjää innovaatiopuhetta.

Tiina Lehikoisen ja Jouni Teittisen pääkirjoitus löytyy keskiaukeamalta, jonka ylälieve avautuu antamaan päätoimittajien sanoille lisätilaa. Paperi on paksua, ja lyhyitä tekstifragmentteja on herkullisesti sijoitettu runojen ja artikkelien reunamille ja rakoihin.

Kun valtavirran printtimedia huutaa hätäänsä, pieni Tuli & Savu satsaa entistä enemmän painotuotteeseensa. Uusi Tuli & Savu ei vain julkaise runoutta ja sitä käsitteleviä tekstejä: lehdestä on tullut itsenäinen taideteos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat