Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalilainen Cristina Bettencourt maksoi Antti Tuurin romaanin käännöksen englanniksi

Kirjallisuutta rakastava Cristina Bettencourt oli valmis tekemään kaikkensa saadakseen edes yhden uuden käännetyn Antti Tuurin kirjan. Hän käännätti sen itse, vaikka kalliiksi tuli.

Kulttuuri
 
Kaveh Rostamkhani
Cristina Bettencourt on intohimoinen Antti Tuuri -fani. Hän on onnistunut haalimaan kuusi käännöstä, joista osa on saksaksi ja osa englanniksi.
Cristina Bettencourt on intohimoinen Antti Tuuri -fani. Hän on onnistunut haalimaan kuusi käännöstä, joista osa on saksaksi ja osa englanniksi. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Valkoisessa lumimaisemassa Münchenin esikaupunkialueella asuu nainen, jonka mielestä Antti Tuuri on nero.

Portugalilaisella Cristina Bettencourtilla on kuitenkin ollut viidentoista vuoden ajan ongelma, jonka ratkaiseminen on osoittautunut hyvin hankalaksi.

Ongelma on suomen kieli.

"En enää pysty opiskelemaan uutta kieltä niin täydellisesti, että voisin lukea kirjallisuutta", Bettencourt sanoo.

Tarkemmin sanottuna pohjalaiskirjailija Antti Tuuria. Koska kielenopettelu on liian pitkä tie, ovat käännökset ainoa tapa päästä käsiksi Tuurin romaaneihin. Pohjalaiskirjailija on kirjoittanut kymmeniä kirjoja, joista on käännetty englanniksi kaksi. Tuurin itsensä mukaan käännöksiä on yhteensä 24 kielelle.

Kesällä 1999 Cristina Bettencourt oli suomalaisen miehensä Harry Anderssonin kanssa lomalla Suomessa. Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa hän tarttui Pohjanmaa-romaaniin, koska se oli saanut Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

"Niin sen muistaakseni löysin. Sitten pian luin kirjaa, joka kertoo vain yhdestä päivästä. Se yllätti ja tapahtumat olivat odottamattomia. Luin lauseen ja aloin nauraa", hän palaa ensimmäisen Tuurinsa lukuhetkeen.

Kirjoja rakastava Bettencourt haluaa lukea lisää tätä kirjailijaa, joka täyttää kaikki hänen odotuksensa. "Siinä oli kaikki. Syvyys, tyyli, inhimillisyys ja huumori", hän sanoo.

Maailman eri kolkat ovat Cristina Bettencourtille tuttuja. Hän on kotoisin Lissabonin läheltä Portugalista, mutta on asunut ja tehnyt henkilöstöhallinnon asiantuntijana töitä Yhdysvalloissa, Sveitsissä, Intiassa ja viimeksi Saksassa. Lapsille hän puhuu portugalia. Perheen yhteinen kieli on englanti.

"Olemme mieheni kanssa sellaisia, että olemme halunneet nähdä maailmaa, erilaisia kulttuureita", Bettencourt sanoo.

Kirjallisuus on hänelle paikka unohtaa pitkät työpäivät ja tempautua tunneiksi tarinan vietäväksi.

Makuuhuoneen neljässä hyllyssä ovat hänen kaikkein tärkeimmät kirjat.

Siellä on George Eliotia, Jane Austenia, Anthony Trollopea.

"Se on brittihylly!" Bettencourt esittelee.

Hän näyttää rakkaimmat kirjansa. Niitä ovat Le o Tolstoin, portugalilaisen José Maria de Eça de Queirósin ja egyptiläisen Naguib Mahfouzin kirjat.

Näiden välittömässä tuntumassa ovat ne Antti Tuurin kirjat, jotka hän on onnistunut kovalla työllä haalimaan itselleen joko englanniksi tai saksaksi.

Rivissä ovat Tuuri-käännökset Loch im Himmel, Fünfzehn Meter nach links, Grosses kleines Land, Der steinigste Ort, A Day in Osthrobotnia ja The Winter War.

Palataan kirjahyllyltä kuitenkin vuoteen 1999.

Ahmittuaan Pohjanmaan Cristina Bettencourt alkoi etsiä muita käännöksiä Tuurin kirjoista.

Hän soitti Suomen suurlähetystöön. Hän etsi lisää: seuraavien vuosien Suomen-lomat olivat aina etsiväntyötä.

Antti Tuurin kustantamon Otavan kautta Bettencourt sai listan kirjoista, jotka Tuurilta oli käännetty.

"Sanon aina kaikille tapaamilleni suomalaisille, että olen kateellinen: Te voitte lukea Tuuria omalla kielellänne. Kaikkien pitäisi lukea hänen kirjojaan!"

Kun käännöksiä ei vuosien varrella löytynyt lisää, Cristina Bettencourt alkoi saada luovia ideoita.

Hän esimerkiksi ajatteli, että ehkä Amazonin kaltainen verkkokauppa voisi kerätä halukkailta lukijoilta rahaa käännösten rahoittamiseen.

"No, aivan kaikki eivät ole yhtä intohimoisia faneja kuin minä. Aloin ajatella, että miksi en maksaisi käännöksestä itse", Bettencourt kertoo.

Hän otti yhteyttä Otavaan ja sai siellä innostuneen vastaanoton.

Kustantaja tarjosi kuutta eri Tuurin kirjaa, joista oli tarjolla lyhyet käännösnäytteet.

Bettencourt valitsi näkemistään koekäännöksistä lopulta Taivaanraapijat-romaanin, joka kertoo pilvenpiirtäjää rakentavasta suomalaisesta Jussi Ketolasta.

"New York kiehtoo minua. Toivon, että tämä voisi innostaa jotakuta ulkomaista kustantajaa tarttumaan Tuurin muihinkin kirjoihin", Bettencourt sanoo.

Projekti on ainutlaatuinen suomalaisen kirjallisuuden historiassa. Yksityishenkilön omasta pussistaan maksama käännöstä ei ole ennen nähty.

Cristina Bettencourt maksaa käännöksestä kymmenentuhatta euroa. Romaanin kääntää Jill Timbers.

"Kun kuulin hinnan, pelästyin. Olin ajatellut kahta kirjaa, mutta päätin toistaiseksi tyytyä yhteen", Bettencourt kertoo.

"Toisaalta raha olisi voinut mennä vaikkapa yhdentekeviin asioihin kuten vaatteisiin. Näin saan jotakin upeaa."

Rio Gandara HS
Antti Tuuri yllättyi iloisesti, kun hän kuuli Cristina Bettencourtin tempauksesta. Hän toivoo, että kustantaja ymmärtää käyttää tempausta hyväkseen.
Antti Tuuri yllättyi iloisesti, kun hän kuuli Cristina Bettencourtin tempauksesta. Hän toivoo, että kustantaja ymmärtää käyttää tempausta hyväkseen.

Kun kirjailija Antti Tuuri kuuli Bettencourtin projektista viime vuonna, hän yllättyi. Iloisesti.

"Olin aika lailla imarreltu siitä, että joku uhraa rahaa tuollaiseen. Tuli myös hyvä olo siitä, että kaikenlaista maailmassa voi tapahtua. Olen ollut neljäkymmentä vuotta kirjallisuuden kanssa tekemisissä, eikä tällaista ole tullut vastaan", Tuuri kertoo.

Hän kirjoittaa parhaillaan Vaasan kaupunginteatterille näytelmää venemoottoritehtailija John Wickströmistä.

Tuuri muistuttaa, että korkeatasoisen kirjallisuuden lukijamäärä on melko pieni ja bestsellerit ovat usein dekkareita. Suomessa kirja-agenttitoiminta on vasta alkutekijöissään ja kustantamot ovat hoitaneet sitä oman toimensa ohella. Tuurin mielestä kirjallisuuden viennissä hiertää jokin.

"Suomen kielen ongelma on se, ettei maailmalla kustantamoissa ole ihmisiä, jotka pystyvät lukemaan alkuperäistä tekstiä. Se pitää aina heille selittää. Myyjän pitää rakastaa kirjoja, ymmärtää myymänsä tuotteen todellinen sisältö ja pystyä vakuuttamaan kansainväliset kustantamot puhumalla", Antti Tuuri sanoo.

Hän toivoo, että Otava ymmärtää käyttää Cristina Bettencourtin tempausta hyväkseen.

"Heillä on sitten kokonainen käännös käsissään ja sen hyödyntäminen jää Otavan varaan", Tuuri sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää, että kirjallisuusagentit ymmärtävät, että kirjallisuuden lajeja on paljon. Kaikki kirjat eivät ole bestsellereitä.

"Pitää ymmärtää, että hyvä kirjallisuus myy kaikkialla kohtuullisen vähän, mutta sen julkaiseminen kaikkialla olisi tärkeää. Sillä hyvä kirjallisuus vie maailmaa eteenpäin."

Ehdottoman samaa mieltä on Cristina Bettencourt. Hänen hartaasti odottamansa Taivaanraapijat on muutamien viikkojen päästä valmis.

"Voi, tiedätkö, sitten kun se tulee postissa, istun alas ja luen sen parissa tunnissa. Odotus on sitten nopeasti ohi", hän sanoo.

"Toivon kovasti, että joku kustantamo tekee seuraavan Tuuri-käännöksen. Minä haluan levittää sanaa kirjailijasta, joka ansaitsee valtavasti tunnustusta."

Korjaus 3.3.2015 klo 13.06: Otsikkoon muutettu käännöskieli.

Tiina Rajamäki HS
München

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat