Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metaelokuva, ei näköispatsas

Kulttuuri
 

Armi elää! on Jörn Donnerin 15. pitkä elokuva. Se on metaelokuva eli elokuva teatteriseurueesta, joka valmistelee näytelmää Armi Ratiasta.

Elokuva keskittyy vuosiin 1949–68, jolloin Marimekko syntyi, nousi ja melkein ajautui konkurssiin.

Donner ei halunnut tehdä tylsää elämäkertaelokuvaa.

"Siihen olisi tarvittu tv-sarja."

"Metaelokuva oli Jörnin päätös, ja jälkeenpäin katsottuna ainoa oikea", sanoo elokuvan nuori käsikirjoittaja Karoliina Lindgren.

Se, ettei elokuva ole näköispatsas Armista, antaa tekijöille myös moraalisen selkärangan: elokuva ei väitä olevansa totuus, vaan tulkinta.

Kyseessä on Lindgrenin ensimmäinen pitkän elokuvan käsikirjoitus. Hän "eli" Armin kanssa yhteensä kolme vuotta ja sanoo, että se oli toisinaan todella raskasta mutta toisinaan mahtavan hauskaa.

Samaan aikaan Lindgren odotti esikoistaan ja valmistautui itse äitiyteen.

Lindgrenillä heräsi halu suojella ja hoivata Armia. Hän jopa kirjoitti elokuvaan kohtauksen, jossa Armin taloudenhoitaja Kerttu ottaa Armin syliin, kun tämä ei enää jaksa itseään ja maailmaa.

Minna Haapkylälle Armin rooli oli hänen uransa vaikein.

"Ajattelin, ettei meissä ole mitään samaa. Pelkäsin, että en pysty olemaan tuo ihminen, en pysty hallitsemaan tilaa samalla tavalla kuin hän teki. Onneksi olin väärässä."

Elokuvassa mennään myös tosi syvälle Armin yksityisyyteen.

"Armi oli julkisuuden henkilö. Hänen elämänsä oli hyvin julkista, ja perheen salaisuudet on jo revitelty lehdistössä", Haapkylä sanoo.

Myös Armin lapset Eriikka Gummerus ja Ristomatti Ratia suhtautuivat äitiinsä kuin kansallisomaisuuteen ja antoivat vapaat kädet ja materiaalia Armi-tulkintaan.

Viljo Ratiaa, Armin aviomiestä, esittää Hannu-Pekka Björkman. Muissa rooleissa nähdään Laura Birn, Rea Mauranen, Outi Mäenpää, Jukka Puotila, Tiina Lymi, Antti Holma ja Eero Ritala.

Elokuvan ovat tuottaneet Misha Jaari ja Mark Lwoff tuotantoyhtiö Bufosta.

 

Armi elää! tulee teattereihin 20. maaliskuuta. Sunnuntaina 8. 3. nähdään erikoisesitys Orionissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat