Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punk on jo pilannut Suomen maineen – ja siitä sietäisi olla tyytyväinen

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.
Markus Jokela / HS
Kuva: Markus Jokela / HS

Olihan se arvattavissa, että suoraviivaisen punk-kappaleen päätyminen Suomen viisuedustajaksi nostattaa myös älämölöä. Mitä ne siellä maailmalla nyt meistä ajattelevat! Luulevat vielä, että Suomessa ei osata tehdä muuta kuin räkäistä parin soinnun punkrokkia!

Huoli on turha. Maine meni jo vuosikymmeniä sitten. Maailmalla on 1980-luvun alusta lähtien tiedetty, että Suomessa osataan tehdä vimmaista punkia.

Tähän saakka tieto on levinnyt lähinnä alan harrastajien keskuudessa, joten on korkea aika, että miljoonien – tarkennan, satojen miljoonien – katsojien tv-yleisö saa tietää totuuden: Suomi on punkrockin suurvalta.

Suomipunkin mainetta ovat vuosikymmenien aikana rakentaneet kymmenet bändit – Lama, Rattus, Riistetyt ja lukemattomat muut – mutta yksi on muiden yläpuolella: torniolainen Terveet Kädet. Vuonna 1979 perustettu yhtye oli maailman ensimmäisiä hardcorepunk-bändejä, ja maine on sen mukainen. Yhtyeen levyihin ja faneihin voi törmätä niin Brasiliassa, Yhdysvalloissa kuin kaikkialla Euroopassa.

Ette usko? Ihmekös tuo, sillä Terveet Kädet ei ole myyntilistoilla tai tv:n formaattiohjelmissa viihtynyt. Mutta mitä sanotte siihen, että viime viikolla Terveet Kädet soitti New Yorkissa? Tänä iltana on vuorossa Las Vegas, ja viikonloppuna yhtye on jo Los Angelesissa.

Eikä kyse ole mistään vanhojen lämmittelystä. Perjantaina ilmestyy Terveiden Käsien uusi albumi Lapin helvetti, jonka 18 kappaletta yhtye raivoaa läpi 21 minuutissa. Laulaja Läjä Äijälä, 56, mylvii sanoitukset energialla, joka tuntuu ehtymättömältä.

Kauhistelun sijaan meidän on syytä olla tyytyväisiä. Näin äärimmäistä ja tinkimätöntä punkrockia ei tehdä juuri missään muualla.

Tai otetaanpa hieman takaisin. Närkästykää vain, koska se on punkrockin tehtävä. Sillä hetkellä kun punk ei enää herätä voimakkaita tunteita puolesta tai vastaan, se on menettänyt tarkoituksena.

Kun osa katsojista hermostui lauantaisen UMK-finaalin jälkeen, he osoittivat, että Pertti Kurikan Nimipäivät on oikealla asialla. He jatkavat suomipunkin tinkimätöntä perinnettä.

Pertti Kurikan Nimipäivät: "Nyt oli erilaisuuden aika"
Pertti Kurikan Nimipäivät: "Nyt oli erilaisuuden aika"
Suomen viisuedustajaksi valittu punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät juhli helmikuun lopussa voittoaan limusiinikyydillä ja baarissa yhdessä läheisten kanssa. Juhlien jälkeen oli aika miettiä, mitä oikeastaan tapahtui. Bändin jäsenten mielestä suurin syy voittoon oli se, että yleisö halusi viisuihin "jotain vähän erilaista". "Me oltiin vähän poikkeevaa", totesi bändin basisti Sami Helle. Toimittaja Mari Koppinen HS. Kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu HS.

Pertti Kurikan Nimipäivät paljastaa menestysreseptinsä
Pertti Kurikan Nimipäivät paljastaa menestysreseptinsä
Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtyeen laulaja paljastaa neljä asiaa, joiden avulla yhtye aikoo voittaa muut UMK:n osallistujat ja päästä edustamaan Suomea Euroviisuihin Wieniin toukokuussa. Muut muusikot kokevat punk-pumpun pahaksi vastustajaksi. Toimittaja Heidi Lämsä, kuvaus: Janne Elkki, Arttu Luhtala, editointi: Arttu Luhtala

jarkko.jokelainen@hs.fi, twitter: jarkkosakari.
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.

Tuomas Niskakangas / HS
Terveet Kädet kiertää parhaillaan Yhdysvalloissa. Kuva edelliseltä Amerikan-kiertueelta vuonna 2012.
Terveet Kädet kiertää parhaillaan Yhdysvalloissa. Kuva edelliseltä Amerikan-kiertueelta vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat