Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donner purkaa vahvan naisen myyttiä – uusi elokuva kertoo Armi Ratian yksinäisyydestä ja rakkauden nälästä

Mitä muuta kuin marimekkoa Armi Ratia jätti perinnöksi nykyajan naisille? Herkkyyttä ja uskallusta, sanovat näyttelijä Minna Haapkylä ja käsikirjoittaja Karoliina Lindgren.

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS / HS
”Se oli raskain rooli jonka olen tehnyt. Käytin kaiken, hulluuden ja rakkauden ja intohimon ja kaiken sen mitä minusta vaan löytyi”, Minna Haapkylä (vas.) sanoo. Oikealla käsikirjoittaja Karoliina Lindgren.
”Se oli raskain rooli jonka olen tehnyt. Käytin kaiken, hulluuden ja rakkauden ja intohimon ja kaiken sen mitä minusta vaan löytyi”, Minna Haapkylä (vas.) sanoo. Oikealla käsikirjoittaja Karoliina Lindgren. Kuva: Heidi Piiroinen HS / HS

Marimekon perustajaa Armi Ratiaa ympäröi vahvan naisen myytti. Armi tunnetaan suomalaisen designin äitihahmona, äärimmäisen luovana ja lujatahtoisena naisena.

Pian ensi-iltaan tuleva Jörn Donnerin elokuva Armi elää! purkaa myyttiä. Armia elokuvassa esittävä näyttelijä Minna Haapkylä ja käsikirjoittaja Karoliina Lindgren keskustelevat nyt siitä, millainen on Armin perintö meille nykyajan naisille.

Kuka Armi oikeastaan oli?

"Kirjoitin tuon saman kysymyksen elokuvan alkuun, jotta katsojat ymmärtäisivät, että emme yritä kertoa Armista totuutta, vaan oman tulkintamme", Lindgren sanoo.

Haapkylä siteeraa Armia itseään: "Kato sydämellä, niin näet totuuden!"

Lasse Lecklin Bufo
Tasaraidoista tuli Marimekon hittituote. Kuvassa kohtaus, jossa Armi Ratia on suunnittelijoidensa kanssa. Outi Mäenpää (vas.), Minna Haapkylä, Cécile Orblin ja Ona Kamu.
Tasaraidoista tuli Marimekon hittituote. Kuvassa kohtaus, jossa Armi Ratia on suunnittelijoidensa kanssa. Outi Mäenpää (vas.), Minna Haapkylä, Cécile Orblin ja Ona Kamu.

Elokuvassa tapaamme Armin, yritysjohtajan ja perheenäidin, joka poltti kynttilää molemmista päistä. Hän riiteli, rakasti, kaipasi, teki töitä – ja yritti tappaa itsensä.

Armi kasvoi Karjalassa. Hän menetti kotinsa ja kolme veljeään sodassa. Armi tapasi Viljo Ratian, upseerin ja vertaisensa. Ensimmäiset lapset, kaksoset, kuolivat ennen kuin ehtivät syntyä.

Artikkeliin liittyvät

Armilla oli rakastajia, ja hän alkoholisoitui. Hänen ronski käytöksensä meni välillä kerta kaikkiaan liian pitkälle. Hän kulki kotonaan alasti ja puhui puhelimessa niin, että lapsia hävetti kutsua kavereita kylään.

"Armi oli niin eri tyttö silloin pienenä", Armin lapsuuteen ja nuoruuteen tutustunut Lindgren sanoo. " Birger Kaipiainen opiskeli Armin kanssa Ateneumissa, ja hän on kertonut, että Armi oli aivan valtavan ujo. Ei sanonut sanaakaan."

Armi aristeli taustaansa. Ympärillä oli hienoja ihmisiä.

"En osaa olla niiden kanssa", Lindgren kertoo Armin sanoneen.

Haapkylän mukaan Armilla oli kaksi vaihtoehtoa:

"Oli joko oltava se epäsopiva palikka niissä piireissä tai sitten opittava kaikki ne säännöt."

"Tai sitten se kolmas vaihtoehto, jonka Armi lopulta omaksui. Hän päätti olla oma itsensä."

Lindgren kertoo ihailevansa Armia siitä, miten tämä ylitti arkuutensa taistelemansa päämäärän tai asian puolesta. Armi ei kumarrellut kuvia eikä hyväksynyt tärkeilyä.

"Armissa on kiehtovinta se, että hän jännitti mutta ei antanut jännityksen estää olemasta oma itsensä. Hänellä oli halu repiä itsensä rajusti irti sellaisesta umpiosta, johon ihminen menee, kun jännittää", Haapkylä pohtii. Toki viina helpotti, mutta Haapkylä ei usko, että viina yksin saa ketään toimimaan. "Pitää olla tahtoa ja lahjoja."

Haapkylä ymmärtää, miksi Armi toimi niin kuin toimi: "Hän halusi rikkoa sosiaalisissa tilanteissa olevan esittämisen. Että muutkin vapautuisivat, että voitaisiin olla ihminen ihmiselle ja päästä johonkin ytimeen."

Pertti Jenytin Lehtikuva
Armi Ratia (1912–1979) työhuoneessaan vuonna 1959.
Armi Ratia (1912–1979) työhuoneessaan vuonna 1959.

Millainen äiti Armi oli?

"Armi on ollut paitsi raskas, myös rakastettava. Sitä ovat kaikki sanoneet", Lindgren sanoo.

"Armi kertoi satuja. Syntymäpäiväsankari haettiin sängystä, hänelle annettiin kukkia, ihana lahja, laulettiin, ja koko päivä oli omistettu sille lapselle."

Lindgreniä kosketti tutustua siihen hellään ja rakastavaan puoleen Armissa: "Aina kun lapset olivat kipeitä, Armi tuli kotiin ja huusi jo ovelta, että äidinmaitoa tulossa!"

Lindgrenin ja Haapkylän mukaan on väärin pitää Armia huonona äitinä vain siksi, että hänelle työ ja ura olivat tärkeitä. Haapkylän mielestä hienointa oli, ettei Armi esittänyt äitiä, vaan oli oma itsensä kotonakin.

Armin suhde mieheensä Viljoon on kiinnostava. Armilla oli elokuvan mukaan suuri rakkauden nälkä, jota Viljo ei pystynyt tyydyttämään.

"Minun käsitykseni mukaan Viljo oli huumorintajuinen ja älykäs mies, joka kannusti vaimoaan. Tylsä ihminen ei ole voinut rakastua Armiin. Olen käsittänyt, että kaikki miehet, jotka ovat oikeasti tunteneet hänet, ovat arvostaneet hänen älykkyyttään", Lindgren sanoo.

Armi rakastui kuitenkin Yhdysvaltain lähetystössä työskennelleeseen diplomaattiin. Suhde päättyi, kun mies palasi kotiinsa, ja Armi suri menettämäänsä rakkautta koko loppuelämänsä.

Elokuvassa on kohtaus, jossa Armi yrittää itsemurhaa ja palaa sitten Viljon luokse.

Mutta juorut sikseen!

Armi Ratian tuntevat varoittavat uskomasta aina edes tämän omia juttuja, sillä hän saattoi jopa päiväkirjoissaan ja kirjeissään värittää tarinoitaan ja kertoa puolitotuuksia.

"Elokuvan kantavana ajatuksenahan on, että voiko ihmistä lopulta tuntea. Siitähän on kysymys kaikissa ihmissuhteissa", Lindgren sanoo.

"Ja juuri siksi elokuva Armista on yleismaailmallinen kuvaus naiseudesta ja siitä Armista, joka meissä jokaisessa on", Haapkylä jatkaa.

Minna Haapkylä on nyt samanikäinen taiteilija ja perheenäiti kuin Armi oli perustaessaan Marimekon. Pystyykö hän samastumaan siihen, millaista oli olla Armi 40-vuotiaana?

"Aika oli niin toinen, mutta naisena tunnistan 40-vuotiaan Armin kokemuksen elämästä. Että nyt pitää tehdä jotain!"

"Elämän varrella, kun tapahtuu muutoksia, tulee äidiksi, isäksi ja vanhenee. . . täytyy parisuhteenkin muuttua, ja nämä muutokset aiheuttavat kriisejä. Sitä kautta suhde joko uudistuu tai päättyy eroon."

Haapkylä itse erosi hiljattain näyttelijämiehestään Hannu-Pekka Björkmanista ja löysi uuden kumppanin.

Armin elämässä oli moniakin kohtia, joihin työssäkäyvä nykynainen voi samaistua. Mikä on Armin perintö ihmisenä?

Karoliina Lindgren: "Se herkkyys ja sydämellisyys, jolla hän puhuu avojaloin ja puuvillamekko päällä kulkevista Männistön muorin Venlasta ja Vuohenkalman Annasta. He olivat hänelle kuin ne piikatytöt, jotka hän tunsi Karjalassa. Heidät hän on ottanut mukaan sydämeensä, ja heidän vilpittömän sielunsa hän haluaa välittää muille."

Haapkylä: "Uskallusta näyttää kaikki puolet itsestään, sellaisena kuin on, peittelemättä ja häpeilemättä. Se on sitä Armia, joka jokaisen naisen pitäisi löytää itsestään."

Lasse Lecklin Bufo
Armi elää! -elokuvan puvustuksen on tehnyt Tiina Kaukanen ja lavastuksen Otso Linnalaakso.
Armi elää! -elokuvan puvustuksen on tehnyt Tiina Kaukanen ja lavastuksen Otso Linnalaakso.

Lasse Lecklin Bufo
Hannu-Pekka Björkman esittää elokuvassa Viljo Ratiaa.
Hannu-Pekka Björkman esittää elokuvassa Viljo Ratiaa.

Lasse Lecklin Bufo
Kuka Armi oikein oli? Minna Haapkylä kysyy Armi elää! -elokuvassa.
Kuka Armi oikein oli? Minna Haapkylä kysyy Armi elää! -elokuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat