Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoiskirjailija tutustui työelämään HS-toimituksessa

Kulttuuri
 

Kun ensi versiot Iida Sammaliston esikoisromaanista Tähtimosaiikki syntyivät, oli vuosi 2010 ja tekijä espoolaisen Nöykkiön yläasteen yhdeksäsluokkalainen. Sillä luokalla käydään yleensä parin viikon TET-jaksolla eli tutustutaan aikuisten työelämään.

Iida Sammalisto tuli tätä varten Helsingin Sanomien kulttuuritoimitukseen.

"Tiesin, että haluan joskus kirjoittaa ammatikseni, ja siksi halusin tutustua toimittajan työhön. Luin jo sanomalehtiä, etenkin tarinoita ihmisistä, taiteesta ja kirjallisuudesta."

Ihan aluksi Iida joutui kuitenkin arkistoimaan papereita. Sitten hän sai ruveta etsimään tunnettuja syntymäpäiväsankareita – Tänään-sivulla esiteltiin vielä tuolloin päivittäin joku merkkipäivää viettävä julkkis.

"Seuraava tehtävä oli valita viikon kulttuuritärpit, ja kirja-arvion sain kirjoittaa Milla Paloniemen sarjakuva-albumista."

TET-jakson kruunasi nuoren balettitanssijan Emmi Pennasen haastattelu.

"Minua ujostutti niin kovasti, etten saanut kysyttyä häneltä paljon mitään", Sammalisto muistelee. "Onneksi mukana oli toimittaja Leena Pallari, joka auttoi haastattelussa."

Toimituksessa Sammalisto oli kuitenkin se, joka jutun kirjoitti. Siinä on tarkkaa havainnointia tanssijan harjoittelusta, liikkeistä ja ilmeistä.

"Teimme Iidan kanssa molemmat muistiinpanoja, ja annoin vähän neuvoja siitä, miten juttu kannattaa aloittaa", Pallari kertoo. "Kun juttu lähetettiin Kansallisoopperan tiedotukseen faktojen tarkistusta varten, siellä ei uskottu, että se on koululaisen kirjoittama."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat