Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dekkarikirjailijoiden on turha odottaa apurahaa valtiolta – vain yksi sai ja "sekin taisi olla työtapahturma"

Noin puolet valtion tuesta menee romaanien kirjoittajille

Kulttuuri
 

"Viimeisen viiden vuoden ajalta löytyy vain yksi apurahoitettu jännityskirjailija"; Taiteen edistämiskeskuksen Ansa Aarnio kertoo. "Hän sai yhden yksivuotisen apurahan, 20 000 euroa, ja sekin taisi olla työtapaturma."

Aarnio toimii myös esittelijänä kaunokirjailijoiden sekä suomentajien apurahoista päättävässä Valtion kirjallisuustoimikunnassa.

"Joka vuosi aina joku arvailee, minkä kustantamon kirjailijoita toimikunta tuli sillä kerralla suosineeksi, eikä luuloihin ole koskaan saatu faktoihin perustuvaa vastausta", Aarnio kuvailee.

Niinpä hän päätti viime vuoden lopulla itse – omalla ajallaan – selvittää viimeisen viiden vuoden hakemukset.

Avuksi vuosille 2011–15 myönnettyjä taiteilija-apurahoja koskevaan selvitykseen tuli Taina Kivelä.

"Dekkarikirjailijat eivät saa yhtään, ja linja näyttää periytyvän kahden vuoden välein vaihtuvasta toimikunnasta toiseen", Aarnio toteaa. "Vaikka dekkaristi hakisi apurahaa, hän hakee sitä yleensä johonkin muuhun hankkeeseen kuin jännityskirjaan."

Käytäntö voi johtua kahdesta tausta-ajatuksesta. Joko siitä, että jännäri on taiteenmuotona liian vähäpätöinen. Tai sitten siihen, että laji pysyy elossa ilman tukeakin, myynnillä.

Aarnion ja Kivelän kokoamien tietojen mukaan apurahoista puolet menee romaanien tekijöille. Niin sanotun vähälevikin – runouden, esseistiikan, novellien, näytelmien – tekijät saavat 35 prosenttia rahoituksesta.

"Lisäksi pitää muistaa, että alkuunkaan kaikki romaanit eivät käy kaupaksi", Aarnio huomauttaa. "Joten ei todellakaan voi sanoa, että valtio tukisi niitä, jotka menestyvät muutenkin."

Apurahajaossa 75 prosenttia menee Otavan, WSOY:n, Schildts & Söderströmsin, Tammen ja Teoksen kirjailijoille. Otavalaisten osuus on ylivoimaisesti suurin.

"Jos haluaa saada apurahan, romaani kannattaa julkaista Otavalla ja lastenkirja Tammella", Aarnio summaa. "Kustantajien kokoon suhteutettuna parhaat mahdollisuudet apurahaan on kirjailijalla, jonka kustantajana on Teos tai Schildts & Söderströms."

Ruotsinkieliset kirjailijat pärjäävät paremmin jaossa kuin mikä heidän osuutensa on hakijoista tai ylipäätään kirjailijakunnasta.

"Sitä perustellaan sillä, että kyse on ihan omasta kirjallisuuden lajistaan", Aarnio sanoo.

Hänen laskelmiensa mukaan WSOY saa liian vähän tukea nimikemääräänsä nähden, Schildts & Söderströms puolestaan liian paljon.

"WSOY:n kohdalta voi kysyä, tekevätkö Otava ja Tammi laadukkaampaa työtä? Siis sellaista, jota toimikunta tukee", Aarnio aprikoi. "Muuta selitystä ei oikein ole kuin laatuero."

Toimikunnan jäsenet eivät aja minkään talon etua, siitä Aarnio on varma.

Noin kymmenesosa tuesta menee hankkeisiin, joissa kustantajaa ei ole tiedossa. Ja sellaisiakin teoksia syntyy, jotka eivät lopulta mahdu kustannusohjelmaan, vaikka alustava sopimus olisikin olemassa.

Kääntäjien apurahoista 2/3 menee romaanien suomentajille, loput esseiden, novellien ja näytelmien hyväksi.

"Runouden osuus on ihan olematon", Aarnio sanoo. "Valtion rahoilla runoutta ei suomenneta."

Noin 45 prosenttia suomentajien rahoituksesta kartuttaa kolmen suurimman kustantamon eli Otavan, WSOY:n ja Tammen nimikkeistöä.

"Niiden piiriin menee kutakuinkin samat summat, ja myös niiden julkaisemat määrät ovat jokseenkin samat", Aarnio tietää.

Suomentajat tekevät harvoin työtä pöytälaatikkoon. He hakevat apurahaa, kun kustannussopimus on tehty.

Viime vuonna kääntäjien osuus apurahan hakijoissa romahti 30 prosenttia", Ansa Aarnio kertoo. "Se ilmentää sitä, että kustantajat ovat vähentäneet kovasti käännöskirjallisuuden tuotantoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat