Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iida Sammalistosta tuli kirjailija heti lukion jälkeen

Vuosi sitten Iida Sammalisto, 19, luki ylioppilaskirjoituksiin ja viimeisteli esikoisteostaan, fantasiaromaania, joka ilmestyy tänään

Kulttuuri
 
Suomi-fantasian uusi lupaus ei syttynyt Harry Potter -kirjoihin
Suomi-fantasian uusi lupaus ei syttynyt Harry Potter -kirjoihin
Esikoiskirjailija Iida Sammalisto, 19, kirjoittaa verevää ja romanttista fantasiaa nuorille aikuisille. Tähtimosaiikki-romaani syntyi lukiovuosina, mutta taustalla on jo pienenä alkanut kirjoitusharrastus. Näin Iida arvioi satu- ja fantasiakirjallisuuden klassikoita. Toimittaja: Suvi Ahola HS. Kuvaaja: Markus Jokela HS

Kirjakevään iloinen yllätys on Iida Sammaliston Tähtimosaiikki-romaani, joka ilmestyy tänään.

Iloinen siksi, että kyseessä on verevä ja romanttinen fantasiaromaani, jonka kohderyhmä on laaja: lapsista nuoriin aikuisiin. Yllätys siksi, että tekijä on vasta 19-vuotias.

"Aloin kirjoittaa Tähtimosaiikkia jo yhdeksännellä luokalla. Se oli silloin vain pitkä tarina", Sammalisto kertoo. "Lähetin tekstin kustantamoon ja odotin vastausta puoli vuotta. Kun aloin työstää tarinaa annettujen korjausehdotusten mukaan, siihen meni koko lukioaika. Vuosi sitten, ylioppilaskirjoitusten aikaan, soitettiin ja pyydettiin tekemään kustannussopimus."

Markus Jokela HS
Iida Sammaliston tähtäimessä on kirjailijan päätoiminen työ. "Vaihtoehtoina ovat toimittajan ja opettajan ammatit."
Iida Sammaliston tähtäimessä on kirjailijan päätoiminen työ. "Vaihtoehtoina ovat toimittajan ja opettajan ammatit."

Sen jälkeen Sammalisto pyrki ja pääsi Turun yliopistoon lukemaan yleistä kirjallisuutta, mutta päätti pitää välivuoden.

Hän asuu lapsuudenkodissaan Espoossa vanhempien, kahden pikkuveljen ja shetlanninpaimenkoiran kanssa ja käy töissä eläintarvikeliikkeessä. Omasta huoneesta voi yhä katsoa pihapensaisiin, joiden ympärillä Iida näki pikku tyttönä salaperäistä liikehdintää.

"Olen aina kehitellyt mielessäni tarinoita. Niitä syntyi iltasatujen pohjalta ja koulumatkoilla. Alakoulussa aloin kirjoittaa niitä tarinavihkoihin."

Hän näyttää muutamaa neljännen ja viidennen luokan vihkoa. Tarinoiden sankarina on yleensä tyttö, joka joutuu toiseen maailmaan seikkailemaan. Hän pelastaa tölkkeihin vangittuja tuulia ja noidutun nymfin, tapaa tonttuja ja puhuvia eläimiä, löytää salaisen lammen pohjalta jalokivihuoneen ja lohikäärmeen.

Kantokasken alakoulussa Sammalistoa opettanut Thomas Puotila muistaa samat maalailevat ja koukuttavat tarinat.

"Iida tutki ympäristöään vaivihkaa, ja kirjoittajana hänet oli helppo tunnistaa poikkeuksellisen taitavaksi. Tarinat syntyivät helpon oloisesti. Ne olivat ehyitä, sujuvasti soljuvia kokonaisuuksia, joissa hahmot ja ympäristö kuvailtiin hyvin yksityiskohtaisesti. Kaikesta huomasi, että kirjoittaminen oli hänelle luonteva tapa hahmottaa asioita ja ilmaista itseään."

Puotilan mukaan tarinoista tuli myönteistä palautetta myös luokkatovereilta, ja niiden ääneen lukemista odotettiin.

"Itse muistan, miten yksi opettaja luki vampyyritarinaani ja nauroi ääneen", Sammalisto kertoo.

"Ja vielä vahvemmin sen, miten yläasteella näytin erästä pitempää tarinaani äidinkielen opettajalle. Kun hän kertoi itkeneensä lukiessaan, ajattelin: Wau, näinkö voi kirjoittamalla vaikuttaa?"

Esikoiskirjailija on hämmentävä yhdistelmä hyvin nuorta tyttöä ja kokenutta oman tekstinsä erittelijää.

Hän kertoo, että opiskelemaan lähtö hermostuttaa – nyt ympärillä on vielä lapsuudesta asti tuttu ystävärinki Olarin lukiosta, tyttöjoukko, joka on aina suhtautunut vakavasti kirjoihin ja kouluun.

"Emme olleet valtavirtaa. Toisilla oli leggingsit ja poikabändit, meillä kummallisia sisäpiirivitsejä ja indierockia."

Turkuun muuttaessa taakse jää myös Nöykkiön kirjasto, jonka Sammalisto kolusi varhain läpi. "Lasten- ja nuortenkirjahyllyn toisella puolella oli scifiä ja fantasiaa. Luin lapsena voittopuolisesti sitä ja pidin kovasti esimerkiksi Ursula LeGuinista, Michelle Paverista ja Tuulia Ahon Kuikansulka-sarjasta."

Koulussa hän kiinnostui lisäksi mytologiasta, suomalaisesta kansanperinteestä, Raamatusta ja eri uskonnoista – tästä on merkkejä myös Tähtimosaiikissa, jonka arkkityyppisten hahmojen joukosta voi löytää niin pudonneen tähden ja langenneen enkelin kuin ihmisestä eläimeen liukuvan samaaninkin.

Toisaalta siinä on viittauksia fantasian klassikoihin, kriittisiäkin.

"Minua harmitti fantasiakirjojen klisee kohtaloaan toteuttavasta sankarista", Sammalisto sanoo. "Halusin pohtia, miten kävisi, jos tämä ei suostuisikaan ennalta asetettuun rooliinsa."

Varsinaista kirjoittajakoulutusta Sammalistolla ei ole, yhtä Espoon kirjailijoiden kurssia lukuun ottamatta. Suhde tekstiin on kuitenkin jo muuttunut alakouluaikojen soljuttelusta.

"Silloin kirjoittaminen oli vapaata, helppoa ja hauskaa, mutta nykyisin tulee kuukausienkin kuivia kausia, jolloin tekstiä ei synny. Itsekriittisyyskin kasvaa koko ajan, joskus on poistettava kokonaisia juonia."

Senkin Sammalisto on jo kokenut, miten henkilöönsä voi kiintyä niin, ettei tätä henno tappaa, vaikka tarkoitus oli.

Ideoita on yhä "hirveästi".

"Yksi on kirjoittaa kokonainen romaani pahan ihmisen näkökulmasta. Nyt tekeillä on kuitenkin epävarman, paikkaansa etsivän tytön kasvutarina, jossa merellä, meriluonnolla, sen säillä ja vuodenajoilla on suuri rooli."

Markus Jokela HS
Fantasiaromaanin kirjoittanutIida Sammalisto laati ensimmäiset laajat tarinansa alakouluntarinavihkoihin.
Fantasiaromaanin kirjoittanut
Iida Sammalisto laati ensimmäiset laajat tarinansa alakoulun
tarinavihkoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat