Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös Salonkylän Sibelius eli Wiljami Niittykoski juhlii merkkivuosia

Kaustislainen säveltäjä Wiljami Niittykoski on nykyään "hot ja pop"

Kulttuuri
 
Leo Torppa Kansanmusiikki-instituutin arkisto
Wiljami Niittykoski oppi säveltäjäntaidot omalla kylällä, sillä Kaustisen Salonkylän ja naapurikylienkin musiikkielämä oli 1900-luvun alussa kokoonsa nähden uskomattoman vilkasta.
Wiljami Niittykoski oppi säveltäjäntaidot omalla kylällä, sillä Kaustisen Salonkylän ja naapurikylienkin musiikkielämä oli 1900-luvun alussa kokoonsa nähden uskomattoman vilkasta. Kuva: Leo Torppa Kansanmusiikki-instituutin arkisto

Suomi on keskittynyt viettämään tänä vuonna Sibeliuksen 150-vuotisjuhlallisuuksia, mutta Keski-Pohjanmaallapa vietetään toisenlaisen Sibeliuksen synttäreitä.

On nimittäin niin, että Salonkylän Sibeliukseksi kutsuttu säveltäjä, runoilija, pelimanni ja maanviljelijä Wiljami Niittykosken (1895–1985) syntymästä on kulunut tänä vuonna 120 vuotta.

Juhlan kunniaksi Kaustiselta tulee bussilastillinen pelimanneja Helsingin Musiikkitaloon soittamaan kauneimpia Niittykosken sävelaarteita. Myös luento ja workshop pidetään.

Totuuden nimissä on toki mainittava, että kaustislaiset tulevat Helsinkiin myös siksi, että maamme pääkaupunki saa viikonloppuna kunnian isännöidä talvikauden suurinta kansanmusiikkitapahtumaa, Samuelin poloneesia.

Kuka Niittykoski, kysyy nyt moni. Ja miten niin "Salonkylän Sibelius"?

"Kummatkin olivat tukattomia miehiä – ja kovia musiikkimiehiä", vastaa Niittykoski-tietäjä, kaustislainen viulisti Mauno Järvelä.

Niittykoski sävelsi harvinaisen kauniita, aivan taidemusiikkina pidettäviä melodioita.

Mutta Niittykoski oli myös runoilija. Tunnetuimpia sanoituksia ovat lyriikat Peltoniemen Hintrikin surumarssiin (ei se Tapio Rautavaaran laulama versio) ja Friiti Ojalan häävalssiin sekä Konsta Jylhän sävellykseen Vaiennut viulu.

Niittykoski onkin juuri Jylhän ohella niitä kaustislaisia pelimanneja, joita ilman kaustislainen perinne ei olisi niin voimissaan kuin se nyt on. Kaustisen kansanmusiikkijuhliakaan tuskin olisi.

Säveltäjämestarin taidot karttuivat oman kylän musiikkimenoissa. Salonkylä oli 1900-luvun alussa kokoonsa nähden hämmästyttävä, kuhiseva musiikkikeskus.

Kylässä toimi esimerkiksi kovatasoinen jousikvartetti ja "sekakööri".

Soittajat vetelivät viuluistaan klassiset ohjelmistot, ja usein illan päätteeksi vielä tanssit. Kaikki luonnistui Wagnerista polkkaan ja purppuriin.

Musiikille oli kylällä tarvetta, kestiväthän häätkin kolme päivää.

Niittykoski ryhtyi itsekin säveltämään 19-vuotiaana. Myöhemmin hän myös johti kylän orkesteria ja kuoroa.

Vuosien varrella syntyi satoja sävellyksiä: pelimanni- ja salonkimusiikkivaikutteisia marsseja, valsseja, masurkkoja, hienoja polskia, taidemusiikkiin luettavia viulusävelmiä sekä lauluja omiin ja muiden teksteihin.

Taiteellisen työnsä ohella Niittykoski oli myös maanviljelijä ja taitava nikkari, jonka käsissä syntyivät viulut ja kanteleet.

Paikallislehdessä hän otti vähän väliä kantaa terävillä kirjoituksillaan.

"Wiljami oli varsinainen pasifisti. Sodan vihollinen numero yksi", Järvelä kertoo.

Hän itse muistaa Niittykosken 1960-luvulta alkaen, jolloin Kaustisella alettiin taas esittää Niittykosken sävellyksiä. Säveltäjä itse tuli harjoituksiin ja oli aina hyvin innoissaan.

"Hän oli erittäin hienostunut herrasmies, mutta myös vaatimaton. Olemus oli kunnioitusta herättävä", Järvelä muistaa.

Niittykoski teki tärkeää työtä myös perinteenkerääjänä. 1920-luvun puolivälissä hän tallensi kotikylältään 92 hää- ja tanssisävelmää.

Osan hän oli oppinut omalta isältään Kalle Niittykoskelta, osan muilta kylän vanhemmilta pelimanneilta.

Ilman tätä työtä moni kappale olisi unohtunut.

Niittykosken kappalevalikoimaa on julkaistu kahdessa eri nuottikirjassa, mutta molemmat on myyty jo aikoja sitten loppuun.

Nyt Järvelä nuotintaa uutta kirjaa, jota suunnitellaan julkaistavaksi ensi kesänä.

Kysyntää on, sillä Niittykoski on koko ajan enemmän "hot ja pop".

Mutta miksi?

"Melodiat ovat niin arvaamattomia, viehättäviä ja innostavia", Järvelä sanoo.

Niittykosken sävelmät kiinnittivät aikoinaan kriitikko Seppo Heikinheimonkin huomion Kaustisen-vierailullaan.

"Heikinheimo tosin nimitti häntä Kaustisen Klamiksi."

"Salonkylän Sibeliuksen" alati kasvava suosio johtuu paitsi musiikin kauneudesta myös siitä, että pelimannien taidot ovat karttuneet.

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten harva itse oppinut pelimanni pystyi soittamaan Niittykosken teknisesti vaikeita sävellyksiä. Nyt tilanne on toinen.

Järvelän mukaan lauantaina Musiikkitalon lavalla Niittykosken sävellyksiä soittaa noin 60-päinen pelimannijoukko, joista ainakin puolet on käynyt joskus soittotunneilla.

"Siellä moni jo osaa laittaa kättä asemiin", Järvelä sanoo.

Kaustisella on pidetty huoli siitä, että Niittykoski soi. Esimerkiksi festivaalilla on nykyään tapana soittaa joka vuosi aloituskappaleena Wiljami Niittykosken Soittajan tervehdys.

Niittykosken perintö elää muuten vahvana sananmukaisestikin: säveltäjämestari on viulisti Kreeta-Maria Kentalan isoisä ja Tapiola Sinfoniettan konserttimestarin Janne Nisosen isoisoisä.

Niittykoski-luento ja -workshop Sibelius-Akatemian N-talolla pe klo 16. Kkonsertti Musiikkitalon Sonore-salissa la klo 17. Niittykoskea voi kuulla myös Klasarikubilla We Got Beefissä 22. 4.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat