Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka toinen haluaisi valtion rahoittavan keskustakirjastoa

Harva suomalainen haluaisi valtion rahoittavan Guggenheim-museota

Enemmistölle suomalaisista puolueiden suhtautuminen kulttuuriasioihin on liki samantekevää

Kulttuuri
 
Ala arkkitehdit
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskustakirjastohankkeen tammikuussa 2015. Havainnekuva arkkitehtuurikilpailun voittajaehdokkaasta "Käännös".
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskustakirjastohankkeen tammikuussa 2015. Havainnekuva arkkitehtuurikilpailun voittajaehdokkaasta "Käännös". Kuva: Ala arkkitehdit

Suomalaisista 44 prosenttia haluaisi valtion rahoittavan Helsinkiin suunniteltua keskustakirjastoa.

Lisäksi joka neljäs kannattaa valtiontukea Kansallisteatterin laajennukselle (26 prosenttia) ja joka viides HIFK:n puuhaamalle monitoimiareenalle (21 prosenttia).

Sen sijaan Guggenheim-museon maksattamiselle valtion pussista nousee vain harvan peukku. Budjettirahoitusta hankkeelle soisi vain kahdeksan prosenttia kansalaisista.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin Sanomien TNS Gallupilta tilaamasta tutkimuksesta, jossa on selvitetty suomalaisten asenteita kulttuurikysymyksiin ja helsinkiläisiin kulttuurihankkeisiin valtionrahoituksen näkökulmasta.

Suosikkihankkeissa on eroja eri puolueiden kannattajien keskuudessa.

Esimerkiksi keskustakirjaston valtiontukea kannattavat eniten vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjät.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup teki Helsingin Sanomien pyynnöstä tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten suhtautumista kolmeen kulttuuriin liittyvään asiaan.

 Tutkimusta varten haastateltiin 1 006 henkilöä puhelimitse.

 Haastattelut tehtiin 16.–27. 2. 2015. Otos edustaa Manner-Suomen 15–79-vuotiasta väestöä.

 Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Skaalan toisessa päässä ovat perussuomalaisten kannattajat, joille mieluisin hanke on monitoimiareena tai ei yksikään kyselyn tarjoamista vaihtoehdoista.

Nyrkkisäännön mukaan vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjät suosivat kulttuurihankkeiden valtionrahoitusta ja perussuomalaisten kannattajat vastustavat.

Suurten puolueiden kannattajat tasapainottelevat näiden näkemysten välissä.

Vihreiden kannattajat toivovat keskimääräistä enemmän valtiontukea Kansallisteatterin laajennukselle ja Guggenheimin museolle.

Kokoomuksen äänestäjät suhtautuvat myös myötämielisesti eri kulttuurihankkeisiin, mutta suhteessa eniten tukea he antaisivat monitoimiareenalle ja Guggenheimille.

Eroja suhtautumisessa eri hankkeisiin selittää osaltaan myös koulutus ja ikä.

Esimerkiksi eniten koulutetut tukevat herkemmin keskustakirjastoa, Guggenheimia ja Kansallisteatterin laajennusta. Monitoimiareena puolestaan miellyttää enemmän nuoria.

Lähes joka viides (18 prosenttia) ei haluaisi käyttää valtion varoja mihinkään kyselyssä olleisiin hankkeisiin.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka paljon äänestäjille merkitsee puolueiden suhtautuminen kulttuuriasioihin. Selvityksen perusteella selvän enemmistön – kolme neljästä – mielestä asialla ei ole juuri väliä.

Joka neljännelle suomalaiselle asia on tärkeä.

Varsinkin perussuomalaisten kannattajat jättävät kulttuuriasiat vähemmälle huomiolle arvioidessaan puoluetta äänestäjänä.

Tässäkin asiassa vastapoolina toimivat vihreät ja vasemmistoliiton äänestäjät.

Myös yrittäjiä ja pääkaupunkiseudun asukkaita kiinnostavat puolueiden kannanotot kulttuurista.

Kolmanneksi tutkimuksessa kysyttiin, pitäisikö kulttuurin rahoitusta valtion budjetissa lisätä, vähentää vai pitää ennallaan.

Vastausten mukaan noin puolet suomalaisista haluaa pitää rahoituksen ennallaan. Viidesosa lisäisi resursseja ja joka neljäs vähentäisi.

Aiemmissa kysymyksissä toistunut kahtiajako perussuomalaisten sekä vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjien välillä toteutuu myös tässä. Lähes puolet (47 prosenttia) perussuomalaisten kannattajista vaatii valtion tukea kulttuurille vähennettäväksi.

Aiempaa pienempää panostusta kulttuurin toivovat keskimääräistä useammin myös työväestöön ja ylempiin toimihenkilöihin kuuluvat sekä keskustan kannattajat.

Selvityksen kaikissa kolmessa kysymyksessä naiset olivat jonkin verran miehiä myötämielisempiä kulttuurin tukemiselle. Vain monitoimiareena sai miehiltä enemmän kannatusta.

Pes-Arkkitehdit
Helsingin IFK havittelee monitoimiareenansa paikaksi Mäntymäkeä. Havainnekuva "Helsinki Garden" -hallihankkeesta.
Helsingin IFK havittelee monitoimiareenansa paikaksi Mäntymäkeä. Havainnekuva "Helsinki Garden" -hallihankkeesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat