Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilaislaulaja Björk sai oman näyttelyn New Yorkiin

Kulttuuri
 
Sanna Posti Sjöman
MoMA
Björk pysäytyskuvassa Wanderlust-kappaleen musiikkivideolla.
Björk pysäytyskuvassa Wanderlust-kappaleen musiikkivideolla. Kuva: MoMA

New York Björkistä kertova retrospektiivinen näyttely New Yorkin Modernin taiteen museossa MoMAssa kuvaa hyvin islantilaistähden omaleimaisuutta.

Näyttely on audiovisuaalinen high-tech -elämys, jossa paneudutaan muusikon yli kaksi vuosikymmentä kestäneeseen uraan paitsi musiikin myös elokuvan ja esiintymisasujen kautta.

Kävijä saa kaulansa ympärille älypuhelimen kaltaisen laitteen ja hänet ohjataan pitkään, pimeään käytävään. Laitteeseen on rakennettu liiketunnistin, joten se tietää, missä kohtaa näyttelyä vierailija kulkee. Oppaana toimii Björk itse. Hänen äänensä opastaa kävijää. Välillä Björk laulaa, välillä kuiskailee.

Timothy A. Clary AFP
Björkin ääni kuulokkeissa opastaa kävijän näyttelyn läpi.
Björkin ääni kuulokkeissa opastaa kävijän näyttelyn läpi.

Näyttelyn on koonnut Björk yhteistyössä MoMAn pääkuraattori Klaus Biesenbachin kanssa ja sen painopisteenä on laulajan musiikillinen evoluutio.

"Björk painotti, että hän on ennen kaikkea muusikko, laulaja ja säveltäjä. Hän sanoi suostuvansa projektiin vain jos pystyisimme takaamaan sen, että hänen musiikkinsa on osa näyttelyn autenttista elämystä", Biesenbach kertoo lehdistölle.

Musiikki on keskeinen osa näyttelyä, mutta myös visuaalisuuteen on panostettu.

Pimennetyissä huoneissa vastaan tulevat luonnollisen kokoiset kolmiulotteiset vahaversiot laulajasta: Björk toppatakkiastronauttina, Björk Oscar-gaalassa kuuluisaan Marjan Pejoskin joutsenmekkoon pukeutuneena. Kun kävijä lähestyy Björkiä vuoden 2008 Wanderlust- musiikkivideolla, kappale alkaa soida korvakuulokkeissa.

Seiniä peittävät myös valokuvat ja päiväkirjojen sivut, joilla yhdeksänvuotias tyttö unelmoi taiteilijan ammatista.

Björk
Björk

Kävely näyttelylabyrintin halki kestää reilut 45 minuuttia ja se on vain osa MoMAn näyttelyä. Museon kakkoskerroksessa sijaitsevassa näyttelysalissa keskipisteessä ovat Björkin levyt. Myös hänen oudot musiikki-instrumenttinsa ovat nähtävillä. Näyttely päättyy kymmenen minuuttia kestävään musiikkielokuvaan nimeltä Black Lake, joka on dramaattinen ja melankolinen, Islannin luontoa kuvaava visuaalinen retki.

Laulu tulee Björkin uudelta täysipitkältä Vulnicura-levyltä. Se kuvailee laulajan eroa taiteilija Matthew Barneysta, jonka kanssa Björkillä on tytär.

"Hän oli avojaloin koko kuvauksen ajan ja pukeutuneena kuparilangasta tehtyyn mekkoon. Oli kylmä, mutta hän lauloi jokaisessa kuvausotteessa ihan uupumisen rajamaille saakka, siis meidän uupumisen, ei hänen omansa", Klaus Biesenbach kertoo videon kuvauksista.

Timothy A. Clary AFP
Vaha-Björk Oscar-gaalan kuuluisassa joutsenmekossa.
Vaha-Björk Oscar-gaalan kuuluisassa joutsenmekossa.

Samalla meille ilmoitetaan, että Björk on nyt itse valmis kohtaaman lehdistön, sillä ehdolla, ettemme ota hänestä kuvia.

"Tiesimme jo tähän ryhtyessämme, että projekti on todella haasteellinen", Biesenbach taustoittaa. "Mutta Björk on tavattoman innostava ja hänen puoleensa vetävä energiansa tarttui meihin kaikkiin."

Hetkeä myöhemmin huoneeseen astuu mustaa kaktusta muistuttava ihmisen kokoinen hahmo. Björk on raskaan, kasvot peittävän villakankaan alla.

"Olen hyvin kiitollinen siitä, että Klaus suostutteli minut tähän projektiin ja että lähdimme tälle luovalle matkalle kahdestaan", Björk sanoo reippaasti paksun villakankaan läpi.

"Olen hyvin, hyvin kiitollinen. Kiitos."

Siinä samassa kaktus jättää huoneen ja näyttely on saanut osakseen ripauksen performanssia, aitoon björkmäiseen tyyliin.

Timothy A. Clary AFP
Björkin vahaversio toppatakkiastronauttina.
Björkin vahaversio toppatakkiastronauttina.

Björk Retrospective Museum of Modern Art – MoMA 8. maaliskuuta – 7. kesäkuuta 2015.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat