Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuuden apurahat jaetaan tunkkaisilta tuoksuvilla kriteereillä

Kulttuuri
 
Harri Nykänen  

Kirjallisuustoimikunnan linjaus osoittaa sellaista rikoskirjallisuuden väheksyntää, jota puolueettomalla ammattiihmisellä ei saisi olla, kirjoittaa Harri Nykänen.

Viimeisen viiden vuoden aikana vain yksi dekkaristi on saanut valtion taiteilija-apurahan, ja hänkin luultavasti vahingossa. "Kirjallisuustoimikunnan linjaus osoittaa sellaista rikoskirjallisuuden väheksyntää, jota puolueettomalla ammatti-ihmisellä ei saisi olla", Harri Nykänen kirjoittaa.

Torstain lehdessä julkaistu uutinen (HS 5. 3.) kertoi sen mikä on aiemminkin tiedetty, mutta ei todistettu: kirjallisuuden apurahat jaetaan joidenkin outojen, tiedostavalla 60-luvulla luotujen, tänään jo tunkkaiselta tuoksuvien kriteereiden perusteella. Kiveen hakattu kuningasajatus on, että rahaa annetaan vain "oikeille taiteilijoille" ja "oikealle taiteelle."

Oikea taiteilija on vähävarainen ja kärsivä. Kirjailijan, jota tiedostava kärsimys tai sen kuvaus ei ole jalostanut, on turha hakea apurahoja tai toivoa palkintoja. Huumori on myös täysin sopimatonta vakavasti otettavalle kirjailijalle.

Tämän nyrjähtäneen logiikan perusteella Suomessa apurahoja saavat ne kirjat, jotka eivät myy, eli eivät kiinnosta lukijaa, elokuvat joita ei katsota, jotka eivät siis kiinnosta katsojaa, kuvataide joka ei vedä puoleensa.

Haiskahtaa pahasti elitistiseltä. Ja sitä se onkin.

Kuitenkin kaikissa muissa Pohjoismaissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa, jopa Islannissa, dekkareista ja jännityksestä on tullut menestysvientituote sekä kirjallisessa muodossa, että elokuvana ja tv-sarjoina. Toisaalta Ruotsissa tajuttiin jo kymmeniä vuosia aikaisemmin tehdä rahaa ja maata tunnetuksi kevyellä musiikilla.

Suomessa taiteen vaikuttajat kulkevat vuosikymmenestä toiseen jälkijunassa ja otsa tuskaisessa rypyssä, antamatta tuumaakaan periksi millekään mikä haiskahtaakaan tavallista kansaa kiinnostavalta.

Suomalaisen rikoskirjallisuuden syrjiminen tuntuu erityisen oudolta, koska juuri se on eniten käännettyä kirjallisuutta ja kiinnostaa muuta maailmaa. Ruotsin tie voisi olla meidänkin tiemme.

Oudointa on, että myös kirjailijoiden keskuudessa tämä kastijako elää vahvana. Jotkut "oikeat" kirjailijat jopa paheksuvat sitä, että dekkareita luetaan liikaa. He pitävät itseään liian hyvinä, jotta alentuisivat kirjoittamaan heille liian helppoja dekkareita.

Tosin heidän ei tarvitsekaan. He saavat ne apurahat, joita dekkarikirjailijat eivät saa. Dekkarikirjailijan on elätettävä itse itsensä kirjoittamalla. Leipä on varmasti yhtä kovan työn takana kuin romaanikirjailijallakin.

Olen itse kirjoittanut kolmisenkymmentä kirjaa, dekkareita, romaanin, tietokirjoja jopa yhden nuortenkirjan. Voin kokemuksesta sanoa, että hyvän dekkarin kirjoittaminen on vähintään yhtä vaikeaa kuin hyvän romaanin.

Myös dekkareissa voidaan käsitellä tärkeitä ja kipeitä yhteiskunnallisia aiheita. Jotain keinotekoisesta rajanvedosta kertoo sekin, että Sofi Oksasen Puhdistusta on monissa ulkomaisessa laatulehdessä arvioitu trillerinä.

Kaiken lisäksi juuri myyvillä rikoskirjoilla kustannetaan myös muu, kannattamaton kirjallisuus.

Apurahoista päättävän Valtion kirjallisuustoimikunnan linjaus osoittaa sellaista rikoskirjallisuuden väheksyntää, jota puolueettomalla ammatti-ihmisellä ei saisi olla.

Kulttuurin tukemisen pelinsäännöt olisi otettava käsittelyyn ministeriötasolla ja pölyttyneet periaatteet ja vielä pölyttyneemmät rahanjakajaklikit siivottava pihalle. Apurahoja tulee jakaa tasapuolisesti kaikille kirjallisuudenlajeille, ilman joidenkin suosintaa.

Kirjoittaja on dekkarikirjailija ja CrimeTime-kustantamon perustajajäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat