Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin hallitus laatii mediakriisiselvityksen

Erityisesti maakuntalehdet ovat olleet jo pitkään pahoissa vaikeuksissa

Kulttuuri
 
Christine Olsson TT
Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke Kuva: Christine Olsson TT

Ruotsin hallitus aikoo laatia laajan selvityksen median nykytilasta. Taustalla on muutos, jossa yhä suurempi osa mediasta siirtyy digitaaliseen muotoon, mutta median ansaintakeinot ovat vielä riippuvaisia printtiajan malleista.

Selvityksen on määrä tarkastella sitä, minkälaisia haasteita mediakriisi aiheuttaa demokratialle. Samalla hallitus harkitsee mahdollisia uusia tukimuotoja nykymallisen lehdistötuen tilalle.

Ruotsissa erityisesti maakuntalehdet ovat olleet jo pidempään pahoissa vaikeuksissa. Viimeksi helmikuussa kerrottiin perinteikkään Dagbladet-lehden lakkauttamisesta Sundsvallissa.

"Tämän hetken muutostahti on niin voimakas, että poliitikkojen täyttyy ajatella täysin uudella tavalla luodakseen edellytykset journalismille ja sille, että se voi täyttää sille kuuluvan roolin demokratiassa", kirjoittaa kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke Göteborgs Postenissa.

Hän viittaa 120 paikallislehteen, jotka on lakkautettu edellisten kymmenen vuoden aikana ilman, että korvaavaa mediaa olisi tullut tilalle.

Selvitystyön on määrä olla valmis keväällä 2016.

Ruotsin hallitus on jo jonkin aikaa suunnitellut muutoksia lehdistötukeen, joka päättyy lähiaikoina nykymuodossaan. Joitakin tietoja asiasta odotellaan jo lähiviikkoina.

Bah Kuhnke pitää ongelmana, että tuen määrä määrittyy painetun lehden tilauskannan mukaan, vaikka yhä suurempi määrä mediatalojen tuotannosta on digitaalista. Nykymuodossaan tukea jää myös mittava summa käyttämättä. Rahat halutaan aluksi kanavoida nyt niin, että jo olemassa olevat varat saadaan käyttöön, hän sanoo TT:n haastattelussa.

"Meidän näkökulmastamme mediakriisi on myös demokratian kriisi ja siksi äärimmäisen vakava", hän sanoo TT:lle.

Toimittajien määrä Ruotsin päivälehdissä väheni Ruotsin lehtialan liiton TU:n mukaan noin 5 900:sta 4 700:aan viime vuonna. Södertörnin korkeakoulun ja TU:n viime syksynä julkaisemassa selvityksessä 87 maakuntalehden edustajat kertoivat, että niiden henkilöstömäärä oli vähentynyt 25 prosenttia.

Samana aikana oli joka kolmas paikallistoimitus näissä lehdissä oli lakkautettu.

Elina Kervinen
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat