Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhmäteatterin konkarit tekevät komean paluun Pengerkadun näyttämölle

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Tapio Vanhatalo
Kari Heiskanen (vas.), Pertti Sveholm ja Timo Torikka ranskalaiskomedian ystävyksinä.
Kari Heiskanen (vas.), Pertti Sveholm ja Timo Torikka ranskalaiskomedian ystävyksinä. Kuva: Tapio Vanhatalo
Arvio: teatteri
Ihanat naisemme. Helsingin kaupunginteatteri, Pengerkadun näyttämö. Éric Assous'n näytelmän suomennos Timo Torikka, ohjaus Kari Heiskanen, lavastus ja puvut Janne Siltavuori. Rooleissa Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka.

Voi pojat, mikä juhlapäivä!

Kyllä nyt osuu kaikki kohdalleen aina esityspaikan valinnasta alkaen.

Pengerkadun vanha elokuvateatteri, josta Ryhmäteatteri joutui luopumaan, nousee uuteen kukoistukseen Helsingin kaupunginteatterin väistötilana.

Niin monta legendaarista esitystä Pengerkadulla on saatu nähdä, että toivottavasti kaupunginteatterin väliaikaisratkaisusta ei muodostu teatterisalin lopullista muistotilaisuutta.

Muistot joka tapauksessa nousevat pintaan, kun vanhan Ryhmiksen kantavat voimat Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka astuvat esille tuttujen pylväiden takaa.

Uusi kausi käynnistetään parhaita perinteitä kunnioittaen, eli vauhdilla ja etukenossa.

Ranskalaiskomedia Ihanat naisemme tarjoaa loistavaa aineistoa henkilöhahmojen rakentamiselle.

Ulkonaisesti se on tyypillinen yhteen tapahtumapaikkaan sijoittuva pienen henkilömäärän komedia. Kolmen keski-ikäisen kaveruksen pieleen menneestä pokeri-illasta kertovassa tarinassa on tummia sävyjä, mutta Kari Heiskasen ohjaama esitys ei keikahda mustaksi komediaksi.

Teatterisali nostaa mieleen yhden vahvan vertailukohteen. Éric Assous'n näytelmän miehet voisi hyvin tulkita tässä samassa paikassa kantaesityksensä saaneen Mika Myllyahon Paniikki-näytelmän kaveruksiksi kaksikymmentä vuotta vanhempina.

Näytelmässä on paljon puhetta naisista, vaikka he eivät ole kovin ihania. Itse asiassa koko tapahtumaketju saa alkunsa siitä, että yksi miehistä uskoo kuristaneensa vaimonsa hengiltä.

Ihanat naisemme tuo miehet ja tietysti myös ystävyyden esille hyvin paljaasti. Jos joku kuvittelee, ettei miehillä ole herkkyyttä ja tunteita, kannattaa mennä katsomaan tämä näytelmä.

Kari Heiskanen yltää aivan uskomattomaan suoritukseen peli-illan järjestävänä röntgenlääkärinä, jonka pitäisi tehdä päätös naisystävänsä kanssa yhteiseen talouteen muuttamisesta. Omassa poikamiesasunnossaan hääräilevän miehen muotokuva on piiruntarkka ja sydämellinen.

Pertti Sveholm puolestaan on ranskalaisinta mitä meillä on pitkiin aikoihin nähty. Unettavuuteen asti seesteistä perhe-elämää viettävässä nautiskelijassa on paljon Sveholmille tuttuja piirteitä, mutta tavattoman raikkaasti ja charmikkaasti esitettyinä.

Kolmatta miestä näyttelevän Timo Torikan tehtävä on enemmän dramaturginen ja asiansa sotkenut mies makaa suurimman osan ajasta sammuneena.

Vauhdikkaan esityksen jälkeen voi vain sanoa: Niin hauskaa ja niin totta!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat