Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalvas hehku päätti Lolita-kirjailija Nabokovin Amerikan vuodet

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Moralisteja närkästyttäneellä Lolitalla kohuotsikoihin nousseen Vladimir Nabokovin Pale Fire oli iso kirjallinen tapaus, kun rakenteellisesti äärimmäisen kekseliäs romaani julkaistiin Yhdysvalloissa huhtikuun lopulla 1962. Suomeksi romaani julkaistiin vasta nelisen kuukautta sitten nimellä Kalvas hehku.

Pitkä käännösviive on ollut kohtalokas: Suomessa romaanin ilmestyminen ei synnyttänyt varsinaisia kirjallisia hyökyaaltoja eikä kovin moni jaksanut pelihousujaan repiä, ei ainakaan julkisesti.

Lehdissä on julkaistu muutama sisäsiisti arvio. Siinä kaikki. Romaani on hoidettu ikään kuin pois päiväjärjestyksestä, paketoitu ja kärrätty varastoon. Olisin odottanut, että joku olisi iskenyt oikein kunnolla rumpua.

Onneksi sentään romaanin suomalainen kustantaja Gummerus palkitsi Vladimir Nabokovin (1899–1977) toisen pääteoksen suomentajan Kristiina Drewsin Kaarlen päivän juhlassa tammikuun lopulla.

Suosittelen, että mahdollisimman moni tutustuu tähän suomennokseen, sillä sen verran merkittävä asema romaanilla on jo pelkästään kirjallisuudenhistorian isossa kertomuksessa.

Kalvas hehku on pirullinen, ilkkuva ja hauska romaani, joka puhaltaa raikasta ilmaa koneellisesti ilmastoituun nykytodellisuuteen. Romaani on oivaltava hybridi. Se on oppinut romaani, neljään lauluun jaksotellusta 999 säkeestä rakentuvan runoelman kommentaareista tilkkutäkitetty teos, joka kääntyy lopulta dekkarikirjallisuuden parodiaksi ja akateemisen maailman satiiriksi.

Jo romaanin syntyhistoria on mielenkiintoinen. Sillä on sidoksensa niihin suuriin muutoksiin, joita toukokuussa 1940 Pariisia lähestyvää natsiarmeijaa Yhdysvaltoihin paenneen Vladimir Nabokovin omassa elämässä tapahtui samoihin aikoihin. Kalvas hehku merkitsee Nabokovin Amerikan-vuosien loppua ja Euroopan-vuosien uutta alkua. Pale Firen synty lomittuu Stanley Kubrickin ohjaaman Lolitan elokuvaversion polveilevaan valmistumiseen Hollywoodissa. Elokuvahanke pakotti Nabokovin sahaamaan Yhdysvaltojen ja Euroopan väliä.

HS
Vladimir Nabokov vuonna 1968.
Vladimir Nabokov vuonna 1968.

Ensimmäinen omaelämäkerrallinen gagi, postmoderni pila vilahtaa jo romaanin alkumetreillä.

Kalvas hehku nimittäin alkaa kirjallisuudentutkija Charles Kinboten lukijaa muka ohjeistavalla esipuheella vastikään kuolleen John Shaden neliosaiseen, osin pentametrisessa jambimitassa kirjoitettuun runoelmaan. Runoelman nimi on shakespearelaisittain Kalvas hehku.

Epäluotettavaksi kertojaksi paljastuva Charles Kinbote on päivännyt esipuheen 19. lokakuuta 1959 – päiväys on kiusoittelevasti ajalta ennen kuin Vladimir Nabokov oli edes vielä aloittanutPale Firen kirjoittamista. Hän oli tuona päivänä vaimonsa Véran kanssa Pariisissa hotelli Continentalissa. Tätä ennen he olivat seilanneet SS Liberté -nimisellä valtamerilaivalla New Yorkista Le Havreen, josta olivat matkustaneet junalla Geneveen ja sieltä Pariisiin.

Nabokovin ranskalainen kustantaja Gallimard oli järjestämässä isoja juhlia kirjailijan kunniaksi. Kolme vuotta kestäneen julkaisukiellon jälkeen uskaliaan ja moralisteja närkästyttäneen Lolitan ranskannos oli muutamaa kuukautta aiemmin vihdoin ilmestynyt.

Vladimir Nabokov oli suunnitellut viipyvänsä Euroopassa yhdeksisen kuukautta, mutta visiitti muuttuikin loppuelämän mittaiseksi juurtumiseksi Sveitsiin.

Ihka ensimmäiset askelmerkit eivät kuitenkaan osuneet Palace-hotelliin Montreux'ssa Genevejärven pohjukassa, vaan New Yorkiin, jonne hän oli palannut Hollywoodista.

Romaaninsynnyn alkutahdit on paikannettu Keskuspuiston eteläisessä päässä New Yorkissa sijaitsevan Hampshiren huoneistohotellin huoneeseen numero 503. Päivämäärä on 21. lokakuuta 1960, paljastaa Brian Boyd Nabokovin tyhjentävän elämäkerran jälkimmäisessä osassa Vladimir Nabokov – The American Years (1991).

Kirjailija oli juuri avannut kylpyhuoneen oven, kun ajatus äkisti kirkastui hänelle. Hän kirjoittaisi romaanin, jonka teemana olisi tarkastella elämää ja rakkautta lyhyen runon piinallisen tarkkojen kommentaarien prisman lävitse nähtyinä. Hän oli juuri saattanut painokuntoon mestarillisen englanninnoksensa Aleksandr Puškinin runomittaan kutoutuvasta eeppisestä kolmiodraamasta Jevgeni Onegin.

Hän päätti sysätä syrjään kaksi mielessä hautunutta hanketta – aihiot, joille hän oli antanut nimet The Texture of Time ja Letters from Terra. Niistä syntyi 1960-luvun lopulla romaaniAda.

Mutta taustalla oli myös Lolita. Nabokov oli lähtenyt laivalla Mentonista Ranskan Rivieralta kohti New Yorkia jo helmikuussa 1960, koska hänen täytyi tavata Lolitaa ohjaava Stanley Kubrick Universalin studioilla Hollywoodissa.

Nabokov kävi lävitse Kubrickin laatimaa synopsista Mandeville Canyonissa Sunset Boulevardilla Los Angelesissa ja alkoi työstää elokuvan lopullista käsikirjoitusta. Nabokov nautti olostaan Hollywoodissa.

"Käsikirjoituksesta tuli runoutta, mikä oli alun alkujaan tarkoituksenanikin", hän totesi saatuaan työn valmiiksi syyskuussa 1960.

Stanley Kubrick ei ollut yhtä tyytyväinen. Hänen mielestään käsikirjoitus ei ollut riittävän dynaaminen. Ennen kuin Nabokov pääsi palaamaan New Yorkiin, Lolitan pääosaan valittiin James Mason. Humbert Humbertin roolia olivat tavoitelleet myös Laurence Olivier, David Niven ja Marlon Brando.

Nabokov tapasi myös Lolitan äidin rooliin valitun Shelley Wintersin New Yorkissa lokakuussa 1960, kun kirjailija jo alkoi hiljalleen järjestellä paluuta Eurooppaan.

Lolita kertoo keski-ikäisen kirjallisuudentutkijan pakkomielteisestä hullaantumisesta 12-vuotiaaseen tyttöön. Kohuromaanin monia arveluttaneen perustilanteen koomikko Groucho Marx puki muotoon: "panen romaanin syrjään kuudeksi vuodeksi ja odotan, että Lolita täyttää 18 vuotta".

Brian Boydin mukaan ensimmäiset rivit Pale Fire -romaanista syntyivät Nabokovin tavaramerkiksi muodostuneille arkistokorteille vasta Euroopassa, jonne hän saapui Queen Elizabethilla marraskuun alussa 1960. Kun kaikki puhuivat vain Lolitasta, hänellä itsellään oli aikaa uppoutua ja paeta uuteen hankkeeseen.

Uusi romaani alkoi John Shaden runosta. Vladimir Nabokov kirjoitti runon ensimmäiset kaksitoista säettä Nizzassa kuuluisassa hotelli Negrescossa 29. marraskuuta 1960. Tässä vaiheessa runon nimi oli The Brink (Parras).

Joulukuun alussa hän muutti asuntoon, joka sekin sijaitsi vilkkaan rantakadun Promenade des Anglais'n varrella ja jatkoi kuumeisesti kirjoittamista koko talven.

Vetoisassa asunnossa kylmyys tunkeutui luihin ja ytimiin, mutta hän oli valmis maksamaan sen hinnan, jotta sai ihailla tuulessa huojuvia palmuja ja vapauttavaa näkymää rantaan iskeytyvälle Välimerelle. Pale Fire -romaanin avaava runo valmistui lopulta helmikuussa 1961.

Päästyään kunnolla vauhtiin runoa kommentoivassa romaanin osiossa Nabokov otti hetkeksi aikalisän ja koukkasi Sveitsin kautta Italiaan. Hän halusi seurata paikan päällä, kuinka hänen poikansa Dmitri Nabokov (1934–2012) pärjäsi Reggio Emiliassa järjestetyssä kansainvälisessä oopperalaulajien kilpailussa.

Dmitri voitti bassolaulajien sarjan, mutta lähes kaiken huomion vei tenorisarjan voittanut Luciano Pavarotti.

Nabokov ei halunnut palata Nizzaan, jossa turistien jokakesäinen maihinnousu sekoitti kaupungin arjen. Hän ja Véra löysivät Sveitsin alpeilta Champex-Lacista hotellin, jossa kirjailija aloitti Charles Kinboten esipuheen laatimisen Pale Fire -romaaniin 13. heinäkuuta 1961. Päiväkirjamerkinnän mukaan hän oli kirjoittanut romaanista jo lähes puolet, kun syksy alkoi lähestyä.

Lopullisen muotonsa romaani sai kuitenkin vasta Montreux'ssa, jonne kirjailija päätyi elokuun lopulla 1961.

Nabokov sai kommentaariosion valmiiksi marraskuun alussa, jolloin hän palkkasi Palace-hotellin englanninkielisestä kirjeenvaihdosta vastaavan Jaqueline Callierin kirjoittamaan arkistokorteille syntyneen osion puhtaaksi kirjoituskoneella.

Joulukuun 4. päivänä 1961 hän kirjoitti päiväkirjaansa: "Olen juuri saanut Pale Fire -romaanin valmiiksi". Kaksi päivää myöhemmin hän lähetti käsikirjoituksen Walter Mintonille Putnam-kustantamoon New Yorkissa.

Minton sai käsiinsä mestarillisen käsikirjoituksen, jossa täydellinen kaaos kääntyikin lopulta äärimmäiseksi järjestykseksi. Nabokovin omasta mielestä Pale Fire oli haastavin ja vaikein kirja, jonka hän oli koskaan kirjoittanut.

Lolita kurkki sen taustalla loppuun asti. Lolita-elokuvan ensi-ilta oli vain kaksi kuukautta Kalvas hehku -romaanin ilmestymisen jälkeen.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
tuottaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat