Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Pauno Pohjalaisen matka jatkuu

Kuopiolaisen Pauno Pohjolaisen taide virittyy lapsuudenkokemusten ja maailmantaiteen väliin

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
"Tämä on hienoviritteinen tila, valo menee läpi talon", Pauno Pohjolainen kuvaa Didrichsenin taidemuseota. Tuore Ruusutarha on suunniteltu näyttelysalin suureen ikkunaan.
"Tämä on hienoviritteinen tila, valo menee läpi talon", Pauno Pohjolainen kuvaa Didrichsenin taidemuseota. Tuore Ruusutarha on suunniteltu näyttelysalin suureen ikkunaan. Kuva: Sirpa Räihä HS

Mandoliinimiehen matka. Runollisesta nimestä ei heti tule mieleen Pauno Pohjolainen – Kuopion ekspressionisti, risti-symbolin haastaja, omien teostensa roviolla polttaja.

Didrichsenin taidemuseon näyttelylle nimen antanut teos kattaa kuitenkin omalla tavallaan koko uran ja elämän.

Kuka?

Pauno Pohjolainen

 Syntyi 1949 Kuopiossa.

 Opiskeli 1976–80 Suomen taideakatemian koulussa.

 Osallistunut näyttelyihin vuodesta 1974.

 Suomen taideyhdistyksen Dukaattipalkinto 1983, Ars Fennica 1997, Pro Finlandia 2005.

 Naimisissa, seitsemän lasta, viisi lastenlasta.

"Soitin nuorena mandoliinia. Kun vanhin tyttäreni Pia (s. 1970) opetteli kävelemään, hän pyllähti soittimen päälle ja siitä katkesi kaula", Pohjolainen kertoo. Soitinromu kulki mukana vuosikymmenet, kunnes pari vuotta sitten osui taiteilijan silmään ja antoi kipinän teokseen, jonka osia ovat mandoliinin kappale, takki ja matkalaukku.

"Teos on henkilökohtainen ja sentimentaalinen, joten epäröin sen ottamista näyttelyyn."

"Mutta kyllä minussa suurten eleiden rinnalla kulkee hentomielinen Hilarius."

Pauno Pohjolainen syntyi 1949 Kuopiossa, mutta kokee olevansa maalaispoika. "Vaneritehtaan aita lapsuudenkotini lähellä oli raja, sen sisäpuolella olivat kaupunkilaiset ja ulkopuolella me maalaiset."

Samassa maalaismaisemassa Neulalammen rannalla hän asuu edelleen. Opiskeltuaan Suomen taideakatemian koulussa Helsingissä 1976–80 Pohjolainen palasi Kuopioon.

Kaupunki on Pohjolaiselle aina ollut kauempana: Helsingissä, Berliinissä, New Yorkissa.

"Kun palasin 1980-luvun alussa Kuopioon, menin hämmentämään seisovaa vettä. Eliksiiri tuli siitä, että matkustin maailman metropoleissa", hän muistelee.

"Jotta valo ei himmenisi, jotta taide olisi merkityksellistä, se ei voi hakea hyväksyntää lähipiiristä eikä pyytää anteeksi."

Kuopion seisovaa vettä hämmensivät 1980-luvulla Pohjolaisen lisäksi Markku Kolehmainen, Pentti Meklin ja Teemu Saukkonen. Kuopion uusekspressionistinen koulukunta huomattiin pian valtakunnallisesti.

He olivat kaikki maalareita. Ja maalarina Pohjolainen pitää itseään edelleen, vaikka hän jo varhain rikkoi maalauksen rajat.

"Opiskelin maalarilinjalla Anita Snellmanin oppilaana. Pian koin maalauskankaan suorakaidemuodon pakkopullana, joka piti puhkaista. Halusin, että teos käy dialogia sen ulkopuolella olevan maailman kanssa."

Sitten Pohjolainen näki amerikkalaisen Frank Stellan teoksia New Yorkissa. Ja oli löytänyt sukulaissielunsa.

"Se oli raju kokemus. Voin puhua elämästä ennen ja jälkeen. Stella on murtanut kuvataiteen samalla tavalla kuin Frank Gehry arkkitehtuurin."

Stellan teosten kohtaaminen antoi rohkeuden lähteä omaan suuntaan.

Pohjolaisen teokset kasvoivat seinältä kolmiulotteisiksi. Kangas ja öljyvärit vaihtuivat puuhun, lasikuituun, hartsiin, rappaukseen, metalliin.

Oman tiensä löytäneen taiteilijan oli kuitenkin voitettava yksi vastus, oma isä.

"Isäni oli kirvesmies, hän rakensi minulle talon ja ateljeen. Ja sitten minä tulin kaatamaan ämpäristä maalia. Isä otti rajusti kantaa taiteeseeni, meillä oli niin vilpitön suhde."

Sopu kuitenkin löytyi, ja lopulta isästä tuli poikansa tärkeä tukija ja luotettava kriitikko.

Pohjolainen ei ole hylännyt juuriaan. Isän käsityöläisyyden lisäksi tärkeä oli isovanhempien arvomaailma, jossa yhdistyivät herännäisyyden paatos ja työväenliikkeen ateismi.

"Siinä on ristiriita. Ehkä siksi Venäjän suprematismi ja Malevitš iskivät minuun kuin häkä."

Pohjolainen on käyttänyt paljon risti-muotoa ja ammentanut ikonien kuvamaailmasta. Uskonnolliset aiheet kiinnostavat häntä sekä hengellisen todellisuuden että taidehistorian takia.

"Ristin, symbolin, kautta olen ehdollistanut kristinuskon maailmaa, mutta teoksissani ei ole koskaan ollut rienaavaa merkitystä vaan syvä kunnioitus."

Myös varhaisrenessanssin alttaritaulut ovat vaikuttaneet. Ne ovat kolmiulotteisia, mutta niitä lähestytään yhdestä suunnasta. Pohjolaisen kolmiulotteisilla teoksilla on aina fasadi.

Suurikokoisia teoksia tekevä taiteilija joutuu taistelemaan tavarapaljouden kanssa. Varaston menettäminen johti Pohjolaisen pulaan 2008, ja provokatiivisesti hän poltti osan teoksistaan. Nyt hänellä on hyvä työtila vanhassa autokorjaamossa.

Pohjolaisen suuri takautuva näyttely nähtiin viisi vuotta sitten Turun ja Kuopion taidemuseoissa. Didrichsenin taidemuseossa on nyt uusi läpileikkaus pitkästä urasta: vanhimmat teokset ovat 1980-luvun alusta ja uusimmat tältä vuodelta.

Taiteilijan työ jatkuu. Vaikka Pohjolaisen niskassa roikkuva pitkä palmikko on hopeanharmaa, hän hätkähti, kun ET-lehdestä pyydettiin haastattelua.

"Olen elämäni voimissa. Palan halusta päästä työhuoneelle ideoiden kimppuun näyttelyn jälkeen", Pohjolainen sanoo. Eikä epäröi, kun häneltä kysyy, mikä on ollut pitkän uran paras aika: "Paras hetki on menossa, tässä ja nyt."

 

Pauno Pohjolainen: Mandoliinimiehen matka 28. 2.–9. 8. Didrichsenin taidemuseossa, Kuusilahdenkuja 1.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat