Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uma Thurman olisi valmis kolmanteen Kill Billiin

Näyttelijä Uma Thurman tunnetaan rooleistaan Quentin Tarantinon väkivaltaisissa elokuvissa. HS:n haastattelussa Thurman pohtii Kill Billin jatko-osaa, kehuu Aki Kaurismäkeä ja arvioi rooleja, joihin hän ei sovi.

Kulttuuri
 
Tomas Onebor TT
Näyttelijä Uma Thurman kuvattiin Tukholmassa marraskuussa.
Näyttelijä Uma Thurman kuvattiin Tukholmassa marraskuussa. Kuva: Tomas Onebor TT
Miramax
Kill Bill -elokuvissa Uma Thurman näytteli vuosina 2003 ja 2004. Keltainen rooliasu on näyttelijällä yhä tallessa.
Kill Bill -elokuvissa Uma Thurman näytteli vuosina 2003 ja 2004. Keltainen rooliasu on näyttelijällä yhä tallessa.

Näyttelijä Uma Thurmanin ehkä kuuluisin kohtaus on elokuvassa Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta. Thurman on elokuvan gangsterin heila, joka osallistuu John Travoltan esittämän kelmin kanssa tanssikisaan. Chuck Berry soi, jalat vispaavat ja kädet suoristettuine sormineen halkovat ilmaa.

Kohtausta Quentin Tarantinon ohjaamassa elokuvassa on usein pidetty yhtenä elokuvahistorian suurista tansseista.

Kuka?

Uma Thurman

 Yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä, syntynyt vuonna 1970.

 Aloitti elokuvissa jo teini-iässä. Thurmanilla on ruotsalaiset sukujuuret – äidinäiti oli Trelleborgista ja äiti muutti Ruotsista Yhdysvaltoihin teininä.

 Tärkeimmät roolit Quentin Tarantinon ohjaamissa Kill Bill -elokuvissa (2003 ja 2004) sekä 1990-luvun tärkeimpiin elokuviin usein nostetussa, vuonna 1994 valmistuneessa Pulp Fictionissa.

 Tehnyt kymmeniä elokuviarooleja. Muita tunnettuja Thurmanin elokuvia ovat muun muassa Valheet ja viettelijät (1988), Unelmien tytöt (1996), Gattaca (1997) sekä Nymphomaniac (2014).

 Yksi Oscar-ehdokkuus: elokuvasta Pulp Fiction.

Nyt Thurman istuu sohvalla.

Chuck Berryä ei kuulu, mutta ulkoa voi kuulla lintujen ääntä. Ikkunasta näkyy, miten pulut lentävät Norrmalmstorgetin yllä. Thurman on tapaamassa pientä toimittajaryhmää Tukholmassa.

"Se tanssikohtaus on todella erityinen. Siitä tuli klassikko. Quentin oli tuolloin juuri löytämässä itsensä ohjaajana. Hän ja Travolta tekivät tanssiin liikkeet", Thurman muistelee.

Samalla Thurmanin kädet tekevät ilmassa isot kaaret, etusormi ja keskisormi ovat harallaan.

Thurman on ollut Tarantinon luottonäyttelijä ja ystävä vuosien ajan. Tuleeko sitä kolmatta Kill Billiä?

Kill Bill -sarjan ensimmäiset kaksi osaa valmistuivat 2003 ja 2004. Thurman huomauttaa, että elokuvien Billhän on jo kuollut.

"Mutta Quentinin mielessä elokuvien maailmat jatkavat yhä elämäänsä. Sanoin hänelle kerran, että eikö tämän voisi antaa jo levätä. Hän ei halunnut, eli jää nähtäväksi", Thurman sanoo.

Mutta tekisitkö sinä kolmannen Kill Billin?

"Miksi en. Enhän ole hullu."

Rex Features LTD
Uma Thurmanin ja John Travoltan kuulu tanssi elokuvasta Pulp Fiction (1994). "Quentin kuvasi itse kameralla, ja oli niin innoissaan, että tanssi mukana", Thurman kertoo.
Uma Thurmanin ja John Travoltan kuulu tanssi elokuvasta Pulp Fiction (1994). "Quentin kuvasi itse kameralla, ja oli niin innoissaan, että tanssi mukana", Thurman kertoo.

Thurman on 44-vuotias ja elokuvanäyttelijänä keskivertoa paljon kiinnostavampi.

Tarantino kutsui häntä aikoinaan omaksi Greta Garbokseen ja tämän ohjauksessa Thurman sai Oscar-ehdokkuuden Pulp Fictionista. Usein Thurmania on pidetty vain Tarantinon muusana. Häntä ovat kuitenkin ohjanneet myös Woody Allen, Philip Kaufman, Andrew Niccol, Gus van Sant sekä Lars von Trier, jonka Nymphomaniacissa Thurman näytteli hurjassa roolissa petettyä vaimoa.

Itse asiassa taide-elokuvan ykkösnimiin kuuluva von Trier on yksi harvoista, joka on saanut Thurmanin työskentelemään viimeisten parin-kolmen vuoden aikana. Thurman on viettänyt näyttelijänä hiljaiseloa, sillä hän sai lapsen ranskalaispankkiiri Arpad Bussonin kanssa 2012. Lapsi on Thurmanin kolmas.

Thurman aloitti näyttelijäuransa teininä. Hän oli vasta 17-vuotias, kun hän jo esiintyi Stephen Frearsin elokuvassa Valheet ja viettelijät.

"Olin 17, kun ensimmäisen kerran tunsin että olen enemmän elossa näytellessäni kuin muuten. Se oli merkki", Thurman sanoo niistä vuosista nyt.

17-vuotiaana hän näytteli myös Terry Gilliamin Paroni von Münchhausenin seikkailuissa, joita kuvattiin Roomassa. Thurman kertoo ihailleensa Gilliamia, Brazil oli hänen lempielokuviaan.

"Näin hänet todellisena taiteilijana. Silloin näin ensi kerran sitä elämää, jota kutsutaan näyttelijän elämäksi."

Nordisk Film
Lars von Trier houkutteli 2013 Thurmanin hoitovapaalta Nymphomaniac-elokuvaan. "Kuka voisi sanoa Larsille ei", Thurman sanoo.
Lars von Trier houkutteli 2013 Thurmanin hoitovapaalta Nymphomaniac-elokuvaan. "Kuka voisi sanoa Larsille ei", Thurman sanoo.

Teinivuosien rooleista Thurman on tullut kauas. Hän on elänyt "näyttelijän elämää", ja on nyt kansainvälinen kuuluisuus.

Tapaamme Tukholmassa, jossa Thurman vieraili sikäläisten elokuvajuhlien kunniavieraana.

Thurmanin Tukholman-vierailu liittyy myös hänen ruotsalaisiin juuriinsa. Hänellä oli matkaseuranaan äitinsä ja haastattelua edeltävänä päivänä Thurman oli juuri osallistunut sukunsa juhliin Tukholmassa. Siellä oli istuttu iltaa ja syöty rapuja kuten Ruotsissa tapana on.

Thurmanin äidinäiti oli kotoisin Ruotsin Trelleborgista. 1960-luvulla Thurmanin äiti oli lyhyen aikaa naimisissa aikakauden lsd-ikonin Timothy Learyn kanssa. Thurmanin isä on amerikkalaisprofessori.

Thurman on innoissaan Ruotsin-suvustaan, mutta julkisesti hän ei suostu ruotsia puhumaan. Äiti ei koskaan puhunut ruotsia kotona, tähti valittelee.

"On ihanaa tavata laajennettua perhettä, sillä kun kasvoin, minulla ei ollut sellaista."

Warner Bros
Thurman Cécile de Volangesina Valheissa ja viettelijöissä vuonna 1988.
Thurman Cécile de Volangesina Valheissa ja viettelijöissä vuonna 1988.

Thurman sanoo, ettei voi muuttaa Ruotsiin – vaikka kuulemma haluaisi – sillä lasten koulu pitää hänet New Yorkissa.

"Valitettavasti lapsilla on myös isä, joka asuu siellä myös", Thurman sanoo pilaillen. Thurmanin vanhempien lasten isä on näyttelijä Ethan Hawke.

Yhdysvalloissa monet näyttelijät uskovat metodinäyttelemiseen. Thurmankin on kokeillut työtapaa. Siinä näyttelijä ikään kuin muuntautuu esittämäkseen hahmoksi aivan kokonaan.

"Opiskelin metodia nuorena ja monta vuotta käytin valmentajaa valmistautuessani rooleihini. Sitten käänsin kelkkani. Uskooko työtapaan joku muu kuin Daniel Day-Lewis?"

Thurmanin roolit ovat vaihdelleet draamasta komediaan. Itse hän korostaa näytelleensä aina ohjaajalle. "Aloitin aikana, jolloin ohjaajia palvottiin, pidettiin jumalina", Thurman huomauttaa.

"Sitä tapaa on vaikea rikkoa, sitä että kuulun näyttelijänä kirjoittajalle ja ohjaajalle. Yritän silti yhä heittäytyä ja ottaa riskin, vaikka tyyli ei tuntuisikaan omalta. Tai jos pelottaa."

Thurman tietää, että tietyt roolit eivät sovi hänelle.

"En sovi rooleihin, joissa 'neito on pulassa'", Thurman sanoo. Sellaisiin rooleihin Thurman on näyttelijälaadultaan liian särmikäs, voimakas ja muuntautumiskykyinen. Jäätävä oikeastaan.

Thurmanin muuntautumiskyvystä saatiin tuoretta näyttöä helmikuussa, kun hän esiintyi tv-sarja The Slapin pr-tilaisuudessa. Sen jälkeen maailman viihdemedia kauhisteli Thurmanin käyneen kauneusleikkauksessa. Näyttelijän itsensä mukaan kyse oli vain meikistä, josta jotkut eivät pitäneet.

Columbia Pictures
Thurman Paroni von Münchhausenissa 1988.
Thurman Paroni von Münchhausenissa 1988.

Nelisen vuotta sitten Thurmanin ammattitaitoa tarvittiin Cannesin elokuvajuhlien tuomaristossa. Tuolloin juhlien kilpasarjassa oli yhtenä osallistujana Aki Kaurismäen tuorein elokuva Le Havre. Jurya johti näyttelijä Robert de Niro. Miksi Kaurismäki ei voittanut mitään palkintoa?

"Se elokuva oli erittäin hyvä", Thurman puolustautuu. "Mutta, tiedätkö, meitä on kielletty puhumasta kaikista yksityiskohdista. Loistava elokuva. Minusta kaikki raadissa pitivät siitä", Thurman vannoo.

Sitten Thurman alkaa puhua yleisellä tasolla palkinnoista.

"Palkintoja ei riitä jokaiselle ja jos riittäisi, tämä muuttuisi lastentarhaksi, jossa jokainen palkitaan. On festivaaleja, jotka on valmisteltu niin hyvin, että jo mukaan pääsy on arvokasta."

Warner Bros
Thurman Me kostajissa vuonna 1998.
Thurman Me kostajissa vuonna 1998.

Filmitähtenä Thurman on julkisuuden kanssa tekemisissä usein. Thurman on itse sanonut, että hänet yhdistetään (romanttisesti) kaikkiin, joiden kanssa hän on juonut yhdessä kahvia.

"Se oli kauan sitten", Thurman sanoo nyt naureskellen.

"Nyt kaipaan niitä juoruja. Pitäisi varoa sitä mistä ärsyyntyy, sillä joskus sitä voi kaivata."

Sitten Thurman kauhistelee, miten hänellä on pian edessään 30-vuotistaiteilijajuhlat. Kaikki roolit eivät ole menneet nappiin.

"Välillä todella ajattelen joistakin rooleistani, että mitä mahdoin oikein silloin ajatella. Yritän miettiä enemmän työnteon hetkeä kuin lopputulosta."

Thurman sanoo, että epäonnistumisista pitää ottaa opiksi. "Pitää kunnioittaa itseään ja arvostaa virheitään siinä missä menestystäkin. Oli kymmenen vuoden kausi, jolloin en katsonut omia elokuviani ollenkaan. Katsominen oli niin lamaannuttavaa. Olen rehellisesti sanoen yllättynyt, että en olekaan kauhea, ja että elokuvat ovatkin ihan katsottavissa."

Itsensä epäileminen on inhimillistä, Thurman arvelee.

"Hyvä että osaa epäillä. Se tekee haavoittuvaksi ja herkäksi."

Sellaisesta on myös näyttelijän ammatissa hyötyä.

Epäilijät saattavat pitää Thurmania jo himmenneenä tähtenä, mutta kysytty nimi hän on yhä.

Thurman on esimerkiksi mukana uudessa kahdeksanosaisessa The Slap -televisiosarjassa. Se kuvaa naapurustoa, joka joutuu myllerryksen tilaan, kun yksi aikuisista läpsäisee toisen perheen lasta kadulla kurinpitomielessä.

"Aiheena on kulttuurinmurros. Kun minä olin pieni, lapsia läpsittiin keskellä huonetta eikä kukaan kiinnittänyt asiaan huomiota", Thurman sanoo.

Toinen Thurmanin tuleva rooli on vakoojaelokuvassa Night and Fog. Siinä hän on tiedustelu-upseeri Vera Atkins, joka lähetti brittitiedustelijoita miehitettyyn Ranskaan toisen maailmansodan aikana. Atkinsia (1908–2000) on joskus pidetty yhtenä Bond-elokuvien Miss Moneypennyn esikuvista.

Thurman sanoo, että Atkinsin tarina on kiinnostava. Eikä vähiten siksi että naisten osuutta on aliarvioitu sodan historiassa.

"Kuten aina."

 

Thurmanin elokuvia: Pulp Fiction pe 13. 3. klo 20 Orion (Eerikinkatu 15) sekä Be Cool klo 22 Nelonen.
Haastattelu on tehty marraskuussa Tukholman elokuvajuhlilla.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat