Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hamletista tuli prinsessa naisten hulluuden tähden

Emilia Pöyhösen näytelmiä on käännetty jo seitsemälle kielelle

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Emilia Pöyhönen haluaa luoda toisenlaista kaanonia.
Emilia Pöyhönen haluaa luoda toisenlaista kaanonia. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Ne prinsessat muistetaan, jotka lähtevät/ ajoissa,/ näyttävästi,/ isolla liekillä. Muut,/ ne ovat vain naisia/ jotka eivät kyenneet elämään/ niitä ei kukaan muista." Näin puhuu Emilia Pöyhösen uusimman näytelmän Prinsessa Hamletin päähenkilö, jonka kautta Pöyhönen kertoo häntä kauan askarruttaneesta asiasta.

"Miksi me muistamme Virginia Woolfin, Marilyn Monroen, Amy Winehousen, Sylvia Plathin? Miksi heistä tulee osa kaanonia? Nämä kanonisoidut naispuoliset taiteilijat ovat tehneet itsemurhan tai kuolleet yliannostukseen. Ei ole sattumaa, mitä kaanoniin valikoituu."

Emilia Pöyhönen, 33, on Teatterikorkeakoulun jälkeen työskennellyt vapaana kirjailijana, suomentajana sekä Kotkan kaupunginteatterin kotikirjailijana.

Hänen näytelmiään on esitetty muun muassa Kansallisteatterissa ja käännetty seitsemälle kielelle. Seuraava lukudraama hänen Leipäjonoballadi-näytelmästään on maaliskuussa pariisilaisessa Maison des Metallos'ssa.

Pöyhönen on huomannut, että naispuoliselle taiteilijalle on tarjolla traagisia samastumiskohteita.

"Minun teesini on, että naispuoliset taiteilijat maksavat kaanoniin pääsemisestä hengellään."

Toki monet miestaiteilijatkin ovat tehneet itsemurhan, mutta heidät muistetaan tuotannostaan. Pöyhönen mainitsee Ernest Hemingwayn.

Pöyhönen halusi luoda toisenlaista kaanonia. Itsekin läheisen sairastumista todistaneena ja nuorena sairastaneena hän halusi myös poistaa sairauksiin liittyviä stigmoja.

Prinsessa Hamletissa hän halusi kuvata hullua naista, joka on oman elämänsä päähenkilö.

Pöyhönen kirjoitti näytelmää viisi vuotta. Kyseessä on eräänlainen päällekirjoitus William Shakespearen Hamletista. Näytelmä sai lukudraamakantaesityksensä Kansallisteatterin Lavaklubilla marraskuussa. Varsinaisesta kantaesityksestä neuvotellaan parhaillaan merkittävän helsinkiläisen teatterin kanssa.

"Tiesin, että ihan minkä tahansa laatuisella tekstillä ei kannata lähteä ratsastamaan Shakespearella. Ja onhan tämä poliittinen teko. Pyhät hullumme, jotka kertovat meille ihmisyydestä, ovat perinteisesti olleet mieshahmoja."

Pöyhönen haluaa kirjoittaa uudenlaisia, arkisia ja seksismistä riisuttuja kuvia kaanoniin.

"Innostuin Girls-sarjan Lena Dunhamin elokuvasta Tiny Furniture, jossa parikymppinen nuori aikuinen muuttaa lapsuudenkotiinsa miettimään, mitä haluaisi elämällään tehdä. On radikaalia, että väitetään hänen asioidensa olevan tärkeitä meille kaikille."

Näytelmässä on kyse myös siitä, miten voi jatkaa elämää läheisen sairastumisen ja kuoleman jälkeen. Kun Prinsessa Hamlet kuolee, hänen ruumiinsa tuodaan lihakoukussa linnan pihalle. Verisellä ruumiilla kirjoitetaan seinään: Do not forget (Älä unohda).

"Täytyykö äidin ja ystävien tehdä katumusharjoituksia koko loppuelämänsä vai voisiko olla rakentavampia tapoja oppia elämään menetysten kanssa?"

Pöyhönen on tullut tietoiseksi elämän rajallisuudesta eikä sen vuoksi voi ajatella kirjoittavansa vain siksi että osaa tehdä jotain.

"En kirjoittaisi, jos minun ei olisi pakko."

 

Lue lisää Emilia Pöyhösestä hs.fi:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat