Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvan tähdet syttyvät Tampereella

Elokuvajuhlien kilpasarjan taso oli tällä kertaa vaihteleva

Kulttuuri
 
Hamy Ramezanin ja Rungano Nyonin Kuuntele-elokuva kertoo naisesta, joka tulee poliisiasemalle kertomaan perheväkivallasta.
Hamy Ramezanin ja Rungano Nyonin Kuuntele-elokuva kertoo naisesta, joka tulee poliisiasemalle kertomaan perheväkivallasta.

Kuulitte sen täältä ensin.

Tampereen elokuvajuhlat päättyvät tänään sunnuntaina ja ihme on, jos tuomaristo ei palkitse lyhytelokuvaa Kuuntele.

Suomalaisen Hamy Ramezanin ja sambialaisen Rungano Nyonin ohjaama elokuva kertoo kielitaidottomasta musliminaisesta, joka tulee poliisiasemalle Kööpenhaminassa kertomaan perheväkivallasta, mutta tulkkaus tuottaa ongelmia.

13-minuuttinen lyhytelokuva on esimerkki elokuvasta, jossa välineen erinomainen hallinta yhdistyy maailman terävään havainnoimiseen.

Iranissa syntyneestä Hamy Ramezanista on nopeasti tullut suomalaisen elokuvan kyky, jolta odotetaan paljon.

Viime vuonna Ramezan jo voitti Tampereella edellisellä työllään, lyhytelokuvalla Paratiisin avaimet.

Perjantaina kerrottiin Kuuntele-elokuvan pääsystä Tribecan elokuvajuhlille New Yorkiin. Tribecaa pidetään porttina Oscareihin, sillä viime vuonna festivaalilla palkittu lyhytelokuva voitti Oscarin nyt helmikuussa.

Vinkkinä: sekä Kuuntele että Paratiisin avaimet ovat parhaillaan katsottavissa Yle Areenassa.

Kokonaisuutena Tampereen kotimaisten elokuvien kilpasarjan taso oli tänä vuonna vaihteleva. Mukana oli kaikkiaan lähes nelisenkymmentä elokuvaa. Kuuntele-elokuvan kaltaisia helmiä on harvassa, kilpailussa on mukana useita suoranaisia oppilastöitä.

Tampereen tapahtuma vietettiin tänä vuonna 45. kerran. Festivaalia pidetään muista suomalaisista elokuvatapahtumista poiketen etenkin alan ammattilaisten kohtaamispaikkana ja uusien kykyjen löytäjänä. Uransa alussa esimerkiksi Aki Kaurismäki sai nostetta Tampereella ja viime vuosina muun muassa puhutut dokumentit Reindeerspotting ja Presidentintekijät ovat aloittaneet yleisökiertonsa juuri Tampereelta.

Kaksi vuotta sitten Tampereella esitettiin ensi-illassa myös lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, josta sittemmin tuli ensimmäinen suomalainen Oscar-ehdokkaana ollut lyhytelokuva.

Perinteitä siis on, mutta tänä vuonna kirkas ykkösnimi puuttui erityisesti pitkien dokumenttien sarjassa.

Kärkeen voi laskea Markku Heikkisen Talvivaaran miehet, joka esittelee kaivosyhtiön aiheuttamaa tuhoa paneutuneesti kainuulaisen henkilöstön kautta sekä Mina Laamon Matkan minuksi, jossa dokumentaristi seuraa kolmea naisbloggaajaa. Visuaalisesti komean elokuvan teemoina ovat muoti, anoreksia ja suorituskeskeisyys.

Palkinnoista päättää tuomaristo, jonka makumieltymyksiä on vaikea arvioida etukäteen. On epäselvää, miten jury suhtautuu esimerkiksi teokseen Hulluus ja yhteiskunta, joka on jälkeenpäin visuaalisiksi kuviksi muokattu Ylen kuunnelma. Siinä työryhmä, johon kuuluvat muun muassa Teemu Mäki ja Harri Virtanen käsittelevät esimerkiksi Anders Behring Breivikiä ja sitä tapaa, millä valtion tulisi suhtautua tällaiseen hulluuteen.

Kiinnostava on myös Heikki Häkkisen ohjaama Hymyjen maa, jossa tamperelaismiehet matkaavat Thaimaahan hakemaan kotiin itsensä siellä tärviölle juonutta ystäväänsä. Elokuva esittää alkoholismin raadollisesti mutta samalla herää kysymys: kenen ehdoilla elokuva on tehty. Onko pääasia sittenkin esitellä auttajien suurisydämisyyttä? Palkinto jäänee saamatta.

Kevyemmän, komediallisemman elokuvan nousu on Suomessa ollut silmiinpistävää jo jonkun aikaa. Tänään se näkynee palkintojen jaossa, etenkin lyhytelokuvissa. Torstaina Helsingin Sanomissa esitelty Tiina Lymin ohjaama komedia sukunimen poliittisuudesta, Naisen nimi, nauratti väkeä yleisöesityksessä. Yhtä lailla suosittu oli Hannaleena Haurun Säälistäjät.

Säälistäjissä kuvataan fiktiivistä tulevaisuuden Suomea, jossa TE-keskuksissa vanhemmat naiset tarjoavat seksiä syrjäytyneille nuorukaisille uusien kouluampumisten välttämiseksi. Aihe on vakava, mutta komediankin kautta voi kysyä, mikä on yhteisön ja kanssaihmisten rooli syrjäytymisessä ja sen ehkäisyssä.

Animaatiot ovat oma lyhytelokuvan alalajinsa, jossa tekijöitä on Suomessa enemmän kuin takavuosina. Samalla taso on vaihteleva, usein kotikutoisen oloinen.

Tampereella esillä olleista töistä parhaimmistoon kuuluivat Katariina Lillqvistin Babybox sekä Hanneriina Moisseisen Syntymäpäivä. Molemmat erottuvat edukseen taidolla sekä tarinallisuudella. Hiilipiirroksien avulla toteutettu Syntymäpäivä on etenkin esimerkki siitä, miten pienillä keinoilla ja keskittyneellä idealla voi kertoa suuria. Syntymäpäivä sijoittuu Karjalaan vuonna 1944. Evakuointikäsky tulee samaan aikaan, kun maatalon lehmä alkaa poikia.

Kolmas Tampereella esitetty kiinnostava animaatio on Karkuri, jossa animaatio kuvittaa Syyriasta Suomeen paenneen korkea-arvoisen poliisimiehen kertomusta. Kalle Raittila työryhmineen käyttää taitavasti samaa piirroksen ja sodan karmeuden yhdistävää tyylikeinoa, joka teki israelilaisesta Waltz with Bashirista yhden viime vuosikymmenen suurista elokuvista.

Muista lyhytelokuvista esiin nousee Jussi Hiltusen ohjaama Perintö. Se on 27-minuuttinen kertomus isien ja poikien ketjusta, jossa aseet ja pullistelu yhdistyvät. Elokuva on epätasainen, mutta lahjakkaalle Hiltuselle elokuva toiminee käyntikorttina seuraavaan ohjaustyöhön. Näemme häneltä luultavasti piakkoin myös pitkän elokuvan.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Tampere

Katariina Lillqvistin Babybox kuuluu parhaisiin Tampereella nähtyihin animaatioihin.
Katariina Lillqvistin Babybox kuuluu parhaisiin Tampereella nähtyihin animaatioihin.
Talvivaaran miehet esittelee kaivosyhtiön aiheuttamaa tuhoa henkilöstön kautta.
Talvivaaran miehet esittelee kaivosyhtiön aiheuttamaa tuhoa henkilöstön kautta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat