Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadonneen naishistorian jäljittäjä

Toimittaja Jenny Nordberg löysi Afganistanista ikivanhan perinteen, joka tekee tytöistä vuosiksi poikia. Niin on ollut muuallakin, kun naisena ei ole voinut olla ihminen.

Kulttuuri
 
Jenny Nordberg Journalisti -Facebook-sivu
Ruotsalainen, nykyisin Yhdysvalloissa työskentelevä toimittaja Jenny Nordberg kävi Afganistanissa viimeksi viikko sitten. "Tapasin useita isiä, jotka taistelevat tytärtensä koulutuksen ja paremman elämän puolesta."
Ruotsalainen, nykyisin Yhdysvalloissa työskentelevä toimittaja Jenny Nordberg kävi Afganistanissa viimeksi viikko sitten. "Tapasin useita isiä, jotka taistelevat tytärtensä koulutuksen ja paremman elämän puolesta." Kuva: Jenny Nordberg Journalisti -Facebook-sivu

Naisten takia toimittaja Jenny Nordberg Kabuliin ensin lähti – naisten asemaahan siellä oli koetettu parantaa siitä asti, kun Nato-joukot kukistivat ääri-islamilaisten talebanien hallinnon 2000-luvun alussa.

Ruotsalaissyntyinen Nordberg (s. 1973) oli aiemmin tehnyt tutkivaa journalismia Ruotsin yleisradioon ja reportaaseja Aasiasta eurooppalaisiin laatulehtiin. New York Timesissa hän oli mukana työryhmässä, joka sai 2005 Pulitzer-palkinnon rautateiden tasoristeysonnettomuuksista kertovalla jutullaan.

Kuka?

Jenny Nordberg

 Ruotsalaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva toimittaja, s. 1973.

 Toimittajana Ruotsissa SVT:ssa ja Svenska Dagbladetissa.

 Yhdysvalloissa jatko-opintoja Columbia-yliopistossa,

sen jälkeen työskennellyt mm.

New York Timesissa ja Dan Rather Reports -tuotantoyhtiössä.

 Pulitzer-palkinto (työryhmässä) 2005, Robert F. Kennedy Journalism Award (tv-dokumentista Afganistanin naisista).

 Kabulin tyttöjen salaisuus ilmestyi Yhdysvalloissa viime syksynä ja on käännetty suomen lisäksi mm. ruotsiksi, hollanniksi, italiaksi ja ranskaksi.

 Verkkosivulla www.bachaposh.com kerrotaan lisää

Afganistanista ja bacha posh -perinteestä.

Nyt, 2009, oli television vuoro: yhdysvaltalainen kaapeliyhtiö oli tilannut dokumentin Afganistanin naisista.

"Halusin kysyä lapsellisia kysymyksiä", Nordberg kertoo. "Miksi yhä sodittiin? Miksei naisten asema ollut liki kymmenessä vuodessa parantunut?"

Nordberg kiersi ja haastatteli ja tutustui muiden muassa naiseen, joka oli maan parlamentin wolesi jirgan jäsen. Tämän kotona Nordberg törmäsi niin mielenkiintoiseen asiaan, että lopulta se varasti huomion kokonaan.

Perheen neljästä lapsesta se, joka näytti pojalta, olikin itse asiassa tyttö. Nimi Mahnoush oli vaihdettu Mehraniksi ja mekko farkuiksi. Kuusivuotias sai liikkua vapaasti, riehua ja määräillä kolmea vanhempaa sisartaan. Takaisin tytöksi hänen oli määrä muuttua viimeistään teini-iässä.

Kyse oli ilmiöstä, jolla on Afganistanissa nimikin, bacha posh, pojaksi puettu.

Näistä tytöistä – myös sellaisista, jotka olivat jo kasvaneet naisiksi – Nordberg kirjoitti ensin artikkelin New York Timesiin ja sitten kirjan. Kabulin tyttöjen salaisuus on nyt ilmestynyt myös suomeksi, ja siksi Nordberg vietti kuluneella viikolla puoli päivää Helsingissä siitä kertomassa.

Kirjan kokoaminen ei ollut helppoa.

Suoralta kädeltä bacha poshista ei löytynyt Afganistanista dokumentteja, eivätkä sitä tunteneet tutkijatkaan.

Haastattelemalla materiaalia alkoi kertyä. Kävi ilmi, että myös pikku Mehranin äiti Azita Rafaat oli viettänyt lapsuudessaan vuosikausia poikana. Toisetkin muistivat sukulaisia ja naapureita, joiden pojat tiedettiin itse asiassa tytöiksi.

Afganistanissa kauan asunut yhdysvaltalaishistorioitsija tiesi, että 1900-luvun alussa hovin haaremissa oli naisvartijoita miehen asuissa. Diplomaattituttu muisti samassa jalkapallojoukkueessa pelanneen pojan, joka yhtenä päivänä lopetti ja katosi, koska oli muuttunut tytöksi.

Vähitellen ilmiö sai sekä historialliset juuret että maantieteellistä laajuutta.

Afganistanissa elää yhä vahvana uskomus, että poika perheessä (naamioitunutkin) tuo siihen lisää poikia. Hedelmällisyystaikoja kuuluu esimerkiksi zarathustralaisuuteen, joka vaikutti jo kauan ennen islamia.

"Islamilla ei olekaan juuri mitään tekemistä bacha poshin kanssa", Nordberg sanoo. "Ilmiö on paljon vanhempi. Lisäksi pojiksi naamioidutaan myös Iranissa, Pakistanissa, Intiassa, Malesiassa ja Burmassa, samoin Qatarissa ja Saudi-Arabiassa. Ei ole kyse köyhyydestä vaan yhteiskunnan kehittymättömyydestä. Yhdistävä tekijä se, ettei nainen voi olla naisena ihminen."

Nykymaailmasta ei juuri löydy toista maata, jossa sukupuolet erotettaisiin toisistaan tarkemmin kuin Afganistanissa. Tytöksi syntyminen on vaarallistakin: ihmisoikeudet, sananvapaus, koulutus puuttuvat, joskus ruokaakin saa perheessä vähemmän.

Tätä eivät kyenneet muuttamaan sen enempää maan länsimaistuminen 1960-luvulla monarkiassa kuin 1980-luvun kommunistikausikaan. Niiden jälkeen tulivat sota ja talebanien hirmuvalta.

Tyttöjen pukemisesta pojiksi on siis ollut käytännön hyötyä. Kun naiset eivät saa liikkua kodin ulkopuolella ilman miestä saattajana, veli tulee tarpeeseen. Hän voi työskennellä ja hankkia rahaa.

Joskus vanhemmat myös haluavat vain antaa tyttärelle enemmän vapautta ja liikkumatilaa. Siksi Jenny Nordberg pitää bacha posh -perinnettä aivan loogisena: "Kun naisilla ei ole oikeuksia eikä vapautta, on etsittävä porsaanreikiä."

Vuodet poikana ovat tytölle aina merkittävä kokemus.

Esimerkiksi naisparlamentaarikko Azita, jonka perheen elämää seurataan Kabulin tyttöjen salaisuudessa vuosia, eteni urallaan paljolti sen takia, että poikavuodet opettivat aktiivisuutta ja rohkeutta.

"Samalla ne kuitenkin traumatisoivat, etenkin jos puberteetti on eletty pojan roolissa", Nordberg sanoo.

Tämän takia hän viettää yhä aikaa Afganistanissa naisia haastattelemassa.

"Koetan kerätä bacha posh -tarinoita verkkosivuilleni, jotta naisten äänet tulisivat kuuluviin ja he ymmärtäisivät, etteivät he ole kokemustensa kanssa yksin."

Viimeksi Nordberg kävi Kabulissa viikko sitten. Onko hän kehityksen suhteen pessimisti vai optimisti?

"Olen kyyninen optimisti! Kokonaiskuvani maailmasta voi olla synkkä, mutta jos löydän yhdenkin aiheen, johon liittyy toivoa, se voi muuttaa jotain."

Afganistanissa on jo nyt Nordbergin mukaan uutta, koulutettua sukupolvea, naisiakin. Eliitti on kuitenkin hauras.

"Oli länneltä typerää olettaa, että Afganistan muuttuisi kymmenessä vuodessa maalliseksi demokratiaksi. Tällainen poliittinen idealismi on tekopyhää. Tarvitaan aikaa ja ennen kaikkea rauhaa, jotta hallintokulttuuri, sosiaaliturva ja lakien kunnioitus juurtuisivat."

Bacha poshista tuli Nordbergille avain afganistanilaisen yhteiskunnan rakenteisiin, mutta hän vetää siitä rohkeita linjoja muuallekin.

"Voi kuulostaa mahtipontiselta, mutta minusta ilmiö on palanen kadonnutta, universaalia naishistoriaa", hän sanoo. "Ei pohjoismaissakaan naisilla ole aina ollut oikeutta saada koulutusta tai päättää avioliitosta. Kun selitän kirjassani Afganistanin patriarkaalisia rakenteita, kuvaan myös omaa historiaamme."

Omanlaisiaan bacha posheja ovat hänestä olleet persialaisen taruston amatsoni Gordafarid, katolinen pyhimys Jeanne d'Arc – ja myös Suomen sisällissodan punaiset naissotilaat.

"Kirjassani oli aluksi tekstiä heistäkin, mutta yhdysvaltalaiskustantaja pyyhki sen editointivaiheessa pois."

Nordberg tuntee Suomen historiaa hyvin, sillä hänellä on suomenruotsalainen isoisä.

Siksi myös hänen kirjansa päättyy Edith Södergranin runoon Vierge Moderne vuodelta 1916. Siihen, joka alkaa: En minä ole nainen. Olen neutri. Olen lapsi, hovipoika ja rohkea päätös.

"Södergranillakin oli vaikeaa, ja hän eli hirveitä, sotaisia aikoja. Mutta hän näki naisena olemisesta myös sellaista, mikä oli vasta tulossa. Hän näki sadan vuoden päähän."

 

Jenny Nordberg: Kabulin tyttöjen salaisuus (The Underground Girls of Kabul). Suom. Irmeli Ruuska. WSOY. 363 s.

Jenny Nordberg
Jenny Nordberg
Neljä siskosta, joista Mehran (keskellä) elää kaksoiselämää. Päivisin hän käy tyttökoulua, iltaisin vaihtaa vaatteet ja alkaa elää pojan elämää.
Neljä siskosta, joista Mehran (keskellä) elää kaksoiselämää. Päivisin hän käy tyttökoulua, iltaisin vaihtaa vaatteet ja alkaa elää pojan elämää.
Mehranin äiti Azita Rafaat eteni kansanedustajaksi, mutta menetti paikkansa 2011. Nykyisin hän hoitaa lapsia kotona.
Mehranin äiti Azita Rafaat eteni kansanedustajaksi, mutta menetti paikkansa 2011. Nykyisin hän hoitaa lapsia kotona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat