Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantri-Tapsa lauloi tarinat kuin Johnny Cash

Sata vuotta sitten syntynyt Tapio Rautavaara kuului Suomi-countryn esitaistelijoihin

Kulttuuri
 
Matti Björkman Lehtikuva
Tapio Rautavaara ihaili Johnny Cashia ja levyttikin muutamia Cashin tunnetuksi tekemiä kappaleita.
Tapio Rautavaara ihaili Johnny Cashia ja levyttikin muutamia Cashin tunnetuksi tekemiä kappaleita. Kuva: Matti Björkman Lehtikuva

Kantri-Tapsa lauloi tarinat kuin Johnny Cash

Tapio Rautavaara oli Amerikan klassikkojen levytyksillään Suomi-countryn esitaistelijoita

Mari Koppinen HS

Päivälleen sata vuotta sitten syntynyt Tapio Rautavaara on opittu tuntemaan nienomaan suomalaisten tuntojen tulkkina. Trubaduurina, jonka lauluissa kaikuu kansan sävel. Suomi.

Harvemmin muistetaan, että kyllä Rautavaara Amerikan-säveletkin taisi.

On jopa sanottu, että Rautavaaran Yölinjalla vuodelta 1962 on ensimmäinen suomalainen country-kappale.

"Se pitää paikkansa", sanoo Suomi-countryn alkutahteihin itsekin potkua antanut muusikko Jussi Raittinen.

Raittisella on tarkka mielikuva Rautavaaran country-innostuksen alkuvuosista. Sattui nimittäin niin, että Raittinen päätyi syksyllä 1961 samalle luokalle Oulunkylän yhteiskouluun Rautavaaran tyttären Marjan kanssa.

Pian tuli jo kutsu kotihippoihin Rautavaaroille Oulunkylään. Tietenkin Raittinen musiikkimiehenä painui isännän levyhyllylle. Ja sehän oli täynnä countrya!

"Siellä oli paljon Johnny Cashia, Marty Robbinsia, Johnny Hortonia ja muita sen ajan suurimpia country-tähtiä. Lainasinkin jotain."

Raittisen mukaan osa levyistä oli Rautavaaran levy-yhtiöstään saamia Columbian koelevyjä, osan tämä taas oli tuonut itse 1950–60-lukujen Amerikan-kiertueiltaan.

Tytär Irma Rautavaara-Lehmuskoski muistaa, että isä todella toi matkoilta muitakin tuliaisia kuin kaulakoruja ja stetsoneita.

"Hän toi levyjä. Johnny Cashia ja Jimmy Reevesiä."

Rautavaaralle oli etsitty noihin aikoihin uudenlaista materiaalia. Keskusteluissa Levytukussa löydettiin ratkaisu Amerikan-tuliaisista.

Länneninnostus oli käynyt kuumana jo 1930-luvulta asti lännenelokuvien myötä. Moni suomalaisartistikin oli jo ehtinyt levyttää cowboy-lauluja aina Metro-tyttöjä myöten, Rautavaara itsekin.

Nimi country oli kuitenkin yhä outo.

Vuonna 1960 Rautavaara ja Levytukun Harry Bergström kaivautuivat tyylilajissa yhä syvemmälle, "rootseille".

Levytettäväksi löytyivät Jimmy Reevesin esittämä Partners, joka sai suomennoksen Toverukset, sekä Marty Robbinsin laulama El Paso.

Seuraavana vuonna olivat vuorossa Johnny Hortonin Kohti Alaskaa (North to Alaska) sekä 30-luvun klassikko Kylmää vettä (Cold Water).

Rautavaaran paneutumisesta laulujen sisältöön kertoo jotain kuvaus hänen valmistautumisestaan levytykseen.

Koska Kylmää vettä kertoo janoon nääntyvästä kulkijasta, päätti Rautavaarakin olla juomatta ennen levytystä. Edes vesilasillista ei mennyt kurkusta alas, jotta löytyi autenttisuus.

Useimmissa Rautavaaran tuon ajan country-levytyksissä oli mukana myös neljän nuoren miehen, Hannu Mariston, Jukka Kuoppamäen, Jaakko Kyläsalon ja Markku Marttinan, muodostama lauluyhtye Neloset.

Kokemus oli nuorukaisille ikimuistoinen, kertoo sittemmin Ylen tv-toimittajana uransa tehnyt Kyläsalo. Olihan laulukaveri sentään suuri taiteilija, olympialaisten kultamitalisti ja filmitähti!

Kaikkiaan Rautavaara levytti 1960–62 kymmenisen country-kappaletta. Niistä tunnetuimmaksi nousi Yölinjalla.

Rautavaara mukaili sävellyksessään jonkin verran Johnny Cashin I Walk the Linea, mutta Jussi Raittisen mukaan sävellys on silti aivan eri.

Tekstikin oli uusi. Rakkauslaulu oli vaihtunut Rautavaaran pohdinnoissa rekkamiehen tuntoja kuvailevaksi tarinaksi. Hän koki vahvasti samaistuvansa rekkamiehiin, joihin oli kymmenien tuhansien kilometrien keikkareissuillaan törmännyt.

"Vuositolkulla kuljin laulureissuillani samat huoltoasemien kuppilat kuin nuo äärimmäisen ankaraa ja kuluttavaa työtä maanteillä tekevät miehet. Joka kerta kun näin baarissa rekkakuskeja, vein kahvikuppini samaan pöytään, vaikkei siihen olisi aina mahtunutkaan. Kuulin tuosta ammatista lähes kaiken mahdollisen. Totesin, ettei minun ammatillani ja heidän ammatillaan ole juuri muuta eroa kuin auton koko", kertoi Rautavaara kirjassa En päivääkään vaihtaisi pois.

Sävellys oli vuosikymmeniä Rautavaaran nimissä, mutta pitkällisen kiistelyn jälkeen se vaihdettiin 2008 Teoston kirjoihin Cashin nimiin.

Vuonna 1970 Rautavaara levytti vielä Johnny Cashin legendaarisen vankilalaulun Kiven sisällä (San Quentin) sekä vuonna 1976 country-klassikko Korttipakan (The Deck of Cards), josta muodostui yksi hänen tavaramerkeistään.

Jussi Raittisen mukaan Rautavaaran perintö suomalaiselle countrylle on merkittävä.

Hän loi levytyksillään sellaisen pohjan, josta Raittisen, Kari Kuuvan, Jarno Sarjasen, Kari Tapion ja muiden myöhempien polvien Suomi-kantrin sanansaattajien on ollut hyvä jatkaa.

"Hän oli country-laulajana erittäin hyvä ja uskottava", Raittinen sanoo.

"Jos vertaa Cashia, Robbinsia ja näitä muita jätkiä Rautavaaraan, niin sehän on siellä, valmiina. Ei hänen ole tarvinnut sitä erikseen treenailla. Stoorit olivat jo valmiina siellä. Ne olivat ison miehen tavaraa."

Artikkelissa on käytetty lähteinä mm. Lasse Erolan kirjaa Tapsa – Tapio Rautavaaran elämä (2012) ja Jaakko Kyläsalon tänä keväänä ilmestyvää omakustannetta Elämäni kuvakirja – laulamalla uraputkeen.

Fennada-Filmi
Tapio Rautavaara teki vuosina 1959 ja 1960 pitkät ja menestyksekkäät Amerikan-kiertueet. Reissuilta tuli myös musiikillisia tuliaisia. Kuva vuodelta 1952 elokuvasta Salakuljettajan laulu.
Tapio Rautavaara teki vuosina 1959 ja 1960 pitkät ja menestyksekkäät Amerikan-kiertueet. Reissuilta tuli myös musiikillisia tuliaisia. Kuva vuodelta 1952 elokuvasta Salakuljettajan laulu.
L. Saarikko Levytukku Oy
Lauluyhtye Neloset levytti tammikuussa 1961 Kirjan talossa yhdessä Rautavaaran kanssa kappaletta Kohti Alaskaa. Kuvassa Hannu Maristo (vas.), Jukka Kuoppamäki, Tapio Rautavaara, Jaakko Kyläsalo ja Markku Marttina. Neloset lauloi Rautavaaran taustalla ainakin seitsemässä eri kappaleessa.
Lauluyhtye Neloset levytti tammikuussa 1961 Kirjan talossa yhdessä Rautavaaran kanssa kappaletta Kohti Alaskaa. Kuvassa Hannu Maristo (vas.), Jukka Kuoppamäki, Tapio Rautavaara, Jaakko Kyläsalo ja Markku Marttina. Neloset lauloi Rautavaaran taustalla ainakin seitsemässä eri kappaleessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat