Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoliiton viimeiset pioneerilapset kokivat valtavia muutoksia

Venäläiselokuva lähestyy historiaa pioneerisankarien kautta

Kulttuuri
 
CTB Film Company
Pionery-geroi kertoo Neuvostoliiton viimeisistä pioneereista ja siitä, mitä heistä tuli aikuisina.
Pionery-geroi kertoo Neuvostoliiton viimeisistä pioneereista ja siitä, mitä heistä tuli aikuisina. Kuva: CTB Film Company

Tutkiskeleeko Venäjä menneisyyttään ollenkaan?

Yksi yritys kansalliseen itsetutkisteluun voisi olla uunituore venäläiselokuva Pionery-geroi (Pioneerisankarit).

Se kertoo viimeisestä Neuvostoliitossa kasvaneesta lapsipolvesta, maan viimeisistä pioneereista 1980-luvun lopussa ja siitä, millaista heidän elämänsä on nyky-Venäjällä. Elokuva sai kansainvälisen ensi-iltansa helmikuussa Berliinin elokuvajuhlilla.

Ensin on lapsuus Neuvostoliitossa vuonna 1987, jolloin koululaiset Andrei, Katja ja Olga ovat pioneereja. Neuvostoliitossa lapsia kasvatettiin pioneerijärjestössä leniniläisten oppien mukaisesti kunnon kansalaisiksi. Elokuvassa Andrei, Katja ja Olga yrittävätkin elää ihanteiden mukaan. He haaveilevat kunniakkaista pioneeriteoista, hengen pelastamisista ja itsensä uhraamisesta. Esikuvina ovat sota-ajan pioneerit, jotka kuolivat taistelukentillä tai jopa kavalsivat omia vanhempiaan puoluepettureina.

Elokuvan toinen puoli kuvaa nyky-Moskovaa, jossa Andrei, Katja ja Olga etsivät aikuisina onneaan. He ovat ajelehtijoita, joita vaivaa arvotyhjiö. Nyky-Venäjä on liian materialistinen.

Pionery-geroin on ohjannut ja kirjoittanut vuonna 1978 syntynyt Natalia Kudrjašova. Elokuva on hänen ensimmäisensä.

Kudrjašovan mielestä elokuva ei ole Venäjän itsetutkiskelua alkuunkaan. Hän puhuu mieluummin omasta sukupolvikokemuksestaan.

"Kasvoimme Neuvostoliiton ihanteiden mukana. Nyt tätä sukupolvea kalvaa tyhjyys, kun näitä ihanteita ei enää ole", ohjaaja-käsikirjoittaja kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Mitä ihanteita hän tarkoittaa?

"Silloin pyrittiin korkeammalle. Ei tehty asioita vain mielihyvän vuoksi, vaan muiden hyväksi", Kudrjašova sanoo.

Hänen mielestään kyse ei ole vain sosialistisista ihanteista. "Samaa on Raamatussakin", hän sanoo.

Kudrjašovan mielestä venäläiset eroavat eurooppalaisista siinä, että Venäjällä ei etsitä niinkään henkilökohtaista nautintoa ja menestystä vaan suurempaa hyvää, aineettomampaa.

Kudrjašova on kirjoittanut elokuvaan omien sanojensa mukaan paljon itseään.

Hän on koulutukseltaan näyttelijä, ja yksi elokuvan keskeisistä henkilöistä onkin taiteellisesta kriisistä kärsivä näyttelijä.

"Näyttelijäntyö on hienoa, kun on tekemisissä oikeiden ohjaajien, oikeiden asioiden, oikeiden tunteiden kanssa. Sitä ei voi tehdä vain työnä. Sisältöä pitää olla", Kudrjašova sanoo.

Isommaksi kansalliseksi itsetutkiskeluksi Kudrjašovan elokuvasta ei lupaavan alkuasetelman jälkeen ole. Kurdjašova esittää nyky-Venäjän irvokkaan materialistisena, mutta menneiden aikojen kanssa ei tehdä tiliä ollenkaan. Elokuvassa kuvataan nykyajassa myös terrori-iskua, jonka poliittisia motiiveja ei haluta käsitellä lainkaan.

Elokuvaa on rahoittanut Venäjän kulttuuriministeriö.

Kiinnostavimmassa kohtauksessa pioneereille kerrotut hurjat sankaritarut kääntyvät lapsen mielessä eroottisiksi haaveiksi. Nuori 1980-lukulainen tyttö kuvittelee olevansa toisessa maailmansodassa, taistelemassa partisaanina saksalaisia vastaan ja jäävänsä vangiksi.

Näitä masturbaatiomielikuvia käsitellään aikuisena terapiassa.

Kudrjašovan mielestä terapiakohtaus kertoo siitä, miten vahva ideologia vaikuttaa lapseen ja vangitsee hänet kauttaaltaan. Kudrjašovan mukaan oli tavallista, että 1980-luvun neuvostolapset leikkivät vangiksi jäämistä.

"Ajatusmaailma oli niin voimakas, että se siirtyi kehoon."

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Vittorio Zunino Celotto Getty Images
Natalia Kudrjašova
Natalia Kudrjašova
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat