Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisista löytyi Albert Edelfeltin kirje vuodelta 1885

Säveltäjä Juhani Komulaisen löytämässä kirjeessä Edelfelt perää ranskalaiselta galleristilta Leikkiviä poikia rannalla -maalauksen myynnistä saamiaan rahoja

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS / HS
Kun Juhani Komulainen löysi Edelfeltin kirjeen, hän ei tiennyt, kenelle se oli lähetetty. Kirjeessä Edelfelt kyselee rahojensa perään. Myöhemmin selvisi, että vastaanottaja oli pariisilainen galleristi ja Leikkiviä poikia rannalla -taulun oli ostanut Venäjän keisarinna.
Kun Juhani Komulainen löysi Edelfeltin kirjeen, hän ei tiennyt, kenelle se oli lähetetty. Kirjeessä Edelfelt kyselee rahojensa perään. Myöhemmin selvisi, että vastaanottaja oli pariisilainen galleristi ja Leikkiviä poikia rannalla -taulun oli ostanut Venäjän keisarinna. Kuva: Outi Pyhäranta HS / HS

Ei siinä niin pitänyt käydä. Pariisissa säännöllisin väliajoin työskentelevä säveltäjä Juhani Komulainen koukkaa tutun huutokauppakamarin toimitiloihin Rue de Provencella 9. kaupunginosassa. Apteekki kadunkulmauksessa jää selän taakse, syksyn lämpö nuolee vielä rakennuksen julkisivua.

Ovi painuu kiinni, Komulainen käy peremmälle ja ryhtyy selailemaan huutokauppakamarin luetteloa. Häntä himottaa maailmankuulun viulistin ja kapellimestarin Yehudi Menuhin vanha valokuva, jossa on maestron omakätinen nimikirjoitus. Se on saatava. Luetteloa sormeillessa katse osuu toiseen mielenkiintoiseen kohteeseen. Veri kohisee korvissa. Tämäkin on hankittava, aivan ehdottomasti.

Kuumottava löytö on Ranskan kunnialegioonan ritarimerkillä palkitun suomalaistaiteilijan Albert Edelfeltin kirje vuodelta 1885. Kellastunut kirje on vailla kuorta, joten vastaanottaja jää toistaiseksi arvailujen varaan. Kirje alkaa puhuttelulla: Herra.

Leikkiviä poikia rannalla (1884) on Edelfeltin tunnetuimpia töitä. Nykyään taulu kuuluu Ateneumin kokoelmiin.
Leikkiviä poikia rannalla (1884) on Edelfeltin tunnetuimpia töitä. Nykyään taulu kuuluu Ateneumin kokoelmiin.

Intohimoisena taiteenkeräilijänä tunnettu Juhani Komulainen paljastaa nyt Helsingissä, että hän innostui 5. syyskuuta 1885 päivätystä Albert Edelfeltin kirjeestä nimenomaan sen sisällön tähden.

Kirje havainnollistaa hyvin taiteilijan tilanteen syksyllä 1885. Edelfelt perää maalauksen myynnistä saamiaan rahoja ja utelee mahdollisen uuden näyttelyn ajankohtaa.

"Tässä mielessä mikään ei tunnu muuttuneen. Taiteilija on niin usein kyselemässä rahojensa perään", toteaa Komulainen. Hän palaa tänään maanantaina Pariisiin Pompidou-keskuksen naapurustossa sijaitsevaan työhuoneeseensa.

Kirjeen kiinnostavuutta lisää se, että Albert Edelfelt ei odottele malttamattomana rahoja minkä tahansa maalauksen myynnistä. Tilitettävät rahat ovat taiteilijan tunnetuimpiin teoksiin kuuluvasta Leikkiviä poikia rannalla -maalauksesta, jonka Edelfelt maalasi Haikossa elo- ja lokakuun välisenä aikana 1884.

"Albert Edelfeltiä tutkinut Helsingin yliopiston taidehistorian professori Ville Lukkarinen selvitti muista lähteistä, että kirje on lähetetty tunnetulle taidekauppiaalle Georges Petit'lle, jolla oli oma, isältään peritty galleria Pariisissa", Komulainen paljastaa.

Georges Petit (1856–1920) avitti Edelfeltin karriäärin lisäksi myös mm. Paul Cézannen, Paul Gauguinin, Georges Rouaultin ja Vincent van Goghin uraa.

"Kirjeen historiallista arvoa kartuttaa myös se, että Edelfeltin kirjeitä galleristeille tai taidekauppiaille ei ole säilynyt kovinkaan runsaasti. Yksi harvoista säilyneistä kirjeistä on lähetetty Yhdysvaltoihin."

Kuka?

Juhani Komulainen

Juhani Komulainen

 Syntyi 22. huhtikuuta 1953 Jämsänkoskella.

 Opiskeli säveltämistä Yhdysvalloissa Miamin yliopistossa ja Suomessa Einojuhani Rautavaaran oppilaana.

 On keskittynyt sävellystuotannossaan kuoroteoksiin. Niissä hänen sävelkielensä on lyyristä ja vapaatonaalista.

 Komulaisen soitinmusiikkituotanto on huomattavasti suppeampi. Soitinteokset ovat tyyliltään kuoroteoksia modernistisempia.

Alun perin ranskaksi kirjoitetussa kirjeessä Albert Edelfelt toteaa Georges Petit'lle, että "lähtiessäni Pariisista viime heinäkuussa ette ollut vielä saanut Venäjän suurlähettiläältä Kolme lasta veden äärellä -nimistä tauluani koskevaa vastausta. Kuukautta myöhemmin sain kuulla itseltään Keisarinnalta, että hän oli ostattanut kyseisen taulun Herra Chéréméteffiltä, joka oli käymässä Pariisissa [– –] pyydän teitä, hyvä Herra, ottamaan yhteyttä asianomaiseen tahoon lunastaaksenne maksetut 5 000 frangia."

Herra Chéréméteff on kreivi Wladimir Seremetjeff, joka osti maalauksen Leikkiviä poikia rannalla heinäkuussa 1885 Galerie Georges Petit'stä Pariisissa. Varsinaisena ostajana oli siis keisari Aleksanteri III:n puoliso ja Suomen suuriruhtinatar keisarinna Maria Fjodorovna, syntyjään Tanskan prinsessa Dagmar, jonka kanssa Edelfelt asioi tanskaksi.

Albert Edelfeltin säilynyt kirje äidilleen Alexandralle heinäkuun puolivälistä 1885 puolestaan paljastaa, että taiteilija harkitsi jopa matkustamista Pietariin selvittääkseen rahojen kohtalon.

SuomeenLeikkiviä poikia rannalla -maalaus palasi vasta vuonna 1930, jolloin helsinkiläinen taidekauppias W. Sjöberg osti sen Leningradista Anitskovin palatsin myyntiin pannusta kokoelmasta. Sjögreniltä teos ostettiin Ateneumin taidekokoelmiin.

Juhani Komulainen aikoo jatkaa pariisilaisten huutokauppakamarien koluamista, koska se on hänellä verissä. Hän ei pääse tavasta eroon. Lisäksi välillä voi tehdä hyviäkin löytöjä kohtuuhinnalla, koska keräilyn reuna-alueilla huutokauppakamarit eivät aina ole täysin kartalla.

"Täytyy pitää huoli siitä, että työt eivät kohtuuttomasti häiritse harrastustani", naurahtaa Komulainen.

"Mitä tahansa voi löytyä milloin tahansa."

Myös virolaisella taiteella on linkki Juhani Komulaiseen. Kolmisentoista vuotta sitten hän löysi huutokaupasta laajan kokoelman Pariisissa kuolleen Eduard Wiiraltin (1898–1954) grafiikkaa. Hän hankki noin 60 teoksen kokoelman, jotta se olisi pysynyt yhtenäisenä kokonaisuutena eikä olisi hajonnut taivaan tuuliin. Kokoelman oli kerännyt Wiiraltin rakastajatar Nelly Stulzi Strasbourgissa.

"Siksi teokset on valittu äärimmäisen tarkkaan, sydämellä. Teokset ovat myös Wiiraltin parhaalta kaudelta."

Komulaisen Wiiralt-kokoelma on ollut esillä jo kuudessa kaupungissa Euroopassa – esimerkiksi Pariisissa, Brysselissä ja Pärnussa. Kohta on vuorossa seitsemäs näyttely.

Outi Pyhäranta HS / HS
Kun Juhani Komulainen löysi Edelfeltin kirjeen, hän ei tiennyt, kenelle se oli lähetetty. Kirjeessä Edelfelt kyselee rahojensa perään. Myöhemmin selvisi, että vastaanottaja oli pariisilainen galleristi ja Leikkiviä poikia rannalla -taulun oli ostanut Venäjän keisarinna.
Kun Juhani Komulainen löysi Edelfeltin kirjeen, hän ei tiennyt, kenelle se oli lähetetty. Kirjeessä Edelfelt kyselee rahojensa perään. Myöhemmin selvisi, että vastaanottaja oli pariisilainen galleristi ja Leikkiviä poikia rannalla -taulun oli ostanut Venäjän keisarinna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat