Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikoksella on ansaittu apurahaa

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Valtion kirjallisuustoimikunta jakaa taiteilija-apurahoja tekijöille, joiden hankkeisiin se uskoo. Aikaisemmat näytöt painavat eniten, kun suunnitteilla olevan työn laatua arvioidaan.

Ainakaan viiden viimeisen vuoden aikana yhdenkään dekkarikirjailijan aiempi tuotanto ei ole herättänyt rahanjakajien innostusta, toimikunnan esittelijänä työskentelevän Ansa Aarnion kokoamista tiedoista kävi ilmi (HS 5. 3.). Paitsi yhden, ilmeisesti vahingossa: hän sai yhden yksivuotisen apurahan, 20 000 euroa, eli 1 666 euroa kuukaudessa.

Kyseinen tyly käytäntö saattaa olla ihan oikea.

Mutta sen periaate on typerä. Siitä olen samaa mieltä oudosta elitistisyydestä älähtäneen Harri Nykäsen (HS 7. 3.) kanssa. Siis se, jos ajatellaan, että dekkarintekijä jo lähtökohtaisesti kirjoittaa vähäarvoisen teoksen.

Myös toinen mahdollinen tausta-ajatus on hoopo: se, että dekkarit myyvät hyvin, joten niiden tekijät pärjäävät kyllä. Suurin osa myy surkeasti, kuten kaikkien muidenkin lajien kaunokirjat.

Mutta kohtuullisesti ja jopa hyvin menestyviä nimikkeitäkin ilmestyy, joka vuosi, kuten taideromaaninkin puolella.

Vaan mistäpä apurahoittajat etukäteen tietävät, mikä hanke lopulta tavoittaa ostajat, tai edes pääsee kustantajan ohjelmaan.

Moni taideromaani käyttää nyt dekkarin keinoja, ja samaa tapahtuu myös toisin päin. Viihteen rajalinjaa ei voi määritellä.

Nähdäkseni Taiteen edistämiskeskus ei edes yritä, vaan tyytyy tähdentämään hakuohjeissaan, että kirjailijan toimintaan pitäisi sisältyä "taiteellista haastetta", "ammatillista kehitystä", "uusia ideoita" ja "riskinottoa".

Eiköhän ohjeet voi tulkita myös niin, että saman komisarion taas yksi uusi kiperä tapaus ei ole vahvoilla, vaikka heittäytyminen dekkarin tuottojen varaan on sen kirjoittajalle varmasti henkilökohtainen riski.

Lopuksi lohdun sana. Eripituisia taiteilija-apurahoja on jaettu vuodesta 1970 lähtien, ja rikosromaanin taitajista sellaisen ovat saaneet ainakin Tapani Bagge, Matti Yrjänä Joensuu, Pentti Kirstilä, Leena Lehtolainen, Reijo Mäki ja Markku Ropponen, osa jopa useamman kerran. Bagge ja Lehtolainen tosin kirjoittavat paljon muutakin.

Toisaalta: ärsyyntyköön kuka tahtoo.

Antti Majander antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat