Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hippi ja peikko vaeltavat Aapo Rapin kiinnostavassa uutuussarjakuvassa

Kulttuuri
 
Aapo Rapin kiinnostava uutuusteos kertoo hipistä ja peikosta.
Aapo Rapin kiinnostava uutuusteos kertoo hipistä ja peikosta.
Arvio: sarjakuva
Aapo Rapi ja Petriina Koivunen: Tahvana. Like. 128 s.

Aapo Rapi nousi vuonna 2008 suomalaisen sarjakuvan kiinnostavimpien tekijöiden joukkoon Meti-kirjalla, joka kertoi hänen suhteestaan mummoonsa. Uutuus Tahvana on Rapin kiinnostavin työ sen jälkeen.

Päähenkilö on nimetön hippi, joka vaeltaa läpi luontomaisemien ja vuodenaikojen. Seurakseen hän saa jonkinlaisen peikon, joka ei puhu. Hippi nimeää möhkälemäisen valkoisen seuralaisensa Tahvanaksi.

Vaitonaisen Tahvanan rinnalla hippi höpöttää paljon. Usein hän sepustaa hieman nyrjähtäneitä juttuja, joihin sekoittaa klassikkosatuja. Hipin ja peikon koko odysseia vaikuttaa tajunnanvirralta, improvisoiden laaditulta. Matkalla he kohtaavat muun muassa joutsenen ja mummon, joka voisi melkein olla Meti, josta Rapi teki mestariteoksensa.

Rapin (s. 1976) ohella käsikirjoittajaksi on merkitty hänen puolisonsa, kuvataiteilija Petriina Koivunen (s. 1980). Koivunen mainitaan myös värittäjäksi. Parivaljakon tekniikka on erikoinen.

Taustoissa ei juuri ole ääriviivoja, vaan ne on luotu pitkälti pelkillä väreillä. Rapi käytti Metissä hehkuvaa, melkein psykedeelistä väripalettia. Koivunen ei jää siitä jälkeen. Toteutustapa tuo kuviin syvyyttä ja komeaa maalauksellisuutta.

Tahvana ei siis ole päähenkilö vaan pikemmin peili, johon hippi heijastaa omia tuntemuksiaan. Hippi on pohjimmiltaan avuton romantikko, joka pettää aina omat sankarilliset haavekuvansa – mutta ei usein myönnä epäonnistumisiaan.

Rapi ja Koivunen ovat luoneet tunnelmapalan, joka niveltyy ainakin pariin muuhun viime vuosien pohjoismaisen sarjakuvan merkkiteokseen.

Myös Tommi Musturin Samuelin matkassa ja ruotsalaisen Kolbeinn Karlssonin Peikkojen kuningas tallaavat omalaatuisia polkujaan luonnon helmoihin. Pian voi jo puhua sarjakuvan uudesta pastoraalifantasian alalajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat