Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nürnbergin mestarilaulajat -ooppera kuvastaa myös nykyaikaa

Jälleenrakentaminen näkyy tulkinnassa Nürnbergin mestarilaulajista

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen
Harry Kupferin mielestä Nürnbergin mestarilaulajat on ajaton teos, peili jokaiselle ajalle, myös omallemme.
Harry Kupferin mielestä Nürnbergin mestarilaulajat on ajaton teos, peili jokaiselle ajalle, myös omallemme. Kuva: Juhani Niiranen

Oopperaohjaaja Harry Kupfer rakastaa Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajat -oopperaa erityisesti siksi, ettei se tapahdu missään pilvilinnassa, vaan realistisessa, konkreettisessa keskiaikaisessa käsityöläiskaupunki Nürnbergissä.

"Nürnbergin mestarilaulajat on ajaton teos, peili jokaiselle ajalle, myös omallemme. Suuri maailma kuvastuu sen pienen maailman läpi", Kupfer luonnehtii.

Kuka

Harry Kupfer

 Syntyi 12. elokuuta 1935 Berliinissä.

 Aikamme kuuluisimpia oopperaohjaajia.

 Opiskeli teatteritieteitä Leipzigin yliopistossa.

 Teki ensimmäisen oopperaohjauksensa, Dvorákin Rusalkan, 1958 Hallessa.

 Toimi ohjaajana Stralsundissa, Karl Marx -kaupungissa, Weimarissa ja Dresdenissä.

 Nimitettiin Itä-Berliinin Komische Operin taiteelliseksi johtajaksi 1981 , minkä tehtävän jätti 2002.

 On tehnyt yli 175 oopperaohjausta ja työskennellyt eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Ohjasi 2005 Wagnerin Parsifalin Kansallisoopperassa.

 Ollut aina innostunut näyttämötekniikan uusimmista saavutuksista, nostolaitteista, projisoinneista, videoista ja valaistustehoista.

 Seuraavaksi ohjaa Mozart-musikaalin Wieniin.

Kansallisoopperassa perjantaina ensi-iltansa saava Mestarilaulajat-ohjaus on hankittu Helsinkiin Zürichin oopperasta. Siellä Kupferin ohjaus sai ensi-iltansa 2012.

Keskiaikaista, 1500-luvun puolivälin Nürnbergiä ei Kansallisoopperan näyttämöllä nähdä, vaan Kupfer ja hänen vakituinen lavastajansa Hans Schavernoch ovat sijoittaneet tapahtumat sodanjälkeiseen Nürnbergiin, Saksan jälleenrakentamisen ja talousihmeen aikaan.

Pyörönäyttämölle on pystytetty näkymä toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutuneen Nürnbergin Katharine-kirkon raunioista. Näyttämöllä on lipas, johon kerätään rahaa kirkon restauroimiseen.

Vaikka kirkkorauniot muistuttavat toisen maailmansodan kauhuista, painopiste on tulevaisuuteen suuntautuvassa yhteisöllisyydessä. Kliseeksi tulleita natsiunivormuja ei näy.

"Ohjauksessani ei ole viittauksia natsiaikaan. Se aihe on perusteellisesti kulutettu loppuun", Kupfer sanoo painokkaasti.

Kun oopperan lopussa sen päähenkilö suutari-mestarilaulaja Hans Sachs puhkeaa ylistämään "pyhää saksalaista taidetta", se on houkuttelevaa tulkita saksalaisen ylemmyydentunteen ja yli-ihmisopin osoitukseksi.

"Natsit väärinkäyttivät tietysti Sachsin sanoja poliittisiin tarkoituksiinsa. Niitä ei pidä kuitenkaan irrottaa asiayhteydestään. Paino ei ole saksalaisuudessa, vaan sanalla pyhä, "heilig". Taide on pyhää. Ihmiset kuolevat, mutta taide jää elämään."

Artikkeliin liittyvät

Mestarilaulajien poliittinen teema on Kupferin mukaan vanhan ja uuden taiteen yhteentörmäys. Käsityöläismestarilaulajat edustavat vanhaa, kaavoihinsa kangistunutta taidetta, nuori "hurjapäinen" ritari Walher von Stolzing uutta, nerokasta, mutta vielä epätäydellistä taidetta.

Wagner tarkoitti Mestarilaulajansa komediaksi. Kansallisoopperan lava täytyy länsisaksalaisista liikemiehistä ja heidän puolisoistaan. Herää kysymys, miten näistä porvarillisen tärkeistä herroista ja rouvista saadaan irtoamaan huumoria.

"Toivon, että yleisöä naurattaa Mestarilaulajien esityksessä. Huumori syntyy vastakohtien kohtaamisesta."

Entä miten Kupfer määrittelee saksalaisen huumorin? Kysymys vetää hyväntuulisen mestariohjaajan hieman vakavaksi.

"Usein ollaan sitä mieltä, ettei sellaista ilmiötä olekaan kuin saksalainen huumori. Saksan televisio-ohjelmien huumori on ainakin aivan surkeaa. Koska olen saksalainen, minun on vaikeaa määritellä saksalaista huumoria", Kupfer puistelee päätään.

Mestarilaulajien koominen huipentuma on juhannusyön suuri tappelukohtaus, jossa kansa ryntää yöpaidoissaan kaduille nujakoimaan.

Kupfer myöntää, että suuri joukkotappelu on juuri sitä saksalaista huumoria.

Oopperan päähenkilö, suutari-mestarilaulaja Hans Sachs päivitteleekin kunnon nünrbergiläistensä aggressionpurkauksia ja huokailee, että harhaista hulluutta on kaikkialla.

"Mestarilaulajissa heijastuvat myös oman kriisiaikamme uhkat ja hulluudet", Kupfer sanoo.

Mestarilaulajissa on toki myös paljon hienovaraista, arkisen inhimillistä huumoria, jota Wagnerin mestarillisesti karakterisoimat henkilöt ja heidän suhteensa saavat aikaan.

"Oopperan ihmiskuva on hyvin realistinen. Kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Hans Sachs on suuri humaani persoonallisuus, jossa on myös kiukkuisuutta ja häijyyttä. Hän rakastaa Evaa, mutta luopuu rakkaudestaan, koska näkee, että Eva rakastaa Waltheria. Niin kipeää kuin se tekeekin. Hän on valmis opettamaan kilpailijalleen, nuorelle Waltherille taiteen lainalaisuuksia ja muotoja. Tässä on Sachsin suuruus."

Evan hahmo saa Kupferin innostumaan. "Hän on aivan lumoava nuori nainen, moderni, itsenäinen ja rohkea."

Oopperan pahis on kaupunginkirjuri ja poliisipäällikkö Sixtus Beckmesser, joka kuvittelee, että paras taiteilija on se, joka hallitsee taiteen tekemisen säännöt parhaiten. Lopuksi Beckmesser saa osakseen koko kaupungin pilkan.

"Kieltämättä Wagner kohtelee Beckmesseria sangen sadistisesti, mutta Beckmesser on ansainnut sen!" Kupfer naurahtaa.

 

Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulalajat Suomen Kansallisoopperassa pe 13. 3. klo 17. Musiikinjohto Michael Gütler, ohjaus Harry Kupfer, lavastus Hans Schavernoch, puvut Yan Tax, valaistus Jürgen Hoffmann.

Zürichin ooppera
Kansallisoopperassa perjantaina ensi-iltansa saava Mestarilaulajat-ohjaus on hankittu Helsinkiin Zürichin oopperasta.
Kansallisoopperassa perjantaina ensi-iltansa saava Mestarilaulajat-ohjaus on hankittu Helsinkiin Zürichin oopperasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat