Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frank Sinatran, Phil Spectorin ja Count Basien jalanjäljillä – Matthew E. White ottaa oppinsa musiikin legendoilta

Kulttuuri
 
Kai Sinervo / HS
Matthew E. White on onnellisimmillaan, kun hän pääsee tekemään levyjä.
Matthew E. White on onnellisimmillaan, kun hän pääsee tekemään levyjä. Kuva: Kai Sinervo / HS

Vuonna 2013 Helsingin juhlaviikoilla Huvilateltassa esiintynyt Matthew E. White on julkaissut toisen albuminsa Fresh Blood. Levy on komea kokoelma sielukasta ja isoa amerikkalaista musiikkia rockista souliin.

Musiikkiasi ei ole helppo luokitella. Miten itse kuvailisit sitä?
"Laajasti katsoen sanoisin, että se on amerikkalaista musiikkia. Siihen minä aina päädyn, kun analysoin musiikkiani – jota en tee kuin keskustellessani toimittajien kanssa. Musiikissani ei ole minkäänlaisia vaikutteita eurooppalaisesta punkrockista, uudesta aallosta tai postrockista. Se tekee musiikistani ainutlaatuista. Lisäksi ajattelen, että ihan perustasolla musiikkini on soulia – vähän avantgardistista r&b:ta."

Kappaleissasi vaikutuksen tekevät erityisesti jousisovituksesi. Keiltä olet saanut sovittajana vaikutteita?
"No ensimmäiseksi tulee mieleen Chess/Cadetin tuottaja ja sovittaja Charles Stepney. Myös Motown-tuottaja Norman Whitfield. Mutta eniten levytysprosessini muistuttaa Atlanticin tapaa, jossa tuottajan, sovittajan ja soittajien roolit olivat hyvin löyhät, kuten vaikka Donny Hathawayn, Arif Mardinin ja Jerry Wexlerin työskennellessä yhdessä."

"Toki myös Los Angelesin tyypit kuten Jack Nitzsche ja Phil Spector, tai Duke Ellington, Frank Sinatran sovittajat, Count Basie – nämä hypertraditionaaliset ammattilaiset, jotka nostivat sovittamisen aivan erityiselle tasolle. Heiltä olen oppinut paljon."

Olet itsekin tuottaja. Omien levyjesi lisäksi olet tuottanut muitakin artisteja. Nautitko siitä?
"Koen, että tuottaessani omaa musiikkiani kaikki taitoni kohtaavat tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Rakastan tietysti tuottaa musiikkia muillekin, mutta silloin jään aina kaipaamaan laulamista ja laulunkirjoittamista, varmaan siksi, ettei minulla ole siihen varsinaista koulutusta."

"Laulunteko ja laulaminen ovat minulle pikemminkin makuasioita kuin teknisiä asioita. Mutta sanoisin, että olen onnellisimmillani, kun pääsen tekemään levyjä ja johtamaan tiimiä studiossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat