Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti esittää kuuluisan maalauksen jopa röntgenkuvana

Kulttuuri
 
Veikko Halmetoja
Roland Tilleman
Jan Vermeerin maalaus Tyttö ja helmikorvakoru (seinällä oikealla) on ripustettu katsojien nähtäväksi Mauritshuisin taidemuseoon Haagiin.
Jan Vermeerin maalaus Tyttö ja helmikorvakoru (seinällä oikealla) on ripustettu katsojien nähtäväksi Mauritshuisin taidemuseoon Haagiin. Kuva: Roland Tilleman
Arvio: dokumentti
Tyttö ja helmikorvakoru (ohjaus Phil Grabsky) Kinopalatsissa.

En ole koskaan nähnyt Jan Vermeerin (1632–1675) maalausta Tyttö ja helmikorvakoru. Yksi maailman tunnetuimmista maalauksista sijaitsee Haagissa Mauritshuisin taidemuseossa, ja museon remontin aikana se kiersi näyttelykiertueella maailmaa Yhdysvalloista Japaniin saavuttaen miljoonia katsojia.

Voisiko elokuvateatterissa esitettävä puolitoistatuntinen dokumentti korvata aidon maalauksen näkemisen? Maalis–toukokuussa eri puolilla Suomea elokuvateatterissa esitettävissä Phil Grabskyn ohjaamissa dokumenteissa tutustutaan Mauritshuisin taidemuseon lisäksi muun muassa Henri Matissen ja Rembrandtin tuotantoon.

Aiheet ovat taidehistorian peruskauraa, eurooppalaiseen yleissivistykseen kuuluvia taiteilijoita ja teoksia. Oletettavaa silti on, ettei monellakaan ole varaa tai mahdollisuuksia tutustua maalauksiin niiden kotimuseoissa. Siihen nähden lipun hinta ei ole kovin paha. Kahdeksallatoista eurolla ei pääsisi edes taksilla lentokentälle.

Taidekirjat ja nettiselailu ovat monelle taidehistoriasta kiinnostuneelle ainoa mahdollisuus nähdä ulkomaisia merkkiteoksia. Huolellisesti tehdyt elokuvateatteridokumentit ovat tähän hyvä lisä.

Dokumentin idea on paneutua Vermeerin tunnetuimpaan teokseen, näyttää se osana Vermeerin tuotantoa sekä esitellä Mauritshuisin museon kokoelman ydinteokset. Tässä onnistutaan hyvin. Erityisen hienoa on päästä näkemään maalaus hyvin läheltä, hyvin kaukaa ja myös röntgenkuvana.

Sisällöllinen lähiluku on sopivan ymmärrettävää, muttei liian itsestään selvää. Maalauksen kolmen valopisteen (huulissa, silmäkulmassa ja korvakorussa) analyysi sekä selkeä muotokuvan ja tronien (henkilökuva) erojen selittäminen ovat dokumentin parasta tulkinnallista antia.

Museoiden tungoksessa erityisesti suosituimmat maalaukset jäävät hyvin huteralle tarkastelulle edessä olevan ihmis- ja kännykkäkameramuurin takia. Nyt siveltimenvedot näytetään todella tarkasti. Samalla kurkistetaan museon pyhimpään, konservaattorin valtakuntaan, jossa maalauksia tutkitaan ja puhdistetaan hitaasti ja tarkasti.

Dokumentti on muodoltaan perinteinen. Paljon laadukasta kuvaa, lukuisia puhuvia päitä, karismaattinen kertojaääni ja opettavainen yleistunnelma.

Dokumentti toimii myös hyvänä oppaana, jos sen katsoo ennen aitoa tutustumista museoon. Dokumentin nähtyäni haluan käydä Mauritshuisissa, mutta tiedän jo miltä siellä näyttää, mitä sieltä löytyy ja mikä paikan historia on.

Dokumentissa käsitellään myös kysymystä siitä, että nykykatsoja ei usein ymmärrä eroa katsoessaan aitoa teosta tai kuvaa siitä. Dokumentti tarttuu rohkeasti härkää sarvista ja muistuttaa siitä, ettei katsoja edelleenkään ole nähnyt varsinaista taideteosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat