Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet esitykset houkuttelevat elokuvateattereihin ihmisiä, jotka eivät katso elokuvia

Uudenlaiset esitykset houkuttelevat teattereihin yleisöä, joka ei katso enää elokuvia

Kulttuuri
 
Alice Pennefather
Joutsenlampea valkokankaalla Englannin kuninkaallisen baletin esittämänä. Natalia Osipovan tähdittämiä esityksiä voi katsoa Suomessa 17. maaliskuuta alkaen.
Joutsenlampea valkokankaalla Englannin kuninkaallisen baletin esittämänä. Natalia Osipovan tähdittämiä esityksiä voi katsoa Suomessa 17. maaliskuuta alkaen. Kuva: Alice Pennefather

Elokuvateatteri ei ole enää pelkästään elokuvia varten. Suomalaisissa elokuvateattereissa on jo jonkin aikaa voinut seurata valkokankaalta tuoreita oopperaesityksiä, teatteria, popkonsertteja ja nyt myös taidenäyttelyjä.

Esitykset ovat osa tapahtumaohjelmistoa, jolla houkutellaan teattereihin myös sitä yleisöä, joka ei syystä tai toisesta käy katsomassa elokuvia.

Oopperan, klassisen musiikin ja kuvataiteen katsominen on tullut elokuvateattereihin tekniikan kehityksen kautta. Nykyisin käytettävät digitaaliset projektorit mahdollistavat entistä monipuolisemman materiaalin esittämisen. Parhaimmillaan kankaalla voi pyöriä suora lähetys jättikonsertista, mutta yleisö on löytänyt myös oopperataltioinnit.

Taideohjelmistoja teattereihin tuottavan Storyhill-yhtiön perustaja Kaj Itämäki on elokuvateatterien taidenäytösten edelläkävijä. Aiemmin Finnkinolla työskennellyt Itämäki oli käynnistämässä esityksiä ulkomaisten esimerkkien innoittamana vuonna 2008, ja ensimmäisenä kokeiluna teattereissa esitettiin Formula 1 -osakilpailuja. Perään kokeiltiin Metropolitanin oopperaesitystä.

"Kokemukset olivat heti alussa hyviä", Itämäki sanoo. "Erityisesti kulttuuri ja taide ovat saaneet hyvin jalansijaa Suomessa."

Johan Persson
Puccihin ooppera La bohème tulee valkokankaalle ensi kesäkuussa. Rooleissä nähdään muun muassa Anna Netrebko ja Joseph Calleja.
Puccihin ooppera La bohème tulee valkokankaalle ensi kesäkuussa. Rooleissä nähdään muun muassa Anna Netrebko ja Joseph Calleja.

Suurtapahtumien katselu valkokankaalta on ollut tuttua varsinkin urheilutapahtumien yhteydessä. Keväällä 2013 Helsingissä järjestettyjen jääkiekon MM-kisojen aikana ottelut pyörivät suorana suurilla kankailla Areenan ulkopuolelle pystytetyssä teltassa.

Toistaiseksi suomalainen penkkiurheilukulttuuri on suosinut suorien lähetysten seuraamista omalta sohvalta tai baarin televisiosta.

"Urheilussa ratkaisee maakohtainen perinne", Itämäki sanoo. "Esimerkiksi Puolassa paikallinen jalkapallo on ollut suosittua elokuvateattereissa."

Suomessa elokuvateattereista on tullut erityisesti korkeakulttuurin levityspaikkoja. Erityisesti pienemmissä kaupungeissa on ilahduttu siitä, että rajallisen kulttuuritarjonnan täydennykseksi onkin tullut maailman huipputason taide-esityksiä ja konsertteja.

Suurimmat katsojamäärät esitykset ovat silti keränneet pääkaupunkiseudulla.

Tähän asti laajimmin Suomessa levitetty esitys oli komediaryhmä Monty Pythonin jäähyväisshow, joka esitettiin viime kesänä 30 teatterissa 25 paikkakunnalla.

Picture House
John Cleese ja Terry Jones ovat Monty Pythonin ydinjäseniä. Jäähyväisshow näkyi viime vuonna Suomessa 30 eri teatterissa 25 paikkakunnalla.
John Cleese ja Terry Jones ovat Monty Pythonin ydinjäseniä. Jäähyväisshow näkyi viime vuonna Suomessa 30 eri teatterissa 25 paikkakunnalla.

Elokuvateatterien tapahtumaesitykset ovat Itämäen mukaan houkutelleet jonkin verran vanhempaa yleisöä, joka ei käy katsomassa elokuvia. Varsinkin oopperan harrastajat ovat innostuneet esityksistä niin, että valkokangasoopperoiden esityksiin myydään nykyisin jopa kausikortteja.

"Ne on suunnattu suurkuluttajille", Itämäki sanoo. "Todennäköisesti monella heistä on myös Kansallisoopperan kausikortti."

Tuorein lisä tapahtumaelokuviin ovat taidenäyttelyistä tehdyt esitykset.

"Niiden arvo on ennen kaikkea kaikessa lisäinformaatiossa, jonka takia ne voivat kiinnostaa niitäkin, jotka ovat jo käyneet katsomassa itse näyttelyn."

Ensi kesäksi Itämäki lupaa myös Berliinin filharmonikkojen suuren ulkoilmakonsertin Berliinistä.

Monika Rittershaus
Sir Simon Rattlen johtama Berliinin filharmonikkojen suuri ulkoilmakonsertti näkyy Suomessa ensi kesänä.
Sir Simon Rattlen johtama Berliinin filharmonikkojen suuri ulkoilmakonsertti näkyy Suomessa ensi kesänä.

Suuria kansanjoukkoja valkokankaalta koskettavia taide-esityksiä on järjestetty maailmalla myös paljon suuremmassa mittakaavassa. Britanniassa BBC:n Proms -konserttisarjan päätöskonsertti esitettiin viime kesänä neljässä kaupungissa suorana valtavina ulkoilmanäytöksinä.

Suomessa Ylen seuraava suuria massoja liikuttava tapahtuma on Euroviisujen loppukilpailu.

Yle on itse järjestänyt finaalista aiemmin suoran esityksen omissa tiloissaan, mutta siihenkin yleisöksi pääsi vain katsojakilpailun kautta.

"Muutama vuosi sitten meiltä tiedusteltiin voisiko finaalilähetyksen esittää suorana tällaisessa ulkopuolisen järjestämässä tilaisuudessa, mutta EBU:n sääntöjen mukaan suoraa signaalia ei saanut jakaa", tuottaja Anssi Autio Yleisradiosta muistaa. "Ideahan olisi mainio."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat