Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi käänne kiistassa – museoväki haluaa suojella Maxim-elokuvateatterin

Kaavamuutoksen myötä myös teatterin ykkössali voitaisiin suojella

Kulttuuri
 
Sami Kilpiö HS
Helsingin kaupunginmuseon selvityksen mukaan Maxim-elokuvateatterin rakennukseen liittyy kulttuurihistoriallisia arvoja.
Helsingin kaupunginmuseon selvityksen mukaan Maxim-elokuvateatterin rakennukseen liittyy kulttuurihistoriallisia arvoja. Kuva: Sami Kilpiö HS

Elokuvaväen lisäksi myös museoväki puolustaa uhanalaista Maximia. Helsingin kaupunginmuseo haluaa selvittää asemakaavamuutosta, joka suojelisi Kluuvikadulla toimivaa elokuvateatteria. Myös Museovirasto tukee Maximin suojelua nykylaajuudessaan.

Kiinteistön omistava eläkeyhtiö Ilmarinen suunnittelee paikalle hotellia yhdessä Kämp Groupin kanssa.

Kaupunginmuseo toimii Helsingissä rakennussuojeluviranomaisena.

"Pitää tarkastella, onko nykyinen asemakaava vanhentunut rakennussuojelun näkökulmasta", sanoo tutkija Johanna Björkman Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöyksiköstä.

"Näkemykseni on, että kaavaa pitäisi muuttaa", Björkman sanoo ja kehuu Maximin sisätiloja hienoiksi ja rakentamisaikaa edustaviksi.

Kaavamuutoksen myötä myös teatterin isompi ykkössali voitaisiin suojella. Ennestään on jo suojeltu kiinteistön kellarissa toimiva, pienempi kakkossali.

Kaupunginmuseo on vastikään julkaissut 350-sivuisen inventoinnin, jossa arvioidaan Helsingin keskustan rakennuskannan historiallista potentiaalia. Selvityksessä Maxim nähdään kiinteänä osana Helsingin keskustaan vuosina 1945–1990 rakennettua liikekeskusta, cityä.

"Rakennukseen liittyy kulttuurihistoriallisia arvoja maan vanhimpana samalla paikalla toimivana elokuvateatterina, vaikkakin kyseessä on 1970-luvulla uudelleen rakennettu teatterirakennus", todetaan Kun Helsinkiin rakennettiin city -selvityksessä.

"Pelkästään elokuvateatterin käyttöön tarkoitettu rakennus on Helsingin keskustan alueella harvinainen. Rakennuksen julkisivut ja sisätilat ovat säilyneet alkuperäisasussaan. Rakennus sijaitsee Esplanadi-Bulevardin valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä", selvityksessä arvioidaan.

Rakennuksia suojellaan Suomessa pääasiassa asemakaavalla. Harvinaisempi tapa on turvautua erityislainsäädäntöön, kun kohde on esimerkiksi valtakunnallisesti merkittävä. Maximin suojelua kokonaisuutena on pohdittu myös Museovirastossa. Aiemmin muun muassa arkkitehtiliiton näkemys on ollut, että Maximin pitäisi jatkaa nykykäytössä.

"Minä pitäisin elokuvasalit sellaisina kuin ne ovat", johtaja Mikko Härö Museoviraston kulttuuriympäristön suojelun osastolta sanoo.

Museoviraston mielestä myös erityispäätöstä Maximin suojelemiseksi olisi harkittava.

"Jonkun pitäisi herätä. Suojeluesitys kannattaa tehdä", Härö jatkaa.

Kluuvikadun Maximissa toimii nykyään kaksisalinen elokuvateatteri. Jos Ilmarisen hotellisuunnitelma toteutuu, teatterin pääsali poistuisi käytöstä.

"Ongelma on se, että miten pidetään kaupunki elävänä. Kaikista on varmasti sääli, jos Maxim häviää. Mutta entä, jos siellä ei riitä yleisöä? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä", sanoo puheenjohtaja Risto Rautava (kok) kaupunkisuunnittelulautakunnasta.

Hanke on vielä suunnitteluasteella, eikä Rakennusvalvontavirasto ole saanut käsiteltäväkseen rakentamiseen liittyviä lupia.

Hotellisuunnitelmassa teatterin ykkössali puretaan ja kiinteistön kellariin louhitaan 77-paikkainen elokuvasali suojellun Maxim 2 -salin rinnalle.

Elokuvaväki on arvostellut suunnitelmaa. Heidän mukaansa Maxim pysyy kaupallisesti elinvoimaisena vain nykylaajuudessaan. Maxim on ollut etenkin taiteellisemman elokuvan merkittävä esityspaikka, ja uudistuksessa teatterin paikkaluku putoaisi puoleen. Nykyisellään Maxim 1:ssä on 360 istuinpaikkaa ja alakerran Maxim 2:ssa 241.

Johtaja Lauri Jääskeläinen Rakennusvalvontavirastosta muistuttaa, että kaavamuutosta ei ole vireillä eikä suojeluesitystäkään ole tehty.

Jääskeläinen huomauttaa, että asia kuuluu kiinteistöomistajalle.

"Ollakseen kannattava, hotelli vaatii tietyn määrän huoneita. Jos Maximin iso sali säilytetään, se karsisi osan huoneista ja voi olla, että se ei olisi enää hotellina kannattava", Jääskeläinen sanoo.

Hänellä on myös viesti elokuvaväelle. "Elokuvaväen kannattaa noteerata se, että saleja voidaan suojella, mutta ketään ei voi pakottaa pyörittämään elokuvia. Omistaja päättää, vuokraako tiloja ja kenelle. Liian pitkälle menevä suojelu voi olla karhunpalvelus elokuville. Joskus voi olla kannattavampaa pitää tiloja tyhjillään kuin vuokrata niitä toimintaan, josta tulee kuluja."

Museoviraston Härön mukaan ei ole tavatonta, että merkittäväksi arvioitu rakennus suojeltaisiin vastoin omistajan tahtoa.

"Omistaja tavallisesti taipuu, jos taloudellinen hyöty on kuitenkin kohtuullinen ja mukaan liittyy esimerkiksi kompensoivaa rakennusoikeutta", Härö sanoo.

Mikä on Ilmarisen kanta mahdolliseen asemakaavamuutokseen, jossa Maxim nykymuodossaan mahdollisesti suojeltaisiin?

"Suunnittelu on kesken, päätöksiä uudesta kokonaisuudesta ei ole tehty. Suunnittelu vie aikaa, koska haluamme ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon kaikki tärkeät näkökulmat", johtaja Esko Torsti Ilmariselta sanoo.

OIKAISU 12.3.2015: Jutussa kerrotaan virheellisesti arkkitehtien Maximia tukevasta kannanotosta. Elokuvateatterin säilyttämistä tukee Uudenmaan ja Helsingin arkkitehtien paikallisosasto, ei arkkitehtiliitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat