Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiaa kolumbialaisista juurista

La Chiva Gantiva sekoittaa musiikkityyleistä villit bileet

Kulttuuri
 
La Chiva Gantivan konserttien energisyyttä on kehuttu usein ja vuolaasti.
La Chiva Gantivan konserttien energisyyttä on kehuttu usein ja vuolaasti.

Vuonna 2005 kolme kolumbialaista opiskelijaa tapasi Brysselissä. He alkoivat lievittää koti-ikäväänsä rummuttamalla yhdessä. Siitä alkoi Savoy-teatteriin saapuvan La Chiva Gantiva -yhtyeen tarina.

"Menin Brysseliin opiskelemaan, koska isäni vanhemmat olivat belgialaisia. Isä ei koskaan käynyt Belgiassa, mutta minä halusin nähdä tämän maan. Ensimmäinen talvi oli vaikea ja siksi aloimme spontaanisti soittaa", kitaristi Felipe Dellers kertoo puhelimessa.

Hupaisa sattuma on, että alkuperäisestä kolmikosta laulaja Rafael Espinel puolestaan syntyi Belgiassa kolumbialaisille vanhemmille.

Dellers (s. 1982) innostui varhaisteininä kolumbialaisesta juurimusiikista. Euroopassa aika harva lapsi innostuu kansanmusiikista, mutta Dellersin mukaan se ei ole ollenkaan poikkeuksellista Kolumbiassa.

"Perinnemusiikki soi joka paikassa. 90-luvulta lähtien cumbia on ollut suosituinta, mutta perinne on hyvin rikas. Jokaisella alueella on oma musiikkinsa ja alueita on 32. Todellinen perehtyminen vaatii paljon", Dellers sanoo.

Kolumbiassa hän opiskeli perinteisiä lyömäsoittimia, mutta Brysselin konservatoriossa klassista kitaraa. Aika pian kolmikko alkoi esiintyä, eikä enää rummuttanut vain omaksi huvikseen.

Sitten yhtye alkoi saada uusia jäseniä ja sen musiikki kerroksia. Keskeinen käännekohta tuli, kun Dellers vaihtoi lyömäsoittimet kitaraan ja sen sukuiseen kolumbialaiseen tipleen.

Vuodesta 2009 on toiminut nykyinen kokoonpano, jossa on seitsemän jäsentä. Saksofonisti on vietnamilainen. Nimi La Chiva Gantiva ei oikein aukea verkon käännöskoneilla.

"La Chiva viittaa kirjavasti maalattuihin busseihin, jotka ovat kuin kolumbialaista kansanrunoutta. Gantiva taas tarkoittaa vuorten päällikköä, mutta se on myös bändin ainoan naisen, laulaja Natalian sukunimi", Dellers selittää.

La Chiva Gantivan musiikissa kuuluvat vahvasti funk, afrobeat ja rock. "Pidämme mielemme ja korvamme auki jäsentemme erilaisille taustoille, mutta energiamme tulee edelleen kolumbialaisista perinteistä", Dellers painottaa.

Tapa sekoitella tyylejä tuo mieleen ranskalaisen Manu Chaon, joka harrasti sitä jo Mano Negra -bändinsä kanssa. Chao tosin lähti liikkeelle rockista ja punkista ja alkoi yhdistellä niihin etnisiä aineksia, kun taas La Chiva Gantiva lähti liikkeelle juuriltaan, kuten Dellerskin sanoo.

Varsinkin La Chiva Gantivan konserttien energisyyttä on kehuttu usein ja vuolaasti. Erottuu se uusimmalla Vivo-levylläkin, vaikka Dellers suhtautuu yhtyeen levyttämiseen harvinaisen kriittisesti.

"Yritämme yhä opetella energiamme saamista levyille. Se on vaikeaa ja vaatii paljon kokeilua. Studioaika on niin kallista, että rakensimme oman, jotta meillä olisi varaa käyttää niin paljon aikaa kuin tunnemme tarvitsevamme."

Vivo äänitettiin brysseliläisen baarin yläkertaan tehdyssä studiossa, mutta miksattiin New Yorkissa. Siellä tuottajana toimi maineikas Joel Hamilton, joka on työskennellyt muun muassa Savoyssa viime vuonna esiintyneiden Marc Ribotin ja Gaby Morenon kanssa.

"Hamilton oli hyvä tuottaja, mutta olemme keikkailleet paljon pitempään kuin levyttäneet. Elävänä esiintyminen on erikoisalaamme. Lupaan, että Helsingissäkin pidämme paljon isommat bileet kuin levyllä", Dellers sanoo tyynesti.

 

La Chiva Gantiva Savoy-teatterissa pe 13. 3. klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat