Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteen työmaa odottaa johtajaa

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Kiasma avaa ovensa huomenna perjantaina ilman tietoa siitä, kuka museota ensi kuussa johtaa.

Museonjohtaja Pirkko Siitarin viisivuotiskausi loppuu maaliskuun lopussa, eikä seuraajaa ole onnistuttu nimeämään, vaikka syyskuusta asti on haettu.

Kansallisgallerian palkkaamat headhunterit soittelivat museoammattilaisille vielä tammikuussa, vaikka tulevan johtajan olisi jo pitänyt olla allekirjoittamassa työsopimusta.

Kansallisgallerian pääjohtajan Risto Ruohosen mukaan johtajavalinnan kanssa halutaan olla perusteellisia.

Ulospäin perusteellisuus rupeaa näyttämään sähläämiseltä.

Kun johtaja lopulta saadaan Kiasmaan, työtä riittää.

Siitarin edeltäjän Berndt Arellin kaudella Kiasma eli yli varojensa, ja Siitari joutui aloittamaan kautensa säästökuurilla. Senkin jälkeen Kiasmalle asetetut kävijätavoitteet ovat ohjanneet ohjelmistoa varmojen nakkien suuntaan. Kävijöitä on kosiskeltu niin musiikilla kuin Marimekollakin. Mapplethorpe -kuvat kohauttanevat konservatiivisempaa yleisöä, mutta aidosti säväyttävä näyttely olisi ollut 1980-luvun alussa.

Uuden johtajan tärkein tehtävä on saada Kiasmalle uusi vaihde silmään.

Varmojen ja tylsien yleisöhittien sijaan Kiasman soisi täräyttävän tajuntaamme useammin juuri tämän hetken tärkeintä nykytaidetta sen parhailta tekijöiltä; julistavan, mikä nyt on tärkeää ja huomiomme väärti.

Kiinnostavimpien näyttelyiden painopiste on karannut Helsingistä Pirkanmaalle: Sara Hildénin taidemuseo Tampereella on onnistunut esimerkiksi Ellen Gallagherilla ja Thomas Schüttellä, ja Mäntässä Serlachius-museo Gösta nousee kesällä ykkösketjuun Anselm Kieferin näyttelyllä.

Tärkeintä olisi vahva oma näkemys, sanovat taidevaikuttajat maailmalla. Nykyisellään Kiasma, Helsingin taidemuseo, Taidehalli ja Amos Andersonin taidemuseo sekoittuvat nimittäin satunnaisen kävijän mielessä yhdeksi nykytaideklöntiksi, joiden näyttelylinjoissa ei eroja tunnista.

Kiasmalla on nyt tilaisuus vetää omat linjansa ennen kuin Helsingin taidemuseo avautuu syksyllä, Guggenheimista puhumattakaan. Varmaa on, että varman päälle pelaaminen kannattaa lopettaa nyt.

Aino Frilander aino.frilander@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat